Bästa funktionssandalerna för sommaren 2018 Image

Bästa funktionssandalerna för sommaren 2018

Sandaler med skön dämpning och en rejälare känsla är ett suveränt alternativ till flip-flops när temperaturen stiger. Testpanelen har satt säsongens godbitar på prov.

SHOPPA HÄR: Sommarens sandaler

Du väljer inte funktionssandaler för att plocka hem stilpoäng hos modepolisen, men det är tveklöst det skönaste skovalet en varm sommardag. I det här testet hittar du både nättare och mer rejäla modeller för herrar och damer. Oavsett vilken du väljer, så lovar vi att dina fötter kommer att tacka dig.

Funktionssandaler för honom och henne

Halti Posta SE_HALTI.jpg

Märke: Halti

Modell: Posta

Rekommenderat pris: 399 kronor

Finns i färgerna: svart

Passform: Kanske beror det på att det är en osiexmodell, men den är väldigt stor i storleken. Mer än en hel storlek större än din vanliga, enligt testpanelen. Trots det är den inte särskilt bred, så du med breda fötter bör leta efter annan modell. Sandalens spännen är mjuka och går att justera för ultimat passform.

Komfort: Med en relativt smal design som samtidigt är stor i storleken blir inte komforten helt hundra. Hittar du rätt storlek är komforten betydligt bättre men nja, den trycker lite under hålfoten.

Sulan: Dämpningen är ordentlig och du kan utan problem gå en heldag på stan i de här utan att få ömma fötter. Eftersom sulan är i plast blir foten rätt varm.

Utformning: En klassisk funktionssandal med en praktisk look. Det svarta tyget med en matt finish ser stilrent ut och du känner att det har lagts mycket tanke bakom designen. Trots det är den här sandalen ingenting du har på dig under modeveckan.

Sammanfattning: På det stora hela är det här en mycket prisvärd sandal som gör sommarpromenader och citysemestrar i värmen betydligt bekvämare. Sulan ger ordentligt med stöd och du kan enkelt anpassa passformen med de justerbara banden. Vi misstänker att unisexmodellen gör den stor i storleken och det är egentligen inget problem om du har det i åtanke när du klickar hem ett par. Kom ihåg att gå ner i storlek bara. Plus i kanten för att looken är ren och att materialet funkar även för sand och väta.

Funktionssandaler för henne (scrolla ned för honom)

Teva Sanborn Sandal

SE_TEVA_DAM.jpg

Märke: Teva

Modell: Sanborn Sandal

Rekommenderat pris: 799 kronor

Finns i färgerna: svart och blå

Passform: Den är liten i storleken, en hel storlek mindre än vanligt, så klicka hem två storlekar eller den större om du tvekar. Med rätt storlek är däremot passformen fenomenal, så länge du inte har uttalat breda fötter.

Komfort: Mjuk och skön att gå i samt svalkande under varma sommardagar. Här har du en fin funktionssandal som kammar hem högsta poäng för komforten. Extra skönt med vadderat band i hälen.

Sulan: Med kommentarer som "den mjukaste sulan jag någonsin gått på" är det ingen tvekan om att foten ligger skönt mot underlaget. Stötdämpningen är bra för en så pass nätt funktionssandal och du kan lätt gå även längre sträckor. Litet minus för att du blir något fuktig mot gummisulan.

Design: Med tanke på produktgruppen, som inte är känd för att vara det trendäkra valet, får den ett högt betyg. Smart, skön och tacksamt ren design. Fina band!

Sammanfattning: En funktionssandal som faktiskt är lite snyggare än många andra varianter. Det är sandalen för dig som egentligen inte vill ha en funktionssandal på grund av looken, men till slut hittar ett mer diskret alternativ som sedan aldrig åker av eftersom de är så sjukt sköna. Även ett perfekt val för semester i tropiska miljöer när flip-flops är för klena för underlaget. Stort plus för komforten, men se till att gå upp en storlek.

Keen WhisperSE_KEEN_DAM.jpg

Märke: Keen

Modell: Whisper

Rekommenderat pris: 1 195 kronor

Finns i färgerna: rosa och svartgrå

Passform: Sandalen är liten i storleken och väljer du din vanliga storlek finns en risk att hälen hamnar någon millimeter utanför. Med rätt storlek sitter skon som en smäck, du kan dessutom anpassa passformen med hjälp av snodden på fotryggen. Materialet omsluter hela foten utan att det känns instängt eller för varmt.

Komfort: Den foträta turistlooken är förlåten när skon väl sitter på. Vilken skön sandal! Det stretchiga materialet gör den flexibel och tillräckligt skön att gå timslånga promenader i.

Sulan: Det märks att sulan har fått lite extra kärlek. Med en anatomisk fotbädd får foten en behaglig dämpning i varje steg. Den ska dessutom ska ta bort dålig lukt. Den biten kan inte testpanelen uttala sig om, men sulan lämnar ingen besviken.

Design: Det är inte skon du väljer för att kombinera stil och funktion. En sådan här sandal införskaffas enbart på grund av dess funktion. Så nej, det är ingen snyggsko. Men med det sagt tycker delar av testpanelen att den ändå är ett stilmässigt bättre alternativ jämför med många andra modeller i samma produktkategori.

Sammanfattning: Bortsett från att skon har en väldigt distinkt look och inte väcker habegär på grund av dess utseende, är testpanelen mycket nöjd med Whisper. Den är nätt i storleken men med rätt storlek har du en pålitlig funktionssandal för både korta och långa sträckor. Eftersom den är både tvättbar och snabbtorkande passar den finfint i varmt väder. Ett bra köp!

Merrell Terran Lattice IISE_MERRELL_DAM.jpg

Märke: Merrell

Modell: Terran Lattice II

Rekommenderat pris: 899 kronor

Finns i färgerna: blå/grå, röd och svart

Passform: Suverän! Storleken är verkligen mitt i prick och den känns som ett med foten. Den sitter som gjutet redan från start och med hjälp av kardborrebandet kan du justera passformen ytterligare.

Komfort: Sval och härlig sandal som känns lätt på foten. Inget att klaga på här.

Sulan: Fotbädden är i mocka vilket är fint, men tyvärr blir den snabbt solkig av varma fötter. Den ger däremot en behaglig temperatur och lagom mycket stöd. Sulan i memory foam ger verkligen en märkbart bättre komfort än andra sandaler. Här får dina fötter vila skönt och tryggt.

Design: Tunna och fina band i kombination med en allt igenom mer slimmad design ger en mer feminin look, vilket uppskattas.

Sammanfattning: Passformen på den här sandalen är verkligen fenomenal, så skön! Stort plus för att det är en lite nättare typ av funktionssandal. Den känns inte sådär klumpig och foträt som en del andra sandaler gör. Terran Lattice II är given på sommaren när du vill ha något lätt och bekvämt men inte har lust att snöra på dig gympaskor. För långa promenader kan banden framtill trycka på lite och stötdämpningen är lite klen för längre strapatser, men till vardags är den ett bra alternativ.

2117 of SwedenSE_2117_DAM.jpg

Märke: 2117 of Sweden

Modell: Löderup

Rekommenderat pris: 399 kronor

Finns i färgerna: brun

Passform: En smalare fot kommer trivas som fisken i vattnet i den här sandalen. Men du med normalbreda eller breda fötter kan känna dig lite instängd. Hela foten får inte riktigt plats.

Komfort: Förutsatt att din fot passar i modellen är komforten bra. Ingen "gå på moln"-känsla men absolut en skön, bra sandal.

Sulan: En bra sula som anpassar sig efter din fot. Den ger dämpning och stöd som håller för en längre promenad liksom citysemestrar i sommarvärmen. Sulans känns mjuk mot foten och du blir inte alls lika varm som med en plastsula.

Utformning: De påminner lite om gladiatorsandaler fast inte alls så där platta och stumma. Designen är sportig och ren utan att bli klumpig. Ett snyggt val när det kommer till funktionssandaler! Fint med ett band runt stortån.

Sammanfattning: Söker du en mer dressad funktionssandal som funkar både på dagen i stället för beachsandaler eller till varma sommarkvällar är Löderup ett fint alternativ. Den är mjuk och skön att gå i med en sula som håller för både korta och längre promenader. Sandalen går att justera både baktill och över fotryggen vilket underlättar när du ska ta på den, men remmarna är rätt tighta och inte så elastiska. Det är en nätt design som gör sig bäst på en smalare fot.

Funktionssandaler för honom

Keen Newport H2SE_KEEN_HERR.jpg

Märke: Keen

Modell: Newport H2

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Finns i färgerna: svart och svartgrå

Passform: Lite trixiga att få på i och med att du inte kan knäppa upp dem. De här måste du ha ett skohorn till. Väl på omsluter de foten bra men är lite små i storleken. Det gör också justeringsfunktionen lite överflödig.

Komfort: Delar av testpanelen upplever dem som något trånga, vilket gör dem mindre sköna. Men med rätt storlek har du ett par komfortabla vandringssandaler för långa promenader eller till och med vandringar. Eftersom sandalen är stängd framtill kommer du bli lite varmare än i en helt öppen sandal men du kan gå på varierande underlag utan att grus eller liknande tar sig in.

Sulan: Dämpningen är riktigt bra och håller även för långa promenader där du kan behöva springa en kort sträcka. Sulan känns behaglig och har dessutom ett antibakteriellt innerfoder.

Utformning: Looken är foträt och funktionell. Det är en sandal som ska ge komfort och funktion, inte stilpoäng.

Sammanfattning: Eftersom skon är lite nätt i storleken och inte går att knäppa upp får du kämpa för att få ned foten. Det är alltså inte sandalen du snabbt glider ner i för att springa ut i trädgården i stället för dina foppatofflor. Men när du väl fått på skon är den värd jobbet: Newport H2 erbjuder hög komfort och funktion när storleken är rätt. Den här ergonomiska sandalen kan du utan problem ta en vandringstur i utan att fötterna blir ömma. Med hjälp av snörningen kan du få en ännu mer anpassad passform, men ett råd är att beställa hem två storlekar.

2117 of Sweden Skurup

SE_2117_HERR.jpg

Märke: 2117 of Sweden

Modell: Skurup

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Finns i färgerna: grå

Passform: Lite stora i storleken men sjukt sköna! Jämfört med övriga sandaler i testet är den här snäppet skönare och sitter bättre.

Komfort: Som sagt riktigt sköna funktionssandaler vars höga komfort gör dem givna för långa promenader eller på resan. De är lite mjukare än övriga sandaler i testet och känns helt enkelt skönare på.

Sulan: Den något bredare sulan kan vara hemligheten bakom den grymma komforten. Den är utomordentligt formad, ger foten gott om plats och är precis lagom dämpad. Plus för mockatyget som känns skönt och mjukt mot huden.

Design: För sandalpappan eller killen som söker en luftig sko med mycket funktion är Skurup ett stilrent val. Mer rent är såhär blir inte en funktionssandal. Lagom mycket detaljer och en fin finish på remmarna ger ett gott designbetyg.

Sammanfattning: När det kommer till passformen är Skurup riktiga vinnare. De är något stora i storleken men det är marginellt och de är väldigt sköna med en väldesignad sula som ger lagom mycket dämpning. Eftersom fotbädden har ett lager av mocka kommer den bli tilltufsad med tiden men tyget gör å andra sidan att de känns skönare än sulor helt i plast. För sommarens semesterresa i Sydeuropa har du hittat dina fötters sanna kärlek. Snyggare än så här blir inte en sandal i den här produktkategorin, de här kan du faktiskt ha även på kvällen utan att skämmas.

Teva Sanborn UniversalSE_TEVA_HERR.jpg

Märke: Teva

Modell: Sanborn Universal

Rekommenderat pris: 799 kronor

Finns i färgerna: svart och grön

Passform: Lite små och åt det smalare hållet men i övrigt sitter de bra på foten.

Komfort: Den är väldigt luftig vilket är superskönt. Varma dagar får dina fötter ett behagligt stöd i de här sandalerna. Litet minus är kardborrebanden som inte är gjorda i det mjukaste materialet.

Sulan: Den är mjuk och bekväm med ett bra grepp. Ganska ordentlig dämpning som ser till att sandalen håller även för en längre promenad.

Design: Den är inte alls klumpig, vilket många funktionssandaler tenderar att vara. Överlag ger den ett smidigt intryck och har en clean look som funkar till de flesta kläder och stilar. Passar även den man som egentligen inte vill ha funktionssandaler, men befinner sig i en miljö som kräver det.

Sammanfattning: Det bästa med den här skon är att den är så luftig. Den är enkel att ta på sig och passar perfekt som go to-sandalen man glider ner i för att göra ett snabbt ärende, liksom för stadssemestern på sommaren. Modellen är klassisk utan att utstråla för mycket funktion i sin design. Svart, funktionell och tålig i ett material som funkar även för strandpromenader eller lek med barnen vid strandkanten.

Merrell Allout Blaze WebSE_MERRELL_HERR.jpg

Märke: Merrell

Modell: Allout Blaze Web

Rekommenderat pris: 999 kronor

Finns i färgerna: svart

Passform: Som angivet på storleksbetyget är de här rackarna stora i storleken. Testpanelen rekommenderar att välja åtminstone en storlek mindre än vad du vanligtvis köper. Att de är så pass stora gör så klart att passformen blir lite lidande. Med rätt storlek sitter de däremot jättebra.

Komfort: Att de är så stora dra ned komforten något, men om vi bortser från det är det här en riktigt skön sandal. Med den här på fötterna står du tryggt, bekvämt och stabilt för sommarens strapatser.

Sulan: Den känns som sagt stabil och rejäl, vilket till stor del beror på den slitstarka Vibram-sulan. Den ger en skön känsla oavsett underlag och tycks klara både vatten och sand utan problem.

Utformning: Sulan är ordentlig och ger således en rejälare look. Det är en typisk funktionssandal, helt enkelt som inte vinner stilpoäng men inte heller känns allt för praktiskt. Delar av panelen hade föredragit en helt svart sandal, utan orange detaljer för en lite snyggare känsla.

Sammanfattning: Det största plusset med den här sandalen är kvalitetskänslan. Materialet är slitstarkt och testpanelen tror att fötterna ger upp innan remmarna gör det. Förutsatt att du går ner minst en storlek, är passformen och komforten riktigt bra. Sandalen har dessutom fyra stycken spännband så att du kan få en riktigt passform som verkligen omsluter foten på rätt sätt. På minussidan hamnar diskrepansen i storlekarna samt att hälbandet skavde lite.

LÄS MER: 17 löparlinnen under 300 kronor

LÄS MER: Bli strandredo i mönster och färg