Vintertrött och kaffeälskare? Ta en nappucino! Image

Vintertrött och kaffeälskare? Ta en nappucino!

Så här års är eftermiddagsdippen värre än någonsin, men misströsta inte! Vi vet hur du kan boosta energinivåerna med hjälp av din vanliga kopp kaffe.

Om du är en av dem som förlitar dig på koffeinets uppiggande effekt för att ta dig igenom dagen är du inte ensam. Nu när det är mörkt ute strax efter lunch verkar till råga på allt den där kaffekoppen ha blivit koffeinfri? Åtminstone känns det så när kroppen fortsätter röra sig i slow motion trots två espresso. Om du känner igen dig är det dags att ta en nappucino.

En nappucino är en fyndig sammanslagning av orden cappucino och nap, som syftar på att ta en kaffe precis innan en powernap. Genom att dricka något med koffein innan du vilar en kort stund maximerar du nämligen effekten av både koffeinet och din powernap. Det här tros bero på att koffeinet hindrar adenosin - molekylen som gör dig trött - från att utsöndras i hjärnan.

- Adenozin utsöndras från våra celler under dagen och har en dämpande, tröttande effekt som bidrar till att vi till slut somnar. Det utsöndras också vid hårt arbete vilket ger en känsla av trötthet efteråt, säger Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid Karolinska Institutet i en artikel i Medicinsk Vetenskap.

När du känner dig trött har du höga nivåer av adenosin som cirkulerar runt i kroppen. Nivåerna sjunker sedan när du somnar. Koffeinet i kaffe tävlar med adenosinet och hindrar det från att signalera till kroppen att du är trött. Att sova hjälper kroppen att bli av med adenosin, så att koffeinet får en mindre mängd adenosin att tävla med. Kaffe följt av en powernap gör helt enkelt hjärnan mer mottaglig för kaffets uppiggande effekt. Zmaga zmaga!

De flesta experter är överens om att du ska dricka kaffe precis innan du sover i 15-20 minuter. Det är tillräckligt lång tid för att du ska hinna känna effekten av koffeinet och tillgodogöra dig sömnens boostande fördelar. Om du sover mer än 30 minuter kan du falla in i en djupare sömn som gör dig mer groggy när du vaknar.

Oh hur mycket ska du dricka? Forskning tyder på att det behövs 200 mg koffein, ungefär två koppar kaffe, för att känna dig mer alert när du vaknar. Men det bör ske senast sex timmar innan läggdags, annars kan det störa nattsömnen.

SHOPPA HÄR :Hlačne nogavice

LÄS MER: 7 anledningar att älska kaffe

LÄS MER: Fixa eftermiddagsdippen - utan kaffe!