Börja kitesurfa! Image

Börja kitesurfa!

Kombinera det bästa av alla surfvärldar, freestyle, freeride, speed, vågridning och höga hopp – så har du kitesurfing i ett nötskal. Den snygga surfkroppen får du på köpet!

Många har hittat en ny favoritsport: Kitesurfing. Allt du behöver är en bräda, några linor och en drake. Sedan kan du svischa fram i 30 knop på vattenytan, precis som i vindsurfing. Smekas fram på en perfekt våg, som i surfing. Dessutom kan du hoppa och flyga högt. Kitesurfing kombinerar det bästa från alla surfvärldar och det är kanske just därför som det är en av världens just nu snabbast växande sporter, som också slagit sig in på det olympiska programmet till OS i Rio nästa år.

Hur många som kitesurfar i Sverige är svårt att uppskatta, men upp till 3 000 personer ungefär. Att det blir fler och fler som anammar den sköna surflivsstilen är något som kitesurfingexperten Martin Sannehag har märkt.

– Intresset för kitesurfing har ökat enormt de senaste åren. Kitesurfing går lätt att lära sig, har en otroligt snabb utvecklingskurva och i stort sett alla kan lära sig det oavsett ålder. Här på Stockholms Kiteskola, ser vi att många av våra elever redan börjar lära sig att hoppa en till två veckor efter att de slutfört en tvådagarskurs hos oss, säger Martin Sannehag på www.kitesurfers.se.  

Även om du tidigare tittat avundsjukt på folk som kan surfa, kan du snart bli den som gör dina vänner imponerade av din nya hobby. Du behöver heller inte vara i toppform.

– Du behöver inte vara stark för att utföra kitesurfing. 90 procent handlar om att styra draken och det gör du med nätta handrörelser på baren. Oftast har kvinnliga elever en fördel, för män tenderar att ta i för mycket i början.

I övrigt behöver du inte ha några förkunskaper, förutom att kunna simma. Det enda du behöver göra gör att lära dig kitesurfa behöver du bara avsätta några få dagar, sedan klarar du dig själv ute på vattnet. Oavsett vilken nivå du befinner dig på är det viktigt att du går en kurs hos en kitesurfingskola som har certifierade instruktörer, som kan utfärda ett internationell kitesurfcertifikat till dig.

– Att lära sig från grunden till att du självständigt kan komma upp på brädan och köra iväg tar normalt mellan nio och tolv timmar och utförs normalt under två eller tre dagar, beroende på situation. Under kursen kommer du känna av rejält med adrenalin och spänning när du känner på vindens kraft och till slut lär dig att tämja vinden och ha den i din kontroll.

Om du väljer att köpa din egen utrustning eller inte beror på hur mycket du vill kitesurfa. Är du seriös med ditt nya intresse bör du investera i egna grejer.

– När du gått din kurs och fått ditt certifikat rekommenderar vi alltid att köpa utrustning i samråd med din instruktör. Då vet du att du får rätt utrustning för dig som är nybörjare. Anledningen varför vi rekommenderar att köpa i stället för att hyra är att du kommer få ut mer för pengarna om du äger din egen utrustning. Du behöver bara betala en gång, resten av gångerna så lånar du bara naturens energi och lämnar tillbaka den när du är klar. Till skillnad från skidor, snowboard och wakeboard behöver du inte köpa liftkort, bensin eller tillhandahålla med båt varje gång du ska åka. Kitesurfing blir helt gratis efter du tagit ditt certifikat och köpt din egens utrustning!

Det bästa av allt? Det är fantastiskt kul och du får en bra enormt bra träning för hela kroppen utan att du tänker på det. Efter några timmar på vattnet blir du extremt harmonisk. Att kitesurfa är med andra ord bra för både kroppen och knoppen – bättre semester kan du inte ha.

kitesurfing
Ser ganska så underbart ut, eller hur?