Padel tips för nybörjare – så här gör du! Image

Padeltips för nybörjare - så här gör du!

Visst kommer du en bit på vilja och styrka, men det är tekniken som avgör hur matchen slutar. Förbättra din padelträning med dessa tips.

Precis som all annan racketsport kräver padel teknisk träning för att du ska kunna utvecklas som spelare och få ut det mesta av din sport. Vi har snackat med proffstränaren Andréas Johansson som bland annat varit rankad som Sveriges sjunde bästa spelare 2017 och varit assisterande förbundskapten för landslaget 2018.

Vilket är det vanligaste nybörjardagen som padelspelare gör?

- Att du inte använder väggarna för att du får panik när bollen kommer emot dig. Du förlorar onödigt många bollar på det sättet. Ett annat misstag är att du spelar alldeles för hårt och sätter för mycket fart på bollen, säger Andréas Johansson.

Är mina tenniskunskaper en fördel eller nackdel?

- Kommer du från tennisen har du en bra grundteknik, men den måste padelanpassas. Det handlar om på vilket sätt du sätter spinn på bollen. I smash och volley kan du ta mycket från tennisen. Däremot är spelet från baslinjen i tennis något du behöver anpassa väldigt mycket när du går från tennis till padel. Toppspinn och hårda slag gör att bollen studsar upp från bakväggen vilket öppnar upp möjligheter för motståndarna, säger Andréas Johansson och fortsätter:

- Generellt sett har du en stor fördel i tennis om du spelar hårt och snabbt för att kunna sätta fart på bollen och pressa din motståndare. I padel handlar det mer om att hitta rätt tillfälle, att du kan spela på yta och kunna köra långsamt för att sätta motståndaren i trubbel utan att ta någon risk.

Ska jag komplettera med någon annan träningsform?

- Padel ger en ganska sned belastning på din kropp så se till att du kompletterar din padelträning med styrketräning innefattande mycket rotationsövningar för att träna upp din core. Och att du även tränar vänster sida isolerat från högersidan om du är högerhänt, för att kompensera upp. Annars kan du få efterhängsna, sneda belastningsskador som tar tid att rätta till.

Hur ska jag hålla racket för att få mest kontroll på bollträffen?

- Till skillnad från tennisen jobbar vi ytterst sällan med att justera greppet beroende på slag. Ett handslag med neutral fattning, ett så kallat hammargrepp, funkar alltid och är att rekommendera som utgångspunkt.

Padel Andreas Johansson

Vill du se mer från Andréas Johansson? Spana in hans Instagram-konto där han heter @padeltrainersweden. Foto: Anders Karlsson.

5 bästa tipsen: Så förbättrar du din padelträning

  1. Att inte söka vinnande slag - Du vinner inte på att alltid söka det vinnande slaget. Om du inte kan vinna poäng, säkerställ att du inte förlorar det. Se därför till att du missar minst och inte ger dina motståndare en möjlighet att vinna enkla poäng genom dina misstag.
  2. Du behöver inte spela hårt och snabbt - Ju långsammare du spelar, desto mer tid ger du dig själv. Hårt är inte alltid lösningen. Jag servar alltid lite lösare så jag har mer tid på mig att komma fram i rätt position eftersom jag tycker att det är vettigare att hamna i rätt position vid nät och säkerställa det övertaget än att eventuellt en gång av hundra vinna poäng direkt på min serve.
  3. Det är en lagsport - Se padel som ett lagspel, oavsett vilken nivå ni spelar på. Hur starkt och bra ni spelar som ett lag kommer att avgöra hur det går för er i matcherna.
  4. Vägg eller ej - Till skillnad från tennis har du alltid två val i padel, slå bollen med eller utan vägg. När bollen kommer emot dig kan du alltså antingen slå den på ett direktslag eller så får du en andra chans att slå den efter att den tagit i väggen bakom dig. Om du kan lära dig att använda det till din fördel, desto mer kommer du att få ut av spelet.
  5. Korta, snabba steg - För att bli snabb på banan ska du springa med små, snabba steg. Inte som i tennisen där du kan glida fram med släpande steg. Det har du inte tid med här. Ofta är mängden sand ojämn också över banan så att lita på ett rörelsemönster med glidande steg är en skaderisk eftersom underlaget helt plötsligt kan hugga till. Men du blir främst snabbare med korta steg.

SHOPPA HÄR: Kläder, skor och tillbehör för padel

SHOPPA HÄR: Våra populäraste padelskor

LÄS MER: Experter tipsar: Så väljer du rätt padelracket