Här är årets trender inom crossfit Image

Här är årets inom trender inom crossfit

Vilka övningar dominerar i boxen,vilken teknisk pryl snackas det om och hur högt upp på vaderna ska strumporna sitta? Här är allt du behöver veta för att ha koll på vad som gäller inom crossfitvärlden i år!

Precis som med gruppträningspass, gymövningar och löpning går det trender inom crossfitvärlden. Albin Grkovic är coach och biträdande verksamhetschef på Concor crossfit i Stockholm och han vet vad det snackas om i boxarna i år.

- Just nu är det jättefokus på Crossfit Opensom drar igång i februari och där alla kan vara med och anmäla sig och tävla mot varandra globalt. Den största snackisen nu är kvalet till EM och sedan till VM, och eftersom det intresserar många programmerar vi träningen i vår box efter det, säger Albin Grkovic.

Vad innebär det?


- Att just nu är det fokus uthållighet och hög intensitet, som det brukar vara under vintern. Sedan under våren blir det mer fokus på styrka och under hösten teknisk utveckling som exempelvis handstands och muscle-ups. Rörlighet arbetar vi med året om. Träningscykeln inom crossfitvärlden har mycket sin utgångspunkt i Crossfit Open, säger Albin Grkovic.

Är det några särskilda övningar som är trendiga nu?

- Roddövningar är populärt att köra just nu eftersom det är ett moment som ofta återkommer i Crossfit Open, precis som double unders (dubbelhopp med hopprep reds.anm). Det är två övningar som bränner bra.

Utöver uthålligheten då, vad gäller för mer tekniska övningar?

- Det är mycket fokus på de olympiska lyften, det märks att intresset har ökat mycket för dem. De är lite mer tålamodsprövande med mycket teknik och rörlighet och tar därför lite längre tid att få koll på. Förutom olympiska lyft är det som vanligt mycket ben, alla former av squats egentligen. Om folk på gymmet frågar hur mycket du bänkar så undrar folk i boxen i stället vad du tar i knäböj.

gurkan
Albin Grkovic vill tro att crossfitens popularitet har bidragit till rörlighetstrenden som råder inom träning nu, eftersom det krävs ett visst mått av smidighet för att kunna kunna göra till exempel djupa knäböj. Läs mer om grundövningarna inom crossfit här.

Är det något i utrustningsväg som det snackas om?

- Pulsklockor, utan tvekan. De har verkligen hittat in i boxen. Folk har börjat nörda ner sig i statistik och tagit sin träning till en helt ny nivå. Många vill veta nu hur nära de kan ligga sin maxpuls innan de går in i väggen.

Använder du pulsklocka?

- Ja, jag har kört med klocka i ungefär ett halvår och det har hjälpt mig mycket. Nu får jag svart på vitt var jag befinner mig i min träning och kan pressa mig mer om klockan säger något annat än huvudet. Jag orkar helt enkelt mer. Nu kan jag ligga på 90 odstotkov av mitt max och jobba fem, sex minuter. Det kunde jag inte förut.

Hur ser årets crossfitmode ut? (Ja, vi syftar på delvis på strumporna)?

- Nikes Metconsko har verkligen kapat åt sig en del av marknaden och det syns tydligt. Jag har själv ett par och tycker att det är kul att fler märken ger sig in i leken. Vad det gäller strumporna tycker jag att det är dags att börja köra låga strumpor. Fram med de vältränade vaderna! Och av med tröjan också, men det är sedan gammalt.

Är crossfit fortfarande lika populärt?

- Ja, verkligen och det fortsätter öka. Nu märker vi att lite äldre personer börjar hitta in i boxen också, 60-talisterna börjar dyka upp och det gör träningsgrupperna ännu roligare. Cirkelträningen har nästan blivit folklig och eftersom crossfit är en lite mer aggressiv variant av den lär intresset hålla i sig. Fortfarande är det också en majoritet tjejer som kör, det är kul.

Kostar det också lika mycket?

- Ja, priserna är på samma nivåer och de lär inte sjunka. Crossfit är ju speciellt eftersom det kräver mycket utrustning och utrymme, samtidigt som grupperna inte kan vara större än ungefär 12 personer per coach, så att alla kan få hjälp att utvecklas. Det öppnar nya boxar fortfarande och många klubbar tar inte in fler medlemmar eftersom det är fullt, men vi har fortfarande möjlighet att ta in nya som vill träna.

Är det någon atlet vi ska hålla extra koll på inför Crossfit Open?

- Det går inte att säga ett namn. Det dyker hela tiden upp nya talanger från ingenstans eftersom tävlandet är så ungt. Många elitidrottare hittar in till crossfit och gör jättebra resultat direkt. På varje tävling är det någon ny som jag aldrig hört talas om.

grkovicAlbin Grković je na tekmi naredil 140 dvovišinskih sklec. "Men det händer inte varje dag", säger han. Följ honom på Instagram @albingrkovic

LÄS MER: Fem pass för dig som vill ha en riktig utmaning

LÄS MER: Nybörjarens guide till crossfit