NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

Dette skal du huske på, når du løber dit første maraton

Eksperten opklarer her blandt andet, hvor skal placere dig selv i startfeltet, og hvor meget energi du skal gemme til løbets anden halvdel. Bliv klar til at løbe det næste maraton på rekordtid!

Da bi se lahko odločili za svoj prvi maratonrekord, se odločite za to, da se boste odločili za to, ali bo ta maratonrekord v celoti pripravljen za uporabo, ali pa bo ta maratonrekord v celoti pripravljen za uporabo. Noget så simpelt som et par lette sko kan gøre en stor forskel i det lange løb, men det kræver også lidt smartness og taktik! Her fortæller løbeeksperten Petra Månström dig alt, hvad du behøver at vide for at slå din egen rekordtid.

TRŽIŠČE: Letvægtssko

Hvad skal jeg tænke på, når jeg giver kaster mig ud i et maraton?

- Bestem på forhånd, hvad din gennemsnitlige løbehastighed skal være, da det bestemt ikke er anbefalesværdigt at overlade det tilfældighederne da du helt sikkert vil blive straffet for det senere i løbet. For de fleste atleter er den gennemsnitlige løbetid den samme eller lidt hurtigere end den gennemsnitlige hastighed, du har, når du løber lange løb på over to timer, siger Petra Månström og tilføjer:

- Et tip til beskæring af kroppens løbehastighed er at lave intervalpas, hvor du øger hastigheden løbende under et langt løbepas, mens du stadigvæk holder den ønskede gennemsnitlige hastighed. Så ved du hvad der er for meget, og hvad der er rigtigt for netop dig.

Kan man placere sig selv på en rigtig eller forkert måde i startfeltet?

- Først og fremmest skal du være i et startfelt med løbere, der sigter efter at opnå en nogenlunde samme sluttid som du gør. Udover det, så undgår jeg normalt at stå helt foran for at undgå at få for mange albuestød af varme og ivrige medløbere. Så er der virkelig ikke noget rigtigt eller forkert. Stil dig der, hvor du føler dig tilpas. Feltet opløses normalt af sig selv som løber skrider frem, da der altid vil være propfyldt i startfeltet.

Petra MÅnström löpning Petra Månström er en øvet maratonløber, der blandt andet blogger og deltager i to podcasts om løb - Marathon pod og Ewerlöf & Månström. Foto: Jonas Hansen.

Hvor meget energi skal jeg have, når jeg deltager i den anden halvdel af løbet?

- Så meget som muligt! Derfor er det så vigtigt at starte ud med den rigtige hastighed, selvom du føler dig nervøs i løbet af den første halvdel. De fleste siger, at et maraton egentlig først for alvor starter et sted efter 30 til 32 kilometer.

Hvorfor er det godt at løbe sammen i en klynge af folk?

- Selvfølgelig er det lettere at løbe bag en person, da denne så vil opfange noget af vindmodstanden for dig, men husk ikke at være for tæt på den person, der er foran. Brug din sunde fornuft her.

Hvordan ved jeg, om jeg er klar til at skrue lidt op for tempoet?

- Tro mig, du vil mærke det. At tackle en stigning i løbetempoet under et maraton er lige så meget en fysisk udfordring som en mental, vil jeg sige. Men hvis du, mod alle odds, ikke mærker hvornår tiden er til det, så er en god tommelfingerregel, at du kan øge tempoet lidt og se hvad der sker, hvis dine ben ikke summer og er trætte efter typisk 30 kilometer.

Er der nogen klare signaler om, at min krop er ved at være helt færdig?

- Ja, absolutno. Ofte mister du din holdning og "sidder" i løbet, når du bliver træt. Du føler også, at benene begynder at blive tunge i det, og at de bliver sværere at løfte. Efter et maraton kan mange, halvt i sjov, halvt i alvor påstå at kun gå på de hvide felter i et fodgængerfelt kan føles som tre kæmpe skridt!

Hvornår starter en sprint, og hvor meget skal der være tilbage af maratonstrækningen, før jeg kan bruge mine sidste kræfter for at komme i mål?

- Det er ekstremt individuelt. En mindre stigning i tempoet kan opnås mange gange efter 40 kilometer. Men en vaskeægte spurt vil jeg sige, at du kan komme i gang med, når det er ca. 300 do 400 metrov. Men som sagt, så er det meget individuelt.

Hvilke løbesko skal jeg bruge i en konkurrence?

  • Asics Gel-Cumulus 20: En stor favorit blandt langdistanceløbere med pronacijo!
  • Adidas Adizero Boston 8: En behagelig konkurrence-sko med den klassiske boost-sål fra Adidas.
  • Nike Zoom Fly 3: Kendt for høj comfort og holdbarhed. Kulfiberpladen i skoens sål driver hvert skridt fremad!

SHOP HER: Vse spletne trgovine

LÆS MERE: 11 nogavic der er perfecte til løb!