Bäst utrustning för löpning under höst och vinter Image

Bäst utrustning för löpning under höst och vinter

Löpning är inte bara en sommarsport! Med rätt kläder och skor kan du springa även under höst och vinter. Här är expertens bästa råd till dig som vill löpträna även i kallare temperaturer.

Hösten är här och det är dags att se över din löparutrustning, så att du är redo att springa även i kyligare väder. Det är lätt hänt att man är så rädd för att frysa under löprundan att man tar på sig både fel och för mycket kläder. Det är inte bara otympligt, utan gör att kroppen får jobba onödigt hårt för att göra sig av med värmen som skapas och det kostar väldigt mycket i energi. Det är inte alls ovanligt att man känner sig matt efter att ha löptränat i för mycket kläder.

För att undvika problem bör du läsa vad produktexperten David FagerströmAsics tycker att du behöver tänka på när det gäller löpning i kyla och snö.

lite showDet här är sprillans nya Asics Gel-Kayano 25 Lite-show. Alla Ascis löparskor med tillägget "Lite-show" är till för höst- och vinterlöpning i regn, rusk och mörker.

Hur ska jag klä mig när jag springer under höst och vinter?

- Nyckeln är att ha flera olika alternativ. Det skandinavska vädret är väldigt varierande och består av många olika element som du måste förhålla dig till, som vind, regn, snö och kyla i olika kombinationer, säger David Fagerström på Asics.

Kaj je potrebno za to, da si ga lahko izposodite?
- Att en löpares vintergarderob behöver vara betydligt större än sommargarderoben. Under den sena hösten blåser det och regnar mycket, men är inte så kallt än. Då ska du i regel inte ha så mycket på dig, men se till att ha ett ytterlager som står emot regn och vind. När det sedan blir allt kallare, med mindre regn, behöver du bygga på med värmelager för att skydda mot kylan.

Vilket är det vanligaste misstaget att göra klädmässigt när det är kallt ute?

- Att ha för mycket kläder på sig. En bra tumregel är därför att frysa lite precis när du ger dig iväg, så håller du dig precis lagom varm under resten av passet när du fått upp ångan.

Vad ska jag ha för löparskor under höst och vinter?

- Det beror på underlaget. Är marken frusen och hård men inte hal funkar det bra med ett par vanliga väldämpade löparskor, som Asics Gel-Kayano eller Gel-Nimbus, eller kanske ett par trailskor med lite grövre sula. Är det mycket snö och is kan det vara skönt med dobbar, antingen lösa att trä på skorna eller skor med inbyggda dobbar. Är det väldigt blött kan det vara bra med skor med Gore-Tex eller annat vattentätt membran som andas. Dessutom kan det vara smart att välja skor med reflexer.

Asics lite showReflekserji na skorni so zelo majhen način, da se lahko z njimi pokrijete pod mörka tiden på året. Tillsammans med reflexer på kläderna eller en reflexväst syns du bra i trafiken även när det är mörkt.

Kan jag plocka fram mina vattenavstötande reflexskor från förra året och springa i även i år?

- Det kan du absolut, se bara till att de fortfarande är i bra skick. Kontrollera genom att syna sulan först, är den okej och inte utsliten? Känns dämpning och passform fortfarande mjuk och smidig? I annat fall kan det vara läge att byta till ett par nya och fräscha, för att undvika skador.

Vad ska jag springa i för strumpor under höst och vinter?

- Löparstrumpor med lite ull i är skönt och håller fötterna torra och varma. Välj gärna en något längre modell, som skyddar den känsliga hälsenan mot kyla. Andra bra detaljer är förstärkt häl och tå.

AsicsHÄR hittar du hela utbudet från Asics på Sportamore.

LÄS MER: Så undviker du att bli sjuk när du springer på hösten

SHOPPA HÄR :Vse za vinterlöpning