Den bortglömde pionjären

En sällsynt bra vänsterfot tog Björn Nittmo från Lomma hela vägen till NFL, David Lettermans soffa och Hollywood.

Historien börjar med att en skoltrött Björn Nittmo som 17:åring lämnar Sverige under mitten av 1980-talet för ett utbytesår i Alabama i den amerikanska södern.

Väl på plats i skolan visar det sig att den unge svenskens vänsterfot är som klippt och skuren för amerikansk fotboll. Med sällsynt kraft och precision behärskar Nittmo konsten att leverera den ovala bollen.

- Jag visste ingenting om amerikansk fotboll när jag åkte över, hade aldrig sett en match. När jag berättade att jag spelat fotboll ville de se vad jag gick för. Hemma hade jag spelat målvakt och vänsterback. Så jag var ju van att drämma till en boll. Nu låg den ju dessutom stilla och på högkant så det var ju bara att tjonga på. De hade aldrig sett någon sparka så långt, säger Björn Nittmo 30 år senare.

Han fick snabbt smeknamnet "Thunder foot" Åskfoten och gavs rollen som kicker i skollaget.

Kickern eller placekickern har en av de mindre men definitivt inte oviktiga rollerna att sparka hem extrapoäng och sätta i gång spelet för sitt lag. En roll som i mångt och mycket exemplifierar det komplexa med den amerikanska fotbollen. Av många ansedda som det fulländade lagspelet. Där små individuella insatser tillsammans formar ett stort kollektivt maskineri.

- Amerikansk fotboll är som schack, det handlar om en kontrollerad attack. Spelet flyter ju inte fram och tillbaka, det handlar om små korta strategiska moment. Tränarna försöker förutse vad som ska hända och formar sitt lag utifrån det, säger Nittmo.

Han fick sätta sig i teoribänken och lära sig spelet från grunden, och samtidigt utveckla sin gnista.

- Som amerikansk fotbollspelare tränar du mycket i små enheter. Varje typ av spelare för sig, defensiva och offensiva spelare uppdelade, vi kickers tränade nästan alltid för oss själva. Vissa dagar med fokus på precision, andra på kraft och ur olika vinklar.

Hans personliga rekord på träning är en 73 yards lång spark. På match 60 yards.

- Att sparka en amerikansk fotboll handlar allra mest om teknik. Styrka eller benlängd är inte det viktiga. Du kan nöta i evigheter för att få rätt träff.

Björn Nittmo sparkar sig så småningom fram genom den amerikanska collegefotbollen tills han en dag får ett samtal från sin agent som meddelar att den unge svenskens vänsterfot efterfrågas av självaste New York Giants i NFL.

Nittmo lyckas sen som förste svensk ta sig igenom hela gallringsprocessen och knipa en plats i den trupp som spelar för Giants under säsongen 1989.

- Att springa in på Giant Stadium inför fulla läktare för första gången var häftigt, klart det var lite nerver med. Men samtidigt var det också bara en fortsättning på det jag gjort hela tiden i USA. Spelat fotboll, det älskade jag. Vi åkte ur i första rundan i play off mot L.A Rams tyvärr men jag har otroliga minnen från det året.

Nittmos ovanliga historia och namn, som är taget av hans föräldrar, fångades under säsongen upp av självaste David Letterman som bjöd in honom till sin talkshow.

Men Letterman är inte den ende som vill svenskens tjänster. Det vill också Oliver Stone, som senare gav Nittmo en roll som fotbollsspelare i storfilmen Any Given Sunday.

- Jag åkte ner till Miami, vi var nära 500 gamla NFL-spelare som slogs om rollerna i filmen i två uttagningar. Jag kom med som kicker och var med på hela inspelningen i åtta månader. Det var häftigt.

Vad som hände däremellan? Det berättas i filmen Nittmo, som du kan se här.