NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

En god morgon med Kristin Kaspersen

Det är något särskilt med morgnar - och det har tv-profilen Kristin Kaspersen tagit fasta på i boken Dobro jutro. Här är hennes bästa tips på hur du får en så bra start på dagen som möjligt.

Kristin Kaspersen är, och har varit, morgontrött i alla år. Men tack vare en skön morgonrutin och ett annat tankesätt har hon blivit en lugnare och gladare person.

Hur fungerade det att vara morgontrött och göra Nyhetsmorgon i sju år?

- Jag brukar säga att jag är egentligen är en nattmänniska och jag fick ju gå upp på natten! Skämt åsido, det jobbet var fantastiskt roligt jobb och det är inte alltid kul att gå upp på morgonen, oavsett om klockan är tre eller halv sex. Men i stället för att fokusera på vad klockan var tänkte jag på vilka gäster vi hade, att jag skulle få möta kompisarna och kollegorna. Då ville jag ju gå upp, säger Kristin Kaspersen och fortsätter:

- Det är viktigt att lägga fokus någon annanstans och inte tycka synd om sig själv, jag hade ju världen roligaste jobb! Men jag hade en period då jag var småbarnsförälder och levde själv samtidigt som jag gjorde Nyhetsmorgon, det tar ju lite kraft.

Boken Good morning handlar om hennes resa från "morgonsur morgontrött till morgonglad morgontrött", som hon skriver i boken, men det är framför allt inspiration till hur du också får en skön start på dagen. Sömn- och träningstips varvas med tankeknep och goda frukostrecept. Vse to je namenjeno temu, da bo vaša morgona bolj stresna in stresno naravnana.

Vad är det som har förändrat dina morgnar från stressiga till sköna?

- I stället för att tänka: "Fan vad trött jag är" när jag vaknar, tänker jag: "Gud vad mysigt att vakna, nu tar jag en kaffe". Att bara välja en annan tanke gör stor skillnad. Min syn på att möta dagen blir väldigt annorlunda och det handlar bara om att välja en enda tanke för att kunna förändra en hel del.

Good morning Kristin KaspersenNya boken Good morning av Kristin Kaspersen hittar du här. Foto: Katarina Di Leva.

Vad säger du om föreställningen att alla A-människor är morgonpigga?

- Man är inte en A-människa bara för att man vaknar tidigt. Vi har olika personligheter och gener, gudskelov för att vissa personer är kvällspigga! Vissa måste jobba då. Och egentligen är det så att den som kan snooza har bättre disciplin för att man tar ansvar för att komma upp, den som går upp där och då har på ett sätt sämre disciplin för att man inte litar på sig själv. När jag jobbade med Nyhetsmorgon ringde klockan fyra gånger och fjärde gången visste jag att jag skulle upp. Snooza kan vara ditt sätt att väcka dig själv lite långsamt från att sova djupt.

Hur ser din ultimata morgon ut?

- Då vaknar jag en timme tidigare, den timmen har jag bara för mig själv. Den är helig. Jag tar mitt kaffe och stretchar kroppen, tar mig tid att vakna och tittar på Nyhetsmorgon en stund. Har jag inte barnen kan jag komma ut och gå en halvtimme eller jogga lite lätt. När jag sedan väcker min son och han ska till skolan har jag redan klätt på mig, packat min väska och allt är klart, då är det bara han och jag. Då slipper jag stresssa och vi får den stunden tillsammans.

2017-08-01 kl. 14.46.59.pngKristin Kaspersens morgonrutin har gett henne ett helt annat lugn, något hon behöver och hennes barn uppskattar. Foto: Katarina Di Leva.

Ser varje morgon likadan ut för dig?

- Det var så i början. Första månaderna (med den nya rutinen, red.anm) var jag extremt envis med att gå upp klockan sex, rulla ut yogamattan, stretcha och dricka kaffet i lugn och ro. Annars hade jag inte kommit in i en ny rutin. Nu när jag har min rutin att alltid gå upp en timme tidigare, då blir det en annan sak. Ibland har jag morgonmöte halv åtta, ibland har jag barnen och ibland går jag inte upp förrän klockan 12, så det är väldigt olika.

Jag får ofta en känsla av att morgonen "redan är förstörd" om jag har snoozat i 30 minuter. Vad är ditt tips sådana dagar?

- Det skriver jag om i kapitlet "När det skiter sig". Jag hymlar inte med att jag kan vakna upp och bli försenad för att jag har snoozat lite extra. Men då vet jag också att om jag försover mig, då kan jag ge mig själv tio sekunder och tänka: "Okej, vad är viktigt? Vad är det jag verkligen behöver göra nu?". Vissa saker kanske du kan göra ikväll när du kommer hem?

Har du något mer tips?

- Skriv ett sms när du har försovit dig, skyll inte på trafik eller något annat. Skriv: "Jag har försovit mig och hoppas hinna ifatt, men jag är en halvtimme sen. Börja utan mig". Då behöver du inte fundera, du har redan skickat iväg ett sms och din försening behöver inte påverka någon annan. Ett sånt sms möts ofta med: "Tack, jag har också försovit mig". Bara vara ärlig, alla missar ibland.

2017-08-01 kl. 14.47.29.pngKaffe, femton minuters stretch och Nyhetsmorgon är tre viktiga komponenter i Kristin Kaspersens morgonrutin. Foto: Katarina Di Leva.

Så får du en skön morgon - 5 nasvetov

  1. Sov tillräckligt länge. Om du sovit fyra timmar är det inte konstigt att du är trött.
  2. Förbered frukost och kaffe kvällen innan, så att du inte behöver tänka när du vaknar.
  3. Gå upp lite tidigare så att du får en stund för dig själv på morgonen, dricka kaffe i lugn och ro, stretcha eller vad du nu vill göra.
  4. Välj rätt tanke. Mår du verkligen bättre av att vakna morgonsur? Välj en positivt tanke i stället. Det är häftigt när man inser hur man faktiskt kan välja tanke själv.
  5. Släpp föreställningen om att morgontrötta skulle vara B-människor. Det stämmer inte!

Vill du också inkludera morgonyoga i din morgonrutin? Se till att du har rätt kläder och utrustning, som en bra yogmatta och sköna byxor.

LÄS MER :Två enkla frukostrecept

LÄS MER: Stretcha ut kroppen - 4 enkla övningar