Därför ser golfbollen ut som den gör
Det är knappast någon slump att den lilla vita bollen är full med fördjupningar.
En av de mest karaktäristiska dragen för golfbollen (förutom att den aldrig går i hål så ofta som du vill) är alla fördjupningar i skalet. Anledningen till att de finns är att de små groparna reducerar bollens motstånd i luften när bollen får fart.
Fördjupningarna skapar en liten turbulens runt bollen som får den att enklare skära genom luften. Bollen får dessutom en bättre spinn och lyfter då också lättare.
En golfboll har mellan 300-500 fördjupningar. Är det fler än så blir bollen i praktiken slät och effekten går förlorad. Redan 1908 började tillverkare producera bollar med fördjupningar.
1932 satte sedan det amerikanska golfförbundet standarden för storleken och vikten på bollen till en maxvikt på 46 gram och en diameter på minst 4,26 centimeter. Då hade bollen precis som i dag en kärna av gummi till skillnad från i spelets begynnelse då bollen var fylld med fjädrar täckt av ett läderskal.
Primärt består dagens bollar av två delar, en kärna och ett skal. Kärnan kan sedan delas i ytterligare, därför talas det om tre-, fyra- och femdelsbollar.
Den moderna bollen består av olika mängd av de syntetiska materialen balata, syrlin och uretahn i skalet. Där mängden kortfattat avgör bollens hårdhet och förmåga att spinna i luften. Men den största påverkan på bollen har så klart du som håller i klubban.