Har du löptränat ett tag men slutat märka förbättringar? Vår löparambassadör Charlotte Arvered går igenom de vanligaste fallgroparna och hur du kan ta dig (läs: springa) ur dem
Att se tydliga framsteg under din träning är både motiverande och belönande. Men ibland händer något som gör att du slutar se förbättringar. Det kan vara svårt att förstå vad det är som gått snett. Vilken tur att vår elitlöparexpert Charlotte Arvered (tidigare Karlsson) kan hjälpa till att räta ut alla frågetecken!
SHOPPA HÄR :Kläder och skor för löpning
Vilka är de vanligaste anledningarna till varför jag inte förbättrar min löpning?
- Det kan finnas en rad olika anledningar. Du kanske inte ha satt upp något konkret mål och vet inte riktigt vad du faktiskt vill prestera. När du har det tydligt definierat för dig blir det lättare att göra en plan och mer motiverande att följa den, förklararar Charlotte Arvered och fortsätter:
- Du kanske inte springer tillräckligt ofta. Kontinuitet är A och O. Det finns inga genvägar. Det kan också handla om att du har för lite energi under dina träningspass. Får du i dig tillräckligt före ett pass?
Hur viktigt är det med variation?
- Jätteviktigt. Varva lätta återhämtningspass med distans och intervaller, löpstyrka och rörlighet. Och du, glöm inte löptekniken. Med bra löpteknik springer du både mer effektivt och snabbare.
Hur ofta ska jag springa för att se förbättrat resultat?
- Det beror helt och hållet på vilken nivå du är på i dagsläget. Utgå från dig själv. Jag har utvecklats otroligt mycket på att bara öka mängden. När det inte gick längre la jag till kvalitet, och det på bekostnad av mängden.
Kan min kost ligga till grund för att jag inte blir snabbare i spåret?
- Ja absolut, kosten har givetvis en stor inverkan. Det vanligaste felet som många gör med kosten tror jag är att man får i sig för lite kolhydrater. Om man ska orka springa behöver man ha kolhydrater. Jag är ingen kostexpert så jag ska inte sticka ut hakan för långt, men för min egen del känner jag tydligt hur viktigt det är med kolhydrater. Jag hoppar aldrig över måltider, äter lagad mat till lunch och middag. För optimal prestation finns inga genvägar. Du behöver balans mellan sömn, träning, näring, energi, vätska och återhämtning.
Charlotte Arvered, som är Sportamores löparambassadör, har massor av tips och tricks för dig som vill se en tydlig förbättring i din löpträning.
Kan min uppvärmning påverka att jag inte blir snabbare? Varför/varför inte?
- Uppvärmningen är såklart viktig inför hårdare pass. Du ska absol inte springa hårt utan att ha värmt upp först. Då finns det en risk att du skadar dig.
Vad mer kan göra att jag inte ser resultat, och hur kan jag ändra på detta?
- Testa dig fram. Lyssna på kroppen. All träning funkar inte för alla. Bara för att du inte svarar på en typ av träning behöver det inte betyda att du inte svarar på någon annan träning. Om inställningen är bra och positiv så har det en positiv effekt på prestationsförmågan.
Vilka är dina bästa tips på snabba resultat inom löpningen?
- Jag tror inte på snabba resultat. Det måste få ta tid. Att öka upp träningen markant kan ge snabba resultat på kort sikt men det straffar sig ofta med skador eller bakslag senare. Bättre att låta kroppen vänja sig successivt, gör inte för stora förändringar eller för många olika förändringar samtidigt.
SHOPPA: Kläder och skor för löpning
LÄS MER: Stort test av löparshorts