Alla älskar att sporta kompressionskläder - men vet du hur kompression fungerar i praktiken? Vi reder ut tekniken bakom de extra tighta tightsen och de smarta strumporna som förbättrar din prestation.
Påståendet att du presterar bättre om du tränar med kompressionskläder bygger på att du med hjälp av tryck på olika delar av kroppen får ett ökat blodflöde. Kompressionsplagg stabiliserar också musklerna under tiden du idrottar, vilket gör att vibrationer i muskeln minskar och gör att muskeln inte tröttas ut lika snabbt. Än finns ingen CE-märkning på kompressionskläder, så du får själv prova dig fram vad du tycker känns bra gällande tryck, material och passform.Kompressionsstrumpor däremot har funnits längre tid på marknaden, och finns kvalitetssäkrade. Är ett par kompressionsstrumpor CE-märkta betyder de att de är tillverkade efter den standard som gäller för Medicinsk kompression klass 1, nämligen att tryckets styrka ligger på mellan 15-21 mmHg (mm kvicksilver). Det är då säkerställt att effekten blir vad som utlovats. En strumpa som inte är CE-märkt (och som därmed inte är klassificerad med ett tryck på 15-21 mmHg) har inte någon påvisad effekt, vilket betyder att du kan likställa den med vilken knästrumpa som helst. En strumpa med felaktigt tryck kan till och med strypa blodcirkulationen i stället för att öka den, så välj märke och modell med omsorg.
I genomsnitt pumpar en vuxen människas hjärta ungefär fem liter blod per minut genom kroppen. Den volymen kan öka upp till fem gånger vid fysisk ansträngning. Blodet pumpas ut från hjärtat genom artärerna med syre och näring till hela kroppen och kommer tillbaka genom venerna. Det är ett hårt jobb för hjärtat att pumpa blodet upp från fötterna och underbenen, som ligger längs ner, tillbaka upp mot hjärtat. Det här gör att blodcirkulationen i benen kan vara sämre än i andra delar av kroppen och en av anledningarna till att benen kan kännas stumma och svullna efter hård fysisk ansträngning. En medicinsk kompressionsstrumpa har ett graderat tryck från ankeln och upp mot knät. Trycket är högst vid ankeln och avtar uppåt. Det gör att strumpan hjälper till att trycka blodet uppåt mot hjärtat. Därför använder många skidåkare, löpare och cyklister kompressionsstrumpor - det är med andra ord inte bara för äldre personer och de som värnar om cirkulationen under långa flygresor.
En annan fördel med kompressionsplagg är att du får snabbare återhämtning. Den ökade blodcirkulationen som kompressionsstrumpor ger ökar nämligen syre- och näringstillförseln, men dessa effekter har endast kunnat bevisas hos medicinska kompressionsstrumpor. En studie publicerad i Journal of sports sciences har också visat att användandet av en kompressionsstrumpa minskar risken för träningsvärk. I en study lät man två grupper med vardera 14 personer i varje springa en sträcka om 10 kilometer. Ena gruppen had kompressionsstrumpor på sig när de sprang och den andra gruppen had vanliga strumpor. 24 timmar efter löpturen fick deltagarna ange hur mycket träningsvärk de hade. Resultatet var att endast två personer i gruppen som använt kompressionsstrumpor under löpturen had träningsvärk medan 13 personer i gruppen som inte använt kompressionsstrumpor had träningsvärk i benen.
Sportamore har precis fått in varumärket Mabs, utvecklade med över 40 års erfarenhet av kompression är plaggen unikt anpassade för dig som tränar och tävlar i skandinaviska förhållanden och vill ta ditt idrottande till nästa nivå.