NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

Nu kan du spise dit gamle tøj

Det svenske tøjmærke ser på bæredygtighed med største alvor. Flere af deres klæder er nu kompostbare og så giftfrie, at du kan dyrke mad på dem.

At spise gammel tøj? Det lyder måske mærkeligt, men takket være Houdini kan det faktisk lade sig gøre. Tre forskellige linjer i mærkets sortiment - Airborne, Activist og Wooler - er fremstillet af et så tilpas rent materiale, at naturen uden problemer kan fremstille ny, giftfri jord af det nedbrudte tøj. I det kan du, uden problemer, dyrke din egen mad.

- Jorden fra det nedbrudte tøj er så tilpas god og giftfri, at du kan bruge den som gødning. Det er altså ikke sådan, at du kan spise selve tøjet, men du kan spise det som dyrkes af jorden, forklarer Magnus Ryde fra Houdini.

original-wsairborncrew_d-juicered.jpgDenne trøje fra linjen Airborne blev et halvt år senere til en lækker vegetariske middag.

Hvad indebærer det egentlig at et produkt er giftfrit?

- At vi forsøger at tilføre så få ting som muligt til de rene fibre. Som tekstilindustrien ser ud i dag, så bruges der rigelige mængder af kemikalier for at give stoffet forskellige egenskaber, som for eksempel vandtæthed. Det er blevet sådan i dag, at man bare smider ting ud, og det vil vi gerne forandre. Vi vil ikke tilføre noget, som ikke behøves.

Kompostering.jpgHoudinitøjet som blev nedbrudt og blev til gødning.

Sammen med en kompostekspert tog det et halvt år for Houdini at forvandle tøjet til næringsrig jord, som der derefter kunne dyrkes afgrøder i. Råvarerne blev derefter fremstillet af stjernekokken Sebastian Thureson og blev til en vegetarisk femretters middag.

Middagen af det gamle tøj havde været umulig at lave, hvis ikke materialet det blev fremstillet af, var giftfrit. Det er noget som Houdini arbejder meget med, selv om kun en lille del af deres sortiment kan laves til kompost. Vizija, ki jo je predstavil Magnus Ryde, je, da bodo vsi njegovi izdelki 100-odstotno krožili v naravi. Med cirkulært tøj menes der tøj, som er lavet af genanvendelige fibre, for eksempel af gamle plastflasker, nylonmåtter og skoleuniformer. Če je tøjet færdigbrugt, se lahko genbruges og blive til nyt tøj.

- Vores første cirkulære produkt kom i 2006, og ved lanceringen var vi i princippet helt alene om det. Hundrede percent af vores skaltøj er i dag helt cirkulært og vi er stolte over at have den position, at kunne drive markedet mod holdbare lanceringer, siger Magnus Ryde.

Hvorfor er holdbarhed så vigtig for jer?

- Det er en selvfølge, synes jeg. Arbejder man med noget, som bruges ude i naturen, så skal man også passe på naturen. Vi burde være dem, som står absolut forrest i køen for at passe på det vi elsker. Det er mærkeligt, at verdenen er på vej derhen, hvor den er, at man ikke ser sig over skulderen, men at alt kun er tal på et stykke papir.

mat.jpgSådan her så fire af retterne ud.

Hvad er de vigtigste skridt, som I hos Houdini har taget for miljøet?

1. At lave cirkulære produkter

- Det var vi virkeligt tidligt ude med, og det har været et af firmaets hovedmål at lave topkvalitet af genanvendelige fibre. Nu her op til efteråret er det omkring 75 percent af vores sortiment, som er cirkulært på syntetisk eller biologisk vis.

2. Kompostbart tøj

- At lave biologisk nedbrydelige produkter som kun bliver til jord.

3. Vise at det godt kan lade sig gøre at tjene penge på cirkulære produkter.

- Skulle vi lave det vi laver uden at tjene penge på det, ville der nok ikke være så mange som ville gøre os kunsten efter. Vi taler meget om det. Vi tager for eksempel ikke patent på nogle af vores lanceringer. Vi vil vise at "sådan her kan man gøre" for, at andre skal kunne tage ved lære og arbejde bæredygtigt.

4. Fremstille produkter som har en lang levetid, både i forhold til holdbarhed og farve.

- Tøj skal ikke føles som "sidste års mode". Vi vil lave tøj, som du kan have i mange år og som er tidløs.

LÆS MERE: Houdini tager miljøet meget alvorligt

LÆS MERE: Fordelene ved at rejse med Houdinis Liquidtøj