Nu tar Hoka One One över löparvärlden Image

Nu tar Hoka One One över löparvärlden

Har du en gång testat att springa i Hoka One One kommer du inte att vilja springa i något annat. Kanske är det därför världens snabbast växande löparskomärke.

Vill du veta vilka hokaskor som är bäst? Läs vår artikel om skillnaderna mellan bland annat Bondi, Clifton och Arahi.

Hoka One One har lyckats med konststycket att göra löparskor som är både dämpade och lätta, vilket gör dem extremt sköna att springa i. Märket grundades 2009 i franska alperna av skoutvecklarna Nicolas Mermoud och Jean-Luc Diard, den ena ultralöpare och den andra uppfinnare (som till exempel var den som kom på timglasskidan).

- De tyckte att det inte borde göra så ont att springa som det faktiskt kan göra, så de utgick från hur man skulle kunna göra det skönare. Då utvecklades Hoka One One, som är lätta att springa i men samtidigt dämpade och sköna. De ger en helt ny känsla att springa, där du landar skönt samtidigt som du känner dig rapp och lätt, säger Erik Desmeules på Hoka One One Sverige.

SHOPPA HÄR: Hoka One Ones alla löparskor för dam och herr

Hoka One Ones rullsula

Många finner att de kan springa längre utan att det är jobbigt i ett par Hoka One One och det är flera saker som särskiljer varumärket från andra löparskotillverkare. De satsar till exempel på maximalism i stället för minimalism, vilket är ett bra sätt att skona knäna på.

- Skorna har en överdimensionerad mellansula som är tjockare än klassiska löparskor. Sulan är i Meta-Rocker-teknologi, och är alltså en rundad så kallad rullsula. På den landar du skönare, eftersom det blir lägre G-kraft upp till knäna, och du kommer snabbare till avsteg.

En annan sak är att skorna har en aktiv fotram, med en något bredare sula som du står nedsänkt i, så att foten vilar nere i sulan i stället för att stå uppepå. Dessutom har Hoka One Ones löparskor inte en massa plast i sig, vilket gör dem lättare än andra löparskor.

- De här löparskorna följer löparens naturliga rörelser i stället för att foten stabiliseras upp av oförlåtande och hårda material. Du som pronerar gör det inte lika mycket i de här skorna som i andra neutrala skor. Många som inte har kunnat springa på länge känner att de kan börja igen i löparskor från Hoka One One.

Passar alla löpare

Trots att en av grundarna är ultralöpare, och många av världens bästa ultralöpare i dag använder Hoka One Ones löparskor, passar de även de allra grönaste motionärerna. Många äldre tycker också om att promenera i dem, eftersom de är sköna att stå och gå i på hårda underlag samt skonar knän och rygg.

- Hoka One One är ett inkluderande varumärke. De passar alla, inte bara supermänniskor som ser overkliga ut. Därför visar vi upp vanligt folk i vår marknadsföring, för det är till och med kanske så att de är de tyngsta som har mest nytta av våra löparskor.

Trots att skorna ser lite klumpiga ut, funkar de att till exempel springa snabba intervaller i. Hoka One One har alltifrån snabba spikskor för banlöpning till Bondi, som är maffigare än någon annan sko på marknaden. Bondi passar dig med ett tyngre löpsteg, tack vare en extra bred sula och skön dämpning.

cliftonEn av Hoka One Ones populäraste löparskor är Clifton (dam), som är en extremt mångsidig storsäljare, med neutral passform. (Här hittar du Clifton för herrar).

- Förut behövde du flera olika löparskor, en för långa sträckor, en för mittemellan-rundor och en för korta intervaller, men nu klararar du dig med bara en löparsko om du till exempel åker på träningsresa och inte vill packa ned så mycket. Annars har vi modeller för alla möjliga underlag, som terräng, grus, lera, snö, asfalt eller swimrun.

Hur är Hoka One One i storlek?

En sista sak. Ska du klicka hem ett par Clifton eller Bondi, så gå upp en halv storlek. Inte för att de är smala, men de är små i storleken på längden. För visst vill du prova?

Vilka hokaskor är bäst?

  1. Clifton - en neutral löparsko som passar de flesta löpare, underlag och distanser.
  2. Bondi - en extra bred löparsko för dig med ett tyngre löpsteg eller för dig som bara vill ha en stabilare sko för längre distanser.
  3. Rincon - en lättviktssko för kortare distanser och tävlingar. Gör sig också bra för träning på löpband.
  4. Arahi - Hoka One Ones pronationssko, som är för dig vars knä- och fotleder lutar innåt medan du springer.
  5. Elevon - passar dig som vet med dig att din löpteknik resulterar i en fotnedsättning med hälen först. Elevon är bästa valet om du söker hög komfort.

LÄS MER: Vilken löparsko från Hoka One One passar mig?

LÄS MER: Skillnaden mellan dam- och herrlöparskor

SHOPPA HÄR :Alla våra löparskor!