NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

Tid til ligestilling i sportsverdenen!

En mandlig atlet tjener 72 gange mere end en kvindelig. Det er på høje tid med forandring!

8. marec je mednarodni dan žensk. Det er en fremragende mulighed for at bringe opmærksomheden hen på uretfærdigheder og uligheder blandt mellem mænd og kvinder i forskellige brancher. I sportsverdenen er forskellene mellem kønnene stadig store, selvom flere agenturer og organisationer arbejder for at skabe mere ligestilling i branchen. Én af dem er Riksidrottsförbundet i Sverige, svarende til Danmarks Idrætsforbund.

- Det her skal ikke klassificeres som et kvindespørgsmål, men som et spørgsmål om sportsudvikling. Alle, uanset køn, skal have mulighed for at deltage i og være med til at ændre sportsverdenen, siger Sofia B Karlsson, ekspert og uddannelseschef indenfor ligestilling og inkludering i det svenske sportsforbund, Riksidrottsförbundet.

Mænd og kvinder vurderes forskelligt

Ifølge SCB (Statistiska centralbyrån, red.) tjener kvinder 89 procent af mænds løn, men i sportsverdenen er forskellen endnu større, på deres respektive områder. I 2017 gennemførte SVT en undersøgelse af løn indenfor sportsverdenen. De kiggede derefter på 7 forskellige sportsgrene og valgte 143 landsholdsatleter fra hhv. fodbold, ishockey, alpint, skiskydning, svømning, atletik, golf og langrend. SVT indhentede oplysninger om lønningerne for 108 af disse personer, og resultatet var opsigtsvækkende: Den gennemsnitlige, månedlige indkomst for de kvindelige landsholdsatleter var 18.890 SEK. TIlsvarende beløb i mændenes tilfælde? 1.358.551 SEK pr. måned. Mænds indkomst var således 72 gange højere end kvindernes.

- Forskellen i lønninger handler delvis om, hvem du ser som den "rigtige" sportsudøver, og hvordan du vurderer den pågældende kvindelige sportsudøver. Piger og kvinder er ofte nødt til at bevise sig selv, før der investeres penge i dem, men det er en selvfølge og tradition at investere penge i mænd, siger Sofia B Karlsson og fortsætter:

- Her kan du starte med at se på dig selv og din forening eller forbund. Hvad baser jeg min beslutning på med dette spørgsmål, er det baseret på et aktivt valg eller på gamle traditioner? Hvad baser vi vores ressourcefordeling på, og hvorfor gør vi det? Vi bliver nødt til at få ind under huden, at det kun er naturligt at fordele ressourcerne ligeligt mellem kønnene.

sofia b karlsson Sofia B Karlsson arbejder som ekspert og uddannelseschef indenfor ligestilling og inkludering i det svenske sportsforbund.

En afspejling af samfundet som helhed

Så hvorfor er der ikke større ligestilling indenfor sport? Selvfølgelig handler det om flere ting. En af dem er, at vi ikke ser eliteatleter som professionelle, siger Shadé Jalali, branche-ansvarlig og opinionsleder i Unionen (Sveriges største fagforening, red.).

- Når vi ser på sport, opfatter man det ikke som et rigt erhverv, og så ser det ud til, at du alligevel kan opføre dig lidt, som du har lyst til og omgås diskrimineringslovene efter eget velbefindende. Jeg har foretaget to undersøgelser, der involverede elitefodbold og elitehockey, og det viste sig, at mænd sidder på næsten alle tænkelige poster. Dommere, trenerji, fiziologi, predsedniki - vsi skupaj so na enem mestu. Og det gælder både for kvinde- og herrehold, siger Shadé Jalali.

- Det handler om tradition, altså at sportsbevægelsen oprindeligt blev dannet af mænd, for mænd. Den kultur har levet videre. Gennem Me Too og Time Out blev mange magtstrukturer endnu tydeligere. Forandringer sker, men det er stadig et stykke vej endnu, siger Sofia B Karlsson.

Hvad kan vi gøre så?

- For det første skal vi gennemgå de ressourcer, som vi har tilgængelige i dag. Argumentet om, at kvinder ikke spiller på samme niveau og derfor ikke kan få flere penge, holder ikke. Vi er nødt til at tage større skridt, når det kommer til at investere i ligestilling. Flere karriereveje indenfor sport er nødvendige, da der i dag findes færre muligheder for kvinder end for mænd. Når en kvindelig sportsudøver lægger sin sport på hylden, så er det almindeligt at hun uddanner sig til noget helt andet, mens mænd sjæældent gør det samme. Man kan som mand ikke ønske at opnå mere ligestilling i samfundet, uden selv at flytte på sig og skabe forandringer, siger Shadé Jalali.

shante jalali "Argumentet om, at kvinder ikke spiller på samme niveau og derfor ikke kan få flere penge, holder ikke," siger Shadé Jalali, branche-ansvarlig og opinionsleder hos Unionen.

Hvad can mænd specifikt gøre for at skabe en forandring?

- Mænd har et ekstra stort ansvar. Hvis du hører til normen, så har du muligheden for at bidrage til forandring. Du har muligvis adgang til de rigtige rum, du har muligvis en position med meget magt. Mænd har både en mulighed og et ansvar for at se deres egen del i denne sag, men også at se andre, der ikke har den samme åbenlyse position som de selv har, siger Sofia B Karlsson.

Riksidrottsförbundetsmål indenfor ligestilling

Før VM i fodbold løb af stablen sidste år, slog et fransk hold fast, at landets store sportsforbund skulle bestå af mindst 40 procent kvinder. Dette skal føre til, at flere kvinder vælger at blive fodboldspillere, dommere, trænere eller klubledere. Loven er del af en reform om generel øget ligestilling mellem mænd og kvinder i Frankrig.

I Sverige har det svenske sportsforbund fastlagt ligestillingsmål for år 2025. Det overordnede mål er, at kvinder og mænd skal have samme magt til og mulighed for at forme sport og deres deltagelse i sportsverden.


- Det, vi arbejder ud fra, er mål, som sportsverden laver i fællesskab. Vi følger op på disse mål gennem offentliggjorte rapporter via vores hjemmeside, rf.se. Opfølgningsrapporterne inkluderer blandt andet kønssammensætning i bestyrelser og valgkomitéer for særlige sportsforeninger, ligestilling mellem sportens ledere, og i år følger vi op foreningernes arbejde med ligestilling. Vi satser også stort på og investerer i uddannelse, hvor vi fylder på med viden om maskulinitetsnormer og hvordan disse påvirker sportsmiljøet, siger Sofia B Karlsson og fortsætter:

- Hvis det er en organisation eller en fagforening, hvor der der er få kvinder og mange mænd, skal spørgsmålet stilles: Hvorfor ser det ud som det gør i denne organisation? Hvorfor har mænd det så godt, og hvorfor vælger flere kvinder ikke at være en del af det? Vi arbejder ud fra et normbevidst perspektiv, forklarer Sofia B Karlsson.

Sætter kvinden først

Hos Sportamore sætter vi kvinder først hele året rundt, ikke kun på International Women's Day. Vi stræber efter at have en jævn kønsfordeling blandt vores ansatte, have klare rutiner mod forskelsbehandling og diskriminering samt arbejder aktivt for ligestilling mellem kønnene. For os er det en selvfølge at lade både kvindelige og mandlige eksperter, atleter, profiler og personlige trænere få et talerør i magasinet. Du kan være sikker på, at vi bakker dig, når du udøver den sport, du elsker!