Blir du aldrig mätt? Image

Blir du aldrig mätt?


Här är den dolda orsaken till att du alltid är hungrig eller har svårt att gå ned i vikt.

En onormal hunger eller utebliven viktnedgång kan bero på en mängd saker. En anledning kan vara leptinresistens. Aptiten och mättnaden är hormonellt styrd av ett 30-tal olika hormoner och signalsubstanser, men främst av hormonet leptin, som bildas i fettvävnaden. Det utsöndrarras därifrån till blodet, så att det bland annat når hjärnan. I hypotalamus sitter leptinreceptorer, som berättar för hjärnan hur stort energiförrådet är och därefter regleras mättnadskänslan.

Hormonsystemet är extremt komplext och kan bli stört av olika orsaker. Leptinnivåerna varierar naturligt av många olika anledningar, till exempel om du tränar, är gravid eller hur du sover. Men toppar och dalar är inte samma sak som permanent låga nivåer. Om du äter hela tiden eller har en rejäl övervikt utsöndrasras så pass mycket leptin att hjärnan kan bli mindre känslig för hormonet. Hjärnan förstår med andra ord inte att du har en massa lagrad energi i form av fettvävnad på kroppen och kroppens balans blir störd.

Leptinresistens ger därför hunger och fetma samt kan vara anledningen till uteblivet vikttapp. Friska personer kan inte bli feta utan att tvinga i sig extra mat, men hos överviktiga kan det alltså vara så att hypotalamus inte ser leptinet.

Hormonsystemet fungerar också olika bra beroende på vad du äter, kroppen har svårare att hantera snabbmat, socker och läsk än nyttigare mat. En lösning på problemet kan därför vara att se över din kost, öka protein- och fibermängden samt se till att få ordentligt med sömn.