Därför är du alltid hungrig

När du tränar hårt är det inte konstigt om din aptit ökar. Men om magen kurrar konstant och känns som ett omättligt slukhål utan en förklarlig anledning kan det bero på de här fem orsakerna.

Du är uttorkad

Ibland kan törst maskeraras som hunger. Det beror på att hypotalamus i hjärnan reglerar både törst och hunger. När kroppen blir uttorkad kan hjärncentrat bli förvirrat, något som kan leda till att du sträcker dig efter första bästa snacks i stället för att dricka något och fylla på vätskedepåerna.

Om du känner dig hungrig mellan måltiderna, se över hur mycket du har druckit under dagen. Om du inte fått i dig så mycket vätska, prova att dricka ett stort glas vatten och vänta i 20 minuter för att se om hungerkänslorna dämpas.

Du har sovit för lite

För lite sömn kickar igång två hormoner som är kopplade till aptiten och gör dig hungrigare. När du är trött vill kroppen dessutom ha snabb energi, något som gör dig sugen på socker och snabba kolhydrater även om du egentligen inte är hungrig.

Försök att sova mellan sju och åtta timmar per natt så hamnar dina energinivåer i balans liksom de aptitreglerande hormonerna och du slipper sitta och sukta efter den torra bullängden på jobbet.

hunger
När du är trött vill kroppen ha snabb energi, som till exempel en chokladkaka.

Du är stressad

När en deadline närmar sig eller livet kör ihop sig och du är stressad reagerar kroppen med att öka produktionen av adrenalin och kortisol. När de nivåerna ökar tror kroppen att den är under attack och därför behöver energi. Resultat: Du blir hungrig. Stress minskar också serotonin-nivåerna, något som också kan få dig att känna hunger trots att du ätit ordentligt. Alltså ytterligare ett skäl att ta en kväll på soffan och varva ned eller boka in ett yogapass.

Du dricker för mycket alkohol

Om det blev ett glas vin för mycket kvällen innan är det inte ovanligt att vakna med superhunger. Det är inte för att inte uttrycket bakispizza finns. Ett av skälen till att du blir mer hungrig när du druckit mycket alkohol är för att kroppen blir uttorkad och det du uppfattar som hunger egentligen är behov av vätska. Drick varannan vatten nästa gång du dricker alkohol så minskar du risken för uttorkning.

Du äter för fort

Om du slukar maten i ett nafs kan din matsäck vara full utan att din hjärna hunnit registrera att du egentligen är mätt. En studie som publicerades i Journal of clinical endocrinology & metabolism 2013 visade att när du äter långsamt frigörs hormoner som säger till hjärnan att magen är mätt. Även om du är vrålhungrig, försök att äta långsamt och vänta sedan 20 minuter innan du tar en portion till. Så lång tid tar det för mättnadskänslan att nå hjärnan.