En guide för både nybörjare och erfarna löpare

Hur väljer man rätt löparskor?

Löparskorna - kanske det viktigaste verktyget när det kommer till att maximera din löpupplevelse och minimera risken för skador. Oavsett om du är nybörjare eller har sprungit ett tag är det avgörande att hitta rätt skor för just dina behov och löpstil. Här listar vi olika typer av löparskor och kombinerar våra och löparexperten Elminas råd och erfarenheter kring hur du ska tänka för att välja rätt löparsko för just dig och ditt syfte.

Nybörjarskor: Stöd för din löparresa

För dig som är ny på löpning och vill ha extra stöd och komfort, välj ett par skor som är utformade för att vara både stabila och enkla att springa i.


Elminas favoriter: Clifton, Hoka One One

HOKA Clifton är en riktigt bra sko för dig som vill komma igång med löpningen. Det är främst en mängdträningssko för asfaltslöpning med den har överraskande bra grepp även på lite halkigare underlag. Det finns gott om plats för tårna vilket minskar risken för blånaglar och skav. Skon är både bekväm och stabil i sidled. Ovandelen är tillverkad i ventilerande material för ännu trevligare löpning.

Racerskor: För de snabbaste löprundorna

Fokuserar du på att maximera din hastighet och prestanda inför tävlingar eller snabba träningspass? Välj ett par lätta och responsiva skor då dessa är perfekta för tempoträning och tävling på asfalt.


Elminas favoriter: Endorphin Speed 3, Saucony

Saucony Endorphin Speed 3 är riktigt lätta och följsamma skor utan vassa sömmar. Jag tycker att de är responsiva och med en känsla av att du skjutsas framåt vilket ger mig goda möjligheter att springa snabbt. Saucony Endorphin Speed 3 ger bra stöd och dämpning trots att de är så lätta. De passar både bra till tävling och olika typer av intervaller, korta som långa.

Trailskor: För äventyr i terräng

Om du älskar att springa i naturen och utmana dig själv på ojämna och varierande terräng är trailskor det bästa alternativet. Terräng- eller trailskor har ofta en slitstark ovandel och en greppande yttersula som ger dig stabilitet och trygghet på skogsstigar och bergspass.

Elminas favoriter: Speedgoat 5, Hoka One One

En fantastisk trailsko som ger bra grepp på olika underlag. Den är mycket stabil men ändå följsam och relativt lätt för att vara dämpad. Den rejäla sulan och förstärkningen vid tårna skyddar mot vassa stenar och spetsiga rötter. Hälkappan är mjuk och sitter bekvämt runt hälen. Speedgoat 5 finns i massor av läckra färger!

Mängdskor: För långa och bekväma rundor

När det kommer till långdistanslöpning och mängdträning är komfort och dämpning avgörande. Mängdskor är utformade för att ge dig den support och dämpning du behöver för att klara av långa rundor utan att riskera skador.

Elminas favoriter: Triumph, Saucony

Det här är löparskon som du inte vill ta av dig, skön stötdämpning så att du kan använda den många gånger utan att mjukheten i sulan avtar. Saucony Triumph har tunt ovantyg vilket ger skön ventilation och har en förstärkt yttersula som gör att hållbarheten på skorna ökar ytterligare. Du kan känna hur ovandelen kramar om foten och ger en bra stabilitet vilket kan behövas för en mängd- eller distanssko.

Pronationsskor: För extra stabilitet i din löpning

För löpare som behöver extra stöd och stabilitet finns pronationsskor. Dessa skor är utformade för att korrigera överpronation eller underpronation och hjälpa till att balansera ditt löpsteg. Genom att ge extra support åt fotvalvet och kontrollera rörelsen i foten kan pronationsskor minska risken för skador och optimera din löpning.

Elminas favoriter: Wave Inpsire, Mizuno

Mizuno Wave Inspire är stabila skor med grym dämpning. Skorna som ger det där extra stödet som du som pronerar behöver satt bekvämt och lämnade utrymme för tårna. Greppet på blöt asfalt var utomordentligt. Bra att veta är att skon tenderade att vara något stor i storleken.

Allroundskor: Flexibilitet för alla typer av löpning

Om du vill ha ett par skor som fungerar bra för olika typer av löpträning är allroundskor ett bra val. Dessa skor kombinerar egenskaper från olika kategorier, vilket gör dem mångsidiga och flexibla. Oavsett om du springer på asfalt, terräng eller löpband kan allroundskor ge dig den support och komfort du behöver för att nå dina löpmål.

Elminas favoriter: Cloudmonster, On

Gör dig beredd på en annorlunda löpupplevelse! On Cloudmonsters teknik syftar till att göra ditt löpsteg mer framåtriktat. Den tjocka sulan är betydligt mjukare än man tror och ger dig känslan av att studsa fram. Löparskon sitter som gjuten och känns rejäl och tålig. Denna kombination med responsiviteten, stabilitet och bekvämlighet gör On Cloudmonster till en suverän allroundsko.

Vanliga frågor om löparskor

Den som är anpassad för dig! För att hitta rätt: börja med att ta reda på om du har speciella behov (behöver du t.ex. en pronationssko?) och tänk igenom vad du ska använda skon till.

Innan du ger dig ut på din första runda, testa skon inomhus några varv! Hur känns skorna? Ställ frågor till mer erfarna löpare, det finns inga dumma frågor. Kanske har du någon i din närhet som kan guida dig?

Som alltid är svaret att det beror på dina behov, din vana och hur mycket du planerar att springa. Ofta är det skönt att ha en dämpad sko då det är hårt att springa på asfalt.

När du springer intervaller springer du ofta i ett högre tempo än om du springer en längre distans. Ett bra tips är att då att tänka på att välja lite lättare skor då dessa gör att du automatiskt känner dig lite snabbare. Se till att de har den stabilitet och dämpning som just du behöver och se till att vänja kroppen successivt vid höga farter.

Det är individuellt vad man gillar och självklart beror det också vilken typ av tävling det handlar om. Prova dig fram! Det viktigaste av allt: se till att du alltid har provsprungit dina nya löparskor ordentligt innan det är dags för tävling.

Var noga med att torka av dina löparskor om de blir smutsiga. Om skorna blivit blöta, lägg i tidningspapper så att vätan snabbt sugs upp och minskar risken för odör. Kom ihåg att även lufta och torka innersulan vid behov. Undvik att förvara skorna i direkt solljus.

Som med all träning är det enkelt att börja för hårt och extremt. Tänk på att trappa upp långsamt, både när det kommer till intensitet och sträcka. Variera din löpning med styrka och rörlighet om du är stel. Lyssna på kroppen och våga vila en dag extra om du är sliten.

När du känner att skon känns stum och hård. Olika löparskor skiljer sig åt så det är svårt att säga exakt efter hur många mil de ska bytas ut. Är du tung och springer mycket på hårt underlag blir livslängden något kortare. Om du springer ofta kan det vara bra att ha mer än ett par löparskor i garderoben för att kunna variera och låta skorna vila mellan rundorna.