Allt du behöver veta för att cykla på hösten Image

Allt du behöver veta för att cykla på hösten

Det går superbra att cykla även på hösten. Men när det är mörkare, halare och kallare behöver du anpassa din cykling. Experten Jessica Clarén vet hur.

Att cykla på hösten kan vara helt underbart, med solen i ryggen och krispig luft. Det kan också vara ganska tufft, eller ska vi kalla det karaktärsskapande? Det går hur som helst bra att cykla fastän det inte är sommar längre. Cykeln tar inte skada av att vara utomhus i kallare temperaturer, så länge du underhåller den. Håll den ren, smörj och serva den!

– Jag cyklar året om och gillar att cykla på hösten och vintern. Det kan vara helt magiskt ute! Varje säsong har sin charm, säger Jessica Clarén, som inte ens räds för att ta ut cykeln i skogen på vintern när marken är snötäckt och hon inte ser vad som finns under det vita täcket. Hon är även en av Sveriges Nike master trainers, träningsbloggare och grundare till cykelcommunityn She rides.

När det blir mörkt, dimmigt och regnigt är det extra viktigt att du som cyklist gör allt du kan gör att synas. Se till att ha ordentliga ljus på cykeln, gärna sådana som du kan reglera intensiteten på. Rött ljus där bak och vitt ljus där fram.

– Investera i en riktigt stark lampa att sätta på cykeln. Sätt däremot inga lampor på hjälmen. Det är många som gör det, men då syns du inte så bra för bilisterna. Tänk också på att inte klä dig i helsvart, utan så att du syns. Använd kläder med väldigt mycket reflexer.

Eftersom det är kan vara halt är det en bra idé att hålla avstånd till andra cyklister och att dra ned något på farten, speciellt innan du gjort dig en uppfattning om dagens väglag. Du kan köra med dina vanliga däck rätt länge, och har du tur så slipper du byta däck, men det beror förstås på vädret.

– Att det är lite slirigt kan du se som extra bålstabilitetsträning. Jag kör länge med samma däck som jag har när jag tävlar, men beroende på vilken typ av cykel du har och vilken typ av cykling du utför kan du behöva gå upp i mönster på däcken. När det blir isigt och snömodd är det definitivt dags för vinterdäck, men om du kör cykelcross och ofta cyklar på grusvägar kanske du vill byta lite tidigare.

På hösten kan det vara svårt att klä dig bekvämt. Du vill inte frysa men heller inte vara för varm. Lösningen är lager på lager, så att du kan skala av om du blir för varm. En risk är annars att du börjar svettas och sedan blir nedkyld på grund av det.

– Tänk också på skoöverdrag och varma handskar. När det blir ännu kallare kan du ha vinterskor och en liten buff som du kan dra upp om öronen och halsen. När det är riktigt kallt kan du till och med ha en windstoppermössa under hjälmen.

Om din cykel inte har stänkskärmar, kan det vara en god idé att sätta på sådana. Det finns dock en oskriven regel om att det är “fult” och om det hindrar dig har Jessica Clarén ett bra tips.

– Jag använder en så kallad ass saver, vilket är en liten plastbit man stoppar in under sadeln. Den gör så att rumpan slipper bli helt blöt. Men det är ingenting jag använder när jag cyklar i skogen, utan den använder jag vid landsvägscykling.

Däremot behöver du inte köpa något specialöverdrag för att förhindra att cykeln blir blöt om den står utomhus.

– Plastpåse på sadeln räcker bra!

jessica claren
Jessica Clarén besökte Högbo brukshotell när det var "perfekt cykelväder".