Därför ska du jogga barfota efter löprundan Image

Därför ska du jogga barfota efter löprundan

Löpcoachen Sanna Heds bästa tips på nedvarvning efter löprundan är att jogga barfota - här är anledningen till varför!

Det finns många tips på hur du kan få ett bättre löpsteg och hur du bäst värmer upp för att förhindra skador. Men vad händer egentligen efter löprundan? Löpcoachen Sanna Hed har en förkärlek för just fötter och tycker inte bara att stretching hör till nedvarvningsrutinerna.

- På somrarna, när vädret tillåter eller om du är utomlands, kan du ta av dig barfota och jogga på gräset som en typ av nedvarvning. Nu när kylan sätter stopp för det kan du självklart jogga ned barfota inomhus. Gör det långsamt och kontrollerat om du springer på ett löpband, annars är en bana på gymmet eller ett mjukt golv att föredra, säger Sanna Hed som är en av Asics topplöpare.

Hon förklarar att det har kommit en hel del bevis på att du bygger upp muskulaturen i hela foten när du joggar ned barfota på ett mjukt underlag, efter att du har sprungit hårt i dämpade löparskor. Med det sagt menar Sanna Hed inte att du alltid ska springa barfota eller i fivefingers-skor, eftersom det finns fantastisk teknik för att vi ska hålla oss skadefria.

- Men den bästa nedvarvningen du kan göra är att jogga ner på en gräsmatta eller ett mjukt golv för att stärka fötterna och få en skön känsla. Stretch och rörlighet är väldigt individuellt, men jag kan lova att ingen skulle må dåligt av att jogga ner på en gräsmatta.

Sanna HedSanna Hed, som heter @runsannarun på Instagram, älskar att jogga barfota efter löprundan.

LÄS MER: Så effektiviserar du ditt löpsteg

LÄS MER: Löparskor med reflex är ett måste i vinter