Därför är en rörlig höft viktig för bålträningen
En stel och orörlig höft kan sätta krokben för dina resultat när du tränar bålen. Experten förklarar varför.
Förhoppningsvis är du en av dem som tränat din bål under april med oss på Sportamore och utmaningen #sportacore. Kanske har vissa övningar inte bara varit tunga, utan också svåra att genomföra eftersom du inte är tillräckligt rörlig i höften? Så här hänger det ihop.
- Om du har nedsatt rörlighet, alltså är stel eller kort i din höftböjarmuskel, kommer det bli svårare att få kontakt under bålträningen.
Alla muskler i bålen kan inte kopplas på och tränas. Ett vanligt exempel är i situpsrörelsen där du inte kommer ända upp eftersom din korta höftböjarmuskel sätter stopp. Risken finns att du i stället slänger upp överkroppen med ett ryck och får ont i ländryggen, säger personliga tränaren Staffan Eklund som satt ihop träningsprogrammet #sportacore.
LÄS MER: #sportacore pass 8 är här!
Men det är inte bara under bålträningen som korta höftböjare gör sig påminda.
- Alla övningar där höften är aktiv påverkas av din begränsade rörlighet men det blir aldrig så tydligt som när bålen kopplas på. Ett annat exempel är övningen toes to bar där många tror att det brister på grund av för lite bålstyrka om du inte kommer upp med tårna till händerna, men det är minst lika mycket en fråga om rörlighet i höften för att kunna dubbelvika kroppen när du hänger, säger Staffan Eklund.
Att vara stel i en muskel ökar risken för att du över- och felbelastar andra muskler och en dålig kedjereaktion sätts igång eftersom många muskler och leder är beroende av varandra. Att stretcha och öka sin rörlighet är ett bra sätt att minska risken för skador.
Hur stretchar jag bäst mina höftböjare?
LÄS MER: Pt:ns bästa övningar för en stark och rörlig rygg
LÄS MER: Enkla stretchen som väcker kroppen