NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

Därför ska du skaffa löpcoach

Vill du utvecklas som löpare och få hjälp med träningsupplägg och löpteknik? Anlita en löpcoach! Bonus: Du får extra motivation.

Kenth Svensson är löpcoach med lång erfarenhet och har själv genomfört alla typer av lopp - från fem kilometer till maraton. Nu har han startat löpcoach.se, där du kan få hjälp med löpträning och ta del av smarta gratistips i en löpcoachblogg.

- Det finns massor av information om löpning, men som löpare kan det vara svårt att vad man ska tro på. Då föddes idén till löpcoachbloggen där kompetenta löpcoacher, naprapater, kostrådgivare, med flera bjuder på information och samtidigt presenterar vilka tjänster de kan erbjuda, säger Kenth Svensson, som även står bakom den populära löpbloggen SnabbaFötter och Instagramkontot @snabbafotter.

Vad kan det vara för några tjänster?

- Naturligtvis kan vi erbjuda tjänster där vi ses fysiskt men vi kan också erbjuda flera tjänster online, som till exempel träningsupplägg och hjälp med övningar för löpstyrka och löpskolning. Med hjälp av enkla filmer med mobilen kan vi även hjälpa till med löpteknik, vilket vi redan gjort för en del klienter med bra resultat.

Vem kan ha nytta av en löpcoach?

-Alla som springer. Kanske vill du nå en längre distans, bli snabbare eller få en extra push. Det kan också vara så att du fastnat i ett ekorrhjul där du springer samma sträcka varje gång och inte får någon utveckling, eller att du tappar motivation när alla träningspass ser likadana ut. Många är också intresserade av att springa med en effektiv löpteknik, för att bli snabbare och minimera skaderisken.

Kan en löpcoach online fungera bra även om jag är en fuskande latmask?

- Det är just det som är häftigt, för även om du springer för din egen skull kan samarbetet med en löpcoach göra att du kommer ut och springer. De allra flesta vill genomföra de träningspass i form av kilometer eller intervaller som står på träningsschemat och de ska också rapportera online hur träningen går. Detta gör att träningen blir av i mycket större utsträckning. Många föreställer sig att jag är med på deras träningspass och säger de peppande ord de behöver höra under träningspassets gång. Detta gör att de kommer iväg på sina träningspass, säger Kenth Svensson och fortsätter:

- Att jag utmanar dem i träningspassen gör också att många vågar testa något nytt och oftast orkar de mer än de tror. När de ser upplägget kanske de säger att de inte klararar av att springa så långt eller så fort. Då frågar jag om de har provat? Det viktigaste är inte att klara allt perfekt första gången utan att våga prova, utmana sig själv och komma ur sin komfortzon. När vi utmanar oss själva utvecklas vi och det blir roligare.

Vad kostar det att ilita en löpcoach?

- Det beror på hur mycket hjälp du behöver. Precis som med PT-pass blir det billigare om du tänker dig ett längre samarbete. När det gäller träningsupplägg kan det också skilja i pris beroende på hur mycket engagemang jag som löpcoach behöver lägga ned på programmet. Är du nybörjare och behöver ett eller två pass i veckan innebär det mindre jobb än om du är en inbiten löpare med höga mål som springer fem gånger i veckan. Då tar det längre tid att skapa ett träningsupplägg som passar.

Hur hittar jag en bra löpcoach?

- En bra löpcoach är någon som kan hjälpa dig med vad just du behöver och vill uppnå. Fundera över vad du behöver för typ av coach. Vilken erfarenhet skulle passa dig? Har du mycket skadeproblematik kanske du vill ha någon som är naprapat i grunden. Vill du springa maraton kanske du vill ha någon som sprungit många maraton och har mycket erfarenhet. Försök få en uppfattning om löpcoachen vet vad den pratar om och om ni klickar personlighetsmässigt. Ska ni jobba med varandra ett tag framöver är det viktigt.

Vad är det vanligaste du måste korrigera i löptekniken när du träffar en ny client?

- Främst två saker. För det första hur du använder armarna när du springer. Använder du dem rätt sträcker du på dig och får en bättre hållning och en lättare löpning. Det andra är att många tar för långa steg och landar med foten för långt framför kroppen, vilket inte är effektivt och dessutom kan öka risken för skador. Det handlar alltså inte bara om vilken del av foten du landar på utan var du landar i löpsteget. Det är bättre att landa närmare in under kroppen eftersom då får du lättare en naturlig fotisättning, vilket kan minska belastningen på knän, höfter och benhinnor. Att förbättra sitt löpsteg behöver inte vara så svårt, men det kan vara svårt att göra det helt själv.

kenth svensson
Kenth Svensson är löpcoach med lång erfarenhet och har själv genomfört mer än 35 maraton och 50 halvmaraton.

LÄSMER: Spring backintervaller