Derfor er forfodsløb ikke for alle

Forfodsløb er blevet en populær løbestil som anses for at være hurtigere og mere behagelig for kroppen. Men den passerar inte alla. Elitelöparen Mathias Stjernlöf förklarar varför.


For nogle år siden var strukturerede, tykke løbesko standard, og den almindelige motionist funderede ikke specielt meget over sin løbeteknik. Men så utkom en bog som fik skoproducenterne til at fremstille en ny, lettere slags løbesko og millioner af løbere til at løbe anderledes.

- Forfodsløb som folk kender det, eller pose running som det også hedder, kommer fra bogen Born to run som blev et stort hit da den udkom i 2009, siger Mathias Stjernlöf som løber på eliteniveau og konkurrerer indenfor OCR (forhindringsbaneløb).

Bogen er skrevet af amerikaneren Christopher McDougall, som beskriver en løbestil som blev anvendt af en mexicansk stamme tilbage i tiden. Ja, du gættede rigtigt: Løbestilen er forfodsløb. Detta sätt att springa på är alltså ingen nyhed och används sedan länge av många springare.

- Det som skete var, at dem som læste bogen begyndte at løbe højt på på foden og have barfodssko på. Men de har inte med i beräkningarna att vi, som eliteløbere, har gjort det her siden vi var små og har vænnet vores fødder og bevægelsesmønster til det. Att gå från noll till hundrede är en säker opskrift på tennislæg og andre skader.

mathias stjernlöfMathias Stjernlöf anvender forfodsløb, men tror ikke at det passer til alle løbere.

Selv om teknikken går ud på at løbe på forfoden, mener Mathias Stjernlöf, at de fleste misser, at det skal føles naturligt.

- Det vil komme naturligt at at regelmæssigt træne løbeskoling, hvor du vænner dig til et nyt mønster. Vi, som springer på detta sätt, behöver inte tänka så mycket över tekniken. Det sitter på rygmarven. Jeg løber bare og behøver ikke tænke på, om jeg rammer rigtigt, siger han.

Så hur känns korrekt forfodsløb så? Teknikken går ut på att lägga vægten på forrreste del af fodbalden og bruge foden som en fjeder, uden at du trykker i med tæerne for at komme op.

- Du kan komma ner med fodret under kroppen så mycket som möjligt. Du vil have kraften lige ned i foden for at generere kraften fremad uden at bremse dig selv.

Det innebär kortare och flera trin för et hurtigere løb, som mindsker belastningen af knæ, lår og hofte. Men at smide dine almindelige løbesko ud i skraldespanden og brat indtage en helt ny løbestil, er ikke at anbefale.

- Den perfekta löparen hittar du inte, eftersom det är din naturliga trin som gäller. Alla har en förutsättning att gå ut från. Man kan från naturens sida ha visse bedre motoriske egenskaber, så som bedre bevægelighed, være stærkere og sådanne ting. Kigger man till exempel på friidrottsstjärnan Michael Johnson, så kör han bagudlænet, men det gjorde inte någonting, för han var alligevel hurtigere end alle andre.

Hvis du er interesseret i forfodsløb er Mathias Stjernlöfs tips at bruge tid på en løbeskole, hvor du tvinger dig selv til at komme langt frem på forfoden, for at kunne indarbejde en rytme og bygge muskulær styrke op. Öve med "running drilles" på Youtube, kontakte en løbetræner eller løbe med en løbegruppe for at forbedre din løbeteknik.

- Alt handler om, hvordan du lander med foden. Du kan inte komma ordenligt upp på foden, hvis ikke du lander lige under dig selv.

mathias stjernlöf

Stil løbespørgsmål til Mathias Stjernlöf på Instagram (han kan godt lide det!) og følg ham på @mstjernlof.

LÆS MERE: De bästa løbesko lige nu