Bäst i test: Kompressionsstrumpor Image

Bäst i test: Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor förebygger svullna och trötta fötter när du tränar, springer eller är på resande fot. Här är modellerna som testpanelen gillar allra mest.

Kompressionsstrumpor kan användas vid många olika aktiviteter – löpning, vandring och träning bland annat – men också då du sitter stilla länge, så som på jobbet, i bilen eller när du ska ut och flyga. Vår testpanel har gett järnet i de här 8 modellerna. Läs vad de tyckte!

Test: Bekele Compression Running Sock Men, Norfolk

norfolk bekele compression

Storlekar: Herr

Aktivitet: Löpning, cykel, promenad och stillasittande.

Sammanfattning: Ett par väldigt pålitliga kompressionsstrumpor som sitter perfekt runt foten. Inga obekväma sömmar skaver eller stör. De är normala i storlek, vilket innebär att har du normalt storlek 41 ska du lägga dig i spannet 39-42 och så vidare. 

– De är perfekta i längden för mig som är medellång, berättar en testare.

Enda nackdelen med strumporna är att de har en tendens att kännas ganska svettiga. De finns även i en svart modell. Tilläggas bör också att priset är svårt att konkurrera med!

Test: Flight Compression Socks, 2XU

2xu flight compression sock

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: Främst stillasittande, men även lågintensiva aktiviteter som golf, vandring och långdistans på cykel.

Sammanfattning: De här kompressionsstrumporna från 2XU är specifikt designade för stillasittande i flygplan, men går givetvis att använda även på kontoret, i bilen eller någon annanstans där du blir sittande en stund. Flight Compression Sock minskar på ett effektivt sätt risken för svullna fötter och stela muskler.

– Jag gillar den rena designen med en gul liten flygplansikon gör dom stilsäkra och jag hade inte skämts över att ha dem under en långflygning i shorts och sandaler, säger en nöjd testare.

Det enda testpanelen saknar är någon form av silikonrand som håller dem uppe. Längden är lagom och går upp till där smalbenet övergår till knä, precis som det ska vara. Kompressionen är ganska liten, då de främst är designade för lågintensiva aktiviteter. De testades bland annat under en golfrunda, och fick bara lovord efter det.

Test: Compressions Superior Air, Gococo

Kompression superior

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: Högintensiva aktiviteter som löpning, cykelintervaller eller träning.

Sammanfattning: Det här är kompressionsstrumporna som du ska välja om du vill ha riktigt hög kompression. Testpanelen hade till en början svårt att få de här strumporna på sig, trots att de är normala i storlek. Känner du dig orolig eller ligger i övre delen av storleksspannet kan du testa att gå upp en storlek, men då finns alltid en risk för att kompressionen blir sämre. 

– Trots att de sitter sjukt tight tänkte jag inte på att jag hade på mig dem, vilket får ses som ett bra betyg. De smälte liksom ihop med mig.

Materialet i de här kompressionsstrumporna är ganska tjockt, vilket innebär att de till viss del blir lite svettiga inuti skon. Sist men inte minst vill testpanelen dela ut poäng för materialvalet:

– De känns verkligen som kvalitetsstrumpor!

Test: VECTR Light Cushion Sock, 2XU

2xu kompressionsstrumpa

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: All aktivitet, så väl gym som löpning som vandring.

Sammanfattning: De här kompressionsstrumporna från 2XU är speciellt utformade för att minska friktion och därmed skoskav. De är med andra ord perfekta för högintensiv träning där du bli riktigt svettig, men också för vandring eller andra tillfällen då du kan bli blöt och fuktig om fötterna.

– Första intrycket är hur mjuka och sköna de känns. Även efter några tvättar känns de fortfarande lika mjuka, bra kvalitet! 

De här strumporna ser först lite korta ut, men tack var ett väldigt flexibelt material töjer de sig och sitter strax under knät, precis som det ska vara. Kring foten är materialet slätt för minskad friktion mot skon. Vid vaden sitter de riktigt slimmat med lagom kompression, utan risk för att glida ned.

– De kändes även rimligt enkla att få av, andra kompressionsstrumpor känns nästan som man vill ta till saxen för att komma ur!

Test: Compression, Gococo

gococo compression

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: Löpning, cykling och all övrig konditionsträning.

Sammanfattning: De här strumporna från Gococo finns i en hel rad olika färger, i ett spektrum från stilrent svart till färglatt. De är tillverkade med graderad kompression i ett väldigt tunt material, som innebär att de torkar fort och ventilerar bra.

– De är förstärkta i hälen samt delar av sulan och är därför bekvämlighetsmässigt skön i skon. De är dessutom vadderade på ett sätt som gör att foten slutar glida runt på sulan, och stabiliseras istället, säger en av våra testare.

I övrigt provade testarna den här strumpan till flertalet olika aktiviteter och tyckte att de fungerade till det mesta, men att de med fördel används till just högintensiv träning, på grund av ventilationsförmågan och fukttransporten.

Test: QD Compressions Socks, Rehband

rehband strumpor

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: All träning, från låg till hög intensitet.

Sammanfattning: Det bästa med de här strumporna är att de är extra stabila kring fotleden, tack vare den graderade kompressionen. Det är särskilt skönt för dig som kanske vrickar fötterna lätt och vill känna dig lite tryggare vid löpning eller funktionell träning.

– Första känslan när jag tog på dem var "wow, riktigt sköna" och den känslan höll i sig. Hade även på stumporna ett tag efter passet, för att snabba på återhämtningen, berättar en testare.

Det här är strumporna du som kvinna ska satsa på om du är över medellängd. De sitter perfekt om du är av manlig medellängd, men var lite för långa för de kortare kvinnorna. Kompressionsmässigt sitter de här strumporna tight, men inte så pass tight att du inte kan ha dem under en längre tid. Enda nackdelen med strumporna är att de blev lite noppriga efter första användning. Det är något testarna däremot kunde ha överseende med, med tanke på hur sköna de var vid både crosstraining-pass och löpning.

Test: Compression Sock, Craft

craft kompression

Storlekar: Dam och herr

Aktivitet: Löpning, cykel, träning

Sammanfattning: Crafts kompressionsstrumpor är bra instegsmodeller för dig som inte testat kompressionsplagg förut. De ger en lätt, men skön kompression som reducerar muskelvibrationer, utan att åstadkomma blodstopp. Vid övre kanten sitter en band av lycra som håller strumporna på plats.

– Jag tycker att strumpan satt fint genom hela löppasset och skavde ingenstans. Längden på strumporna är perfekt om du är medellång.

Designen är av det enklare slaget, men strumpan finns att få i fyra olika färger. Utöver det är fukttransporten den stora fördelen. Det ska mycket till innan du blir svettig i de här! De får dessutom plus för de ergonomiskt stickare ribborna i materialet, som ger en näst intill passform. 

SHOPPA HÄR: Alla våra kompressionsstrumpor 

LÄS MER: Därför ska du springa i kompressionsstrumpor