Börja experimentera i köket! Image

Börja experimentera i köket!

När Fanny Roethlisberger kliver in i köket kan vad som helst hända. Oftast blir resultatet nyskapande, gott och hälsosamt. Här delar hon med sig av tipsen som gör dina måltider till spännande smakupplevelser.

Det är svårt att gå in på Fanny Roethlisbergers blogg utan att bli hungrig eller sugen på något sött. Hon brinner för att experimentera i köket och delar frikostigt med sig av sina recept. Intresset för att laga mat och baka har alltid funnits hos henne, och redan på lågstadiet knåpade hon ihop trerättersmenyer till familjen.

- För mig har det alltid varit viktigt att det jag lagar och bakar, och senare ska äta, ska smaka gott. Att jag började experimentera med nytänkande recept beror på att jag för tre, fyra år sedan var rejält överviktig och deprimerad. Jag behövde göra en förändring på många plan i livet, varav ett var kostnad. Jag ville inte fokusera på vad jag inte fick äta, ett liv utan choklad och godsaker var liksom otänkbart. Eftersom jag upplevde att det jag sökte inte redan fanns fick jag helt enkelt skapa det själv! Så det var väl där någonstans jag slängde nes blomkål i en chokladtårta för första gången, säger Fanny Roethlisberger.

Berätta om några ovanliga smakkombinationer som du har upptäckt passar oväntat bra ihop?

- I både mat och bak gillar jag att kombinera sött med salt eller kryddigt, exempelvis chili och choklad eller vitlök och honung. En stor favorit när det kommer till mat, och som får många att höja på ögonbrynen när jag nämner det, är curry och kantareller. Det är så himla gott! Jag har gjort kyckling- och kantarellpaj med curry, till exempel. En vanlig snabbmiddag hos mig är annars en enkel kantarellgryta kryddad med curry och precis innan servering smular jag sedan över en rejäl bit fetaost. Fetaost är pricken över i till allt med curry och kantarell!

Vilket är ditt bästa tips till den som är sugen på att själv börja hitta på recept?

- Börja testa bara! En mjukstart kan exempelvis vara att ta ett befintligt recept på något man gillar och byta ut en ingrediens. Internet och sociala medier är en oändlig guldgruva för inspiration, det finns så många duktiga människor där ute som delar med sig av sina kreationer på ätbart gotte. Så ut och surfa, hitta inspo och testa själv. Men följer du någons recept och väljer att sprida det vidare så var schysst och korrekt - ge cred till skaparen.

fanny
Så här kan det se ut när Fanny Roethlisberger testar nya recept. Foto: Privat

Är det något mer jag ska tänka på innan jag sätter igång?

- Ett tips när du ska laborera i köket, framför allt med knasiga ingredienser där resultatet kan bli lite hur som helst, är att inte göra en sats på 30 muffins direkt utan att göra en mindre laddning första gången. Blir det bra är det ju bara att göra mer!

Var hittar du själv inspiration till dina recept?

- Jag plockar till exempel alltid på mig recepthäften i mataffären. Inte så mycket för att följa något recept däri, det gör jag ärligt talat aldrig, utan snarare för att jag ibland hittar en smakkombination jag vill testa, eller så blir jag inspirerad av en snygg bild. Klyschigt men sant - inspiration finns överallt. Ibland kan jag bara gå förbi en hylla och hitta en ny produkt som direkt ger mig en knasig idé.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och ditt skafferi?

- För bak är mitt basskafferi diverse olika mjölsorter, till exempel mandel-, kokos-, bovete-, majs-, quinoa- och havremjöl. Mitt favoritfett i både mat och bak är kokosolja. Sedan har jag alltid olika sorters bönor och linser, smaksättare och kryddor och choklad i skafferiet. Det måste alltid finnas choklad i mitt hem. Antingen för spontana bak men också för att jag vill ha en ruta till morgonkaffet varje dag.

fanny
Vill du ha mer inspiration i köket? Köp någon av Fanny Roethlisbergers tre kokböcker som du hittar HÄR. Foto: Calle Lindgren

FAKTA:

Namn: Fanny Roethlisberger.

Ålder: 23 år.

Bor: Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala.

Familj: Jag bor själv men har min familj på mammas sida i samma stad (mamma, mammas man samt yngre bror) och andra halvan av familjen boendes i Schweiz.

Gör: Hälsoentreprenör, receptkreatör, bloggare, samt tar en del design- och fotouppdrag.

Följ henne på Instagram! @roethlisbergerphoto.