3 nationalparker du måste uppleva

Besök en nationalpark om du är ute efter en minnesvärd naturupplevelse. Här är tre vackra parker i Europa som kommer att få dig att tappa andan.

1. Nationalparken Plitvicesjöarna

nationalpark

Kroatien är ett populärt semestermål för sol- och badälskare. Men här finns också en speciell nationalpark som är väl värd ett besök. Floden Korana har bildat ett 20-tal sjöar i ett kalkrikt område och resultatet är ett paradis. Sjöarna, vars vatten har olika nyanser av grönt och blått, kan du utforska via gångbroar. Även om du vill hoppa i poolen eller simma under ett av vattenfallen måste du stanna på land, eftersom det är förbjudet att simma för att bevara det känsliga ekosystemet. Men att titta på och njuta av naturen är mer än tillåtet.

Läs mer HÄR.

2. Vatnajökull nationalpark

islan

Trots att Island är en relativt liten ö har ön inte mindre än tre nationalparker. Och Vatnajökull nationalpark är en av dem. Den största glaciären i Europa är mellan 400 och 600 meter tjock, med en maximal tjocklek på 950 meter. Under sommaren, från mitten av juni till mitten av augusti, anordnar vaktstationerna i nationalparken vandringar i området, och om du har tur kan du utforska isgrottor. Ett äventyr för iskalla upptäckare.

Läs mer HÄR.

3. Berchtesgaden nationalpark

nationalpark

I den tyska delstaten Bayern ligger detta paradis för dem som gillar att uppleva naturen till fots. Det finns massor av vandringsleder genom det djurrika området. Vandra genom djupa dalar och uppför sluttningar och njut av utsikten över sjön Königssee. Om du vänder huvudet uppåt ser du Watzmann, den högsta toppen i området på 2 713 meter över havet.

Läs mer HÄR.