Do divočiny
Skulle du kunna överleva 50 dagar i vildmarken? Det är vad äventyraren Sören Kjellkvist ska göra, men han är inte det minsta orolig.
- Att kliva ut i naturen är att kliva in i nirvana, säger han.
Sören Kjellkvist är 40 år och bor med sin familj i Knivsta. Men han är också professionell äventyrare, som bland annat paddlat runt Norges kust för att uppmärksamma hur skadat Östersjöns ekosystem är. Som om det inte var nog har han även rott en liten öppen roddbåt från Stockholm till Ryssland, för att sätta jämställdhet på kartan. Den 8 augusti ska Sören Kjellkvist ge sig ut 50 dagar utan mat i den jämtländska vildmarken runt Anarisfjällen, för att sätta Allemansrätten i fokus.
- Idén fick jag i höstas när min schäfertik Daxa fick en juvertumör, stor som en tennisboll. Då insåg jag att Daxa inte kommer att vara kvar för alltid. Det som tidigare varit smolken i bägaren när jag varit ute på äventyr är att hon inte har kunnat vara med, så den här gången började jag drömma, planera och fantisera om ett nytt äventyr med Daxa i fokus. Jag funderade över vad det roligaste vi skulle kunna hitta på tillsammans skulle vara och kom fram till att en 50 dygn lång hundpromenad ute i ett av Sveriges vackraste landskap var svaret, berättar Sören Kjellkvist.
Du har bestämt dig för att förflytta dig endast med hjälp av naturens och dina egna krafter och bara äta det som naturen bjuder på för att överleva. Varför då?
- Eftersom jag gillar det här med överlevnad. Äventyret blir lite mer på riktigt och levande för mig då, för jag klarar mig inte om jag inte skaffar mat.
Hur ska du göra det?
- Det finns ganska mycket ätbart i naturen, som bär och svamp. Sedan ska jag jaga fåglar och smådjur och fiska. Det är ganska svårt att överleva, men det är ännu svårare att göra det om man vill följa alla lagar och regler som finns, men det är väldigt viktigt, så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt.
Varför är Allemansrätten så viktig att uppmärksamma?
- Många tar bara ett tält och sticker ut i skogen och kör på utan eftertanke. Jag vill göra ett överlevnadsäventyr på rätt sätt, utan att bryta mot lagar, jaga där jag inte får eller ockupera ett område jag inte får vara i. Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter att uppleva naturen och njuta av den, men det finns också många skyldigheter mot Allemansrätten.
Är du noga med att inte skräpa ned?
- Självklart, dessutom brukar vi i Friluftsfrämjandet ta med andras skräp hem, eftersom vi vill hjälpa till att skapa en skräpfri natur. Det har gått så långt nu att de som är duktiga frilufsare måste bli ännu duktigare, eftersom det finns så många som skräpar ned. Det räcker inte längre med att bara städa efter sig själv.
Hur laddar du mentalt inför det här äventyret?
- Jag behöver inte ladda så mycket. Som människa har du två krafter, den fysiska och den psykiska. Om du bestiger ett berg använder du till 70 percent till psykiska kraft, det är pannbenet som tar dig upp. Nu har jag lärt känna min kropp så väl att jag vet var min fysiska nivå ligger och känner också in min dagsform psykiskt. Jag håller på meditation och qigong för att träna min psykiska kraft, men inför det här äventyret behöver jag inte göra det så mycket eftersom jag mår så bra av att vara ute i naturen. Min psykiska kraft kommer att öka för varje dag jag är ute, så även om jag är dåligt förberedd mentalt i början så kommer min mentala kraft bara att öka.
Varför känner du sådan kärlek till naturen?
- Alla människor som sticker ut i naturen känner hur extremt hälsobefrämjande och livsbejakande det är. Alla forskningsresultat visar att människor som kommer ut i naturen mår så mycket bättre. Personligen älskar jag frihetskänslan - det enda jag behöver göra är att lyssna på min egen kropp och följa de primära basbehoven. Är jag hungrig letar jag mat. Är jag trött sover jag. Är jag blöt värmer jag mig mig. Livet är så extremt enkelt, härligt och fritt ute i naturen.
Hur förbereder du dig fysiskt?
- Genom att äta upp mig fem kilo i fett. Jag blandar en proteinshake med ekologisk kallpressad rapsolja, som jag dricker efter lunchen och middagen när jag redan är proppmätt. Den energin kommer jag rätt långt på.
Vad kommer du sakna mest när du är ute?
- Ingenting! När jag är ute i naturen kliver jag in i nirvana. Oftast brukar problemen komma när jag ska avsluta mina äventyr, det är då det börjar det bli lite jobbigt.
Med vovven Daxa som enda sällskap ska Sören Kjellkvist tillbringa 50 dygn ute i naturen.
Äventyrliga dagen
Att åka på långa äventyr är inte det enda Sören Kjellkvist gör. Tillsammans med Friluftsfrämanjdet och Bergans of Norway anordnar han även ett välgörenhetsprojekt, Äventyrliga dagen. Dit kan ungdomar som haft en tuff uppväxt ansöka om att vinna en äventyrlig dag tillsammans med Sören Kjellkvist. Då sticker du ut tillsammans med ett äventyrsdygn, där Sören Kjellkvist delar med sig av sin friluftskunskap. Vinnaren får också ett äventyrspaket för 16 000 kronor, för att själv kunna fortsätta bedriva sitt eget friluftsliv och på det sättet höja sin livskvalitet.
Välgörenhetsprojektet finansieras av gåvor och donationer och du kan läsa mer här.