NAŠA STRÁNKA BLACK WEEK JE ŽIVÁ! NÁJDETE TU ZĽAVY AŽ DO 70 %!

POZRI BLACK WEEK

Vahva keskivartalo oikealla hengityksellä

Keskivartalotreenisi voi kärsiä jos stressaat tai syöt huonosti. Naprapaatin mukaan yksinkertainen hengityskikka voi olla ongelman ratkaisu.

Vahvaa keskivartaloa mietittäessä et varmasti ajattele hengitystä ja ruuansulatusta ensimmäisenä. Mutta niitä kannattaisi miettiä! Naprapaatti William Loikas on huomannut kaksi asiaa, joita harva tietää keskivartalon lihaksista - lihaksista, joiden tehtävänä on vakauttaa kehoa.


- Ensinnäkin hengitys on perusedellytys, että keskivartalo toimii ja toiseksi ruuansulatuksen pitää toimia hyvin, jotta keskivartalo toimisi optimaalisesti, sanoo William Loikas, joka työskentelee naprapaattina Tukholmassa.

Voitko selittää saman yksinkertaisesti?

- Minulla on tapana sanoa, että hengitys on purjeen tuuli. Jotta purjeeseen saadaan vauhtia tarvitaan siihen tuulta. Purje on tässä tapauksessa keskivartalo. Sen vuoksi palleaan on hyvä saada kunnon aktivointi päälle ja miettiä, että hengitys alkaa pallean liikkeellä, eikä pintapuolisilla lihaksilla, jotka nostavat rintakehää.


Vatsan avulla hengittäminen, mám to! Mutta miten ruuansulatus liittyy keskivartaloon?

- Syvät vatsalihakset aktivoituvat vähemmän jos sinulla on ongelmia suolistossa. Syvät vatsalihakset rajoittuvat jos olet syönyt huonosti tai stressannut niin, että vatsasi reagoi. Vatsalihaksia on yleisesti vaikea aktivoida jos sinulla on jatkuvia kipuja mahassa ja suolistossa.

Onko keskivartalossa jotain lihasta, joka ansaitsisi enemmän huomiota kuin muut?


- Sanoisin ensin pallean ja sitten lantionpohjan lihakset. Harvat ajattelevat, että lantionpohjan lihakset ovat osa keskivartaloa, monet ajattelevat vain vatsalihaksia kun puhutaan keskivartalosta. Keskivartalo nähdään vatsan synonyyminä.

Mitä ketjureaktioita kehossa tapahtuu kun keskivartaloa vahvistetaan?

- Jos ytimesi on vahvempi niin kaikkien liikkeiden teko on periaatteessa helpompaa, edellyttäen, että treenaat ydintä useilla liikkeillä. Aikaisemmin luultiin, että ryhti on jotain staattista, mutta nykyään ajatellaan pikemminkin että ryhti on dynaamista. Ihmisellä voi olla hyvä ryhti seistessä ja istuessa, mutta jos laitamme jonkin ihmisen tekemään tiettyä liikerataa, muuttuu ryhtikin täysin. Sen vuoksi keskivartaloa pitäisi treenata myös dynaamisilla liikkeillä, ei ainoastaan staattisilla.