5 livsviktiga tips till dig med ett stressigt liv Image

5 livsviktiga tips till dig med ett stressigt liv

Var fjärde svensk har det senaste året upplevt fysiska eller psykiska besvär som orsakats av stress på sitt arbete det senaste året. Om du också känner dig stressad behöver du läsa den här artikeln.

Det råder inget tvivel om att vi lever i en värld där många är stressade. Just nu visar exempelvis siffror från Försäkringskassan att diagnosen akut stressreaktion har ökat med 73 procent de senaste två åren och att sjukskrivning på grund av stress eller stressrelaterade sjukdomar är den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Förra året fanns 71 000 pågående sjukskrivningar och 14 procent av dem berodde på akut stressreaktion. Det kan också finnas ett mörkertal då till exempel sjukskrivningar på grund av mag- och tarmrelaterade sjukdomar kan vara en följd av stress, vilket gör att siffran skulle kunna vara ännu högre. Det är framförallt det kvinnor i 30-39 års ålder som drabbas, men även så många som var femte 16-åring lider av stress-symptom.

Arbetsmiljöverkets rapport från 2014 visar att så många som var fjärde svensk någon gång under det senaste året har upplevt att de fått fysiska eller psykiska besvär som orsakats av stress på sitt arbete. Olika typer av yrkesgrupper upplever olika typer av besvär, lärare känner mer psykiska besvär medan hantverkare upplever större påfrestning kroppsligt. Även här är kvinnor överrepresenterade.

Det finns även mörka siffror om stress bland våra barn och unga vuxna. SCB visar bland annat statistik på att nästan varannan flicka och var tredje pojke mellan 10 och 17 år känner sig stressad minst en gång i veckan. Mest stressade är tjejer mellan 16 och 17 år. Här är det skola, kompisar, höga krav, förväntningar, utseendepress med mera som påverkar. Stress-symptomen kan te sig olika för barn och unga vuxna, men vanligt förekommande är sömnsvårigheter, ångest, koncentrationssvårigheter och även ätstörningar och självskadebeteenden.

- Som vuxen ska du se upp om du får värk, migrän, svårt att sova, att du ofta glömmer saker, har återkommande förkylningar andra återkommande sjukdomar, mag- och tarmbesvär, håravfall, orkeslöshet, depressionssymptom. Allt detta är varningstecken på stress du ska ta på allvar, säger Tanja Dyredand, som är mindfullnesscoach, yogalärare och meditationsledare bakom populära sajten stressaav.nu.

tanja rachel
När Yoga girl hade event i Uppsala för 950 personer fick Tanja Dyredand köra mindfulness med alla deltagare.

5 tips till dig som känner dig stressad

1. Se upp med de vanligaste stressfällorna

Tidsbrist

- En av de vanligaste fällorna som många kontaktar mig för är tidsbrist. Man hittar inte tid för återhämtning och hur man än planerar så räcker tiden inte till, säger Tanja Dyredand.

Du tackar ja till för mycket

En vanlig fälla är att inte säga nej tillräckligt ofta.

- Är du en sådan som vill oerhört mycket och ofta tackar ja trots att du egentligen behöver tid till återhämtning? Då behöver du säga nej oftaare.

Telefonen och paddan

- Ständig uppkoppling mot sociala medier, telefon, dator och surfplatta är en vanlig stressfälla. På det viset är du aldrig ledig utan alltid tillgänglig.

Negativa tankar

Negativt tänkande är en vanlig stressfälla.

- Du är din egen största fiende om du trycker ner dig själv, skapar negativ oro, ältar saker och oroar dig för sådant som inte ger dig energi.

2. SOS! Gör så här om du får ett riktigt stressanfall

Om du får ett riktigt stressanfall, då hjärtat slår snabbt, du knappt kan orientera dig , inte kommer ihåg din pinkod eller knappt vad du heter ska du försöka stanna upp, för att bryta stresskurvan du befinner dig i.

- Stresskurvan ser exakt likadan ut alltid och pågår i exakt 90 sekunder, men vid enorma stress-attacker överlappa kurvorna varandra. Att stanna upp är det bästa sättet att hantera det på. Det kan du göra genom att ta några djupa andetag. Och gärna då med magen, eftersom magfunktionen stängs av vid stress.

När du stannat upp andas du alltså genom att dra in djupa andetag genom näsan, så att magen fyller sig, och andas sedan ut genom munnen. Låt kroppen slappna av. Upprepa fem gånger. När du lugnat ned dig planerar du sedan nästa steg.

- När du lugnat ner dig kan du fundera ut hur du ska gå vidare i situationen. Är det en pinkod så be att få ställa dig åt sidan och försök sedan komma på den. När det gäller ältande finns mängder med bra knep och jag har bland annat en bra guidad meditation för det på min YouTube-kanal Mindfully Tanja som är gratis att lyssna på.

3. Ät dig till en lägre stressnivå!

Vad du äter påverkar hur du känner dig. Viss mat kan förvärra dina stressymptom och obalansen i kroppen. Men det går att äta stress-smart som får dig att må bättre eftersom det balanserar blodsockret och ger extra mycket vitaminer och mineraler, något som urholkas från kroppen när du stressar. För extra spjutspets mot stressen så ät ekologiskt och laga mat från grunden själv. Tänk på att ta dig tid att äta eftersom det tar 20 minuter för hjärnan att förstå att du är mätt.

ÄT
 • Mat som ger extra av magnesium, kalium, kalcium, zink och järn.
 • Baljväxter.
 • Gröna grönsaker.
 • Frukt och bär som är rika på antioxidanter.
 • Nötter och frön.
 • Växtbaserade produkter hellre än mejeriprodukter.
UNDVIK
 • Mycket fett.
 • Mycket socker, framför allt vitt socker, som startar stressreaktioner i kroppen.
 • Snabba kolhydrater såsom pasta, ris och vitt mjöl.
 • Alkohol.
 • Godis och sötsaker.
 • Chips.
 • Kaffe.
 • Halv- och helfabrikat.
 • Mat med dolt vitt socker.
 • Läsk.

bra mat
När du är stressad är det lätt hänt att det slarvas med matvanorna, men är det någon gång du ska vara extra noggrann med vad du stoppar i munnen är det då.

4. Kom ihåg att du bara kan pressa din stresstolerans till en viss gräns

Vissa personer verkar klara av ett schema som får statsministern att verka sysslolös, andra känner sig stressade bara för att de skyndar sig till bussen. Hur mycket stress man "tål" är helt individuellt, men har du tid för återhämtning så reparerar sig kroppen från den stress du haft, och du får en bra balans. Faktum är att du kan vänja dig vid stress, men du kan inte dra det hur långt som helst.

- Forskning har visat sig att kroppen kan bli mer tolerant för stress, vilket betyder att du kan stretcha och öka hur mycket din kropp tål stress, men det går bara till en viss nivå. Ger du aldrig kroppen vila och återhämtning så låser sig kroppen till slut och du når den så kallade väggen.

Andra har mindre tålighet för stress.

- Många som gått in i väggen berättar att vägen tillbaka är den svåraste, för då kan man bli stressad av minsta lilla eftersom depåerna är helt urholkade.

5. Träna smart om du är stressad

Att försöka klämma in träningspass i ett redan fullt schema, kan vara nog så stressande. Visserligen är träning, som spinning, löpträning och crossfit bra för att minska stressnivåer, men kom i håg att du ändå utsätter ditt hjärta för hög puls och att dina muskler får jobba. Försök därför att även schemalägga återhämtande träning.

- Jag rekommenderar att inte bara planera in träning utan även det som ger dig återhämtning, som vila, sömn, meditation, att läsa en bok eller gå i skogen. Jag älskar kombinationen yin yoga och meditation men du ska hitta det du gillar. Frisk luft är kanon!


LÄS MER: Därför är stress så farligt