Det är världens svåraste idrott Image

Det är världens svåraste idrott

Det amerikanska tv-bolaget ESPN satte för några år sedan ihop en expertpanel bestående av 60 personer som tillsammans fick ranka det svåraste idrotterna utifrån tio olika premisser. Kondition, styrka, kraft, speed, snabba riktningsförändringar, vighet, nerver, förmåga att ta stryk, koordination och analytisk uppfattningsförmåga.

Boxning ansågs vara svårast, följt av ishockey och amerikansk fotboll. Tre sporter som återkommande nämns i topp.

-Hockey är en oerhört komplex sport. Dels balanserar man på en milimetertjock stålkant på en yta utan friktion och kontrollerar en puck med hjälp av en klubba, utöver det har du en motståndare som vill köra över dig, säger Ulf Lundberg, spelarutvecklingsansvarig på svenska ishockeyförbundet.

-Man talar om idrotter med open skills och closed skills. Gymnastik och golf är exempel på det senare. Det finns färre oförutsedda moment och möjligheten att planera sitt agerande är större. I ishockey är faktorerna fler, spelet mer öppet och utmaningen annorlunda.

Enligt Ulf Lundberg ställer ishockey högra krav på de fem fysiska grundförutsättningarna (styrka, uthållighet, snabbhet, rörlighet, koordination) men också balans och det mer svårdefinerade spelförståelse.

-Anledningen till att det är ovanligt att väldigt unga ishockeyspelare slår sig in i den absoluta toppishockeyn är att det är ett så stort pussel som ska läggas i utbildningen. Att nå dit i unga år är mycket ovanligt.

Han skulle själv placerat ishockeyn högst upp på listan eftersom den innehåller delar boxningen saknar.

-Från min horisont är ishockeyn svårare än boxning. Det finns ett samarbetsmoment och dessutom ett redskap i klubban du måste behärska. Det är en bollsport med kampinslag, svårare blir det inte.

Santiago Nieva är rikstränare på svenska boxningsförbundet, han har sett ESPN:s lista och gillar den inte.

-Jag tycker inte om jämförelsen mellan idrotter. Att bli knockad i sjunde ronden och resa sig går inte att ställa mot att serva i pingis med en matchboll mot sig. För att riktigt behärska en idrott krävs oändligt med träning men på olika sätt. I slutändan blir jämförelsen orättvis.

-Det som särskiljer boxningen är att så få kan tänka sig att kliva upp i ringen mot någon som vill slå huvudet av en. Nästan alla kan däremot kliva in på en badmintonbana och spela en match. Jag tror avståndet till boxningen mystifierar den, fortsätter han.

Boxningen är enligt Santiago Nieva inte som man lätt kan tro, främst en kraftmätning.

-Det taktiska är viktigare än det tekniska i boxningen. Som boxare måste du kunna se snabbt vad som ska ske och lösa situationen rätt. Har du den förmågan kan du komma undan med tekniska brister. Men visst, det finns undantag särskilt i de tyngre viktklasserna.

Vad är det som lockar in männsikor i ringen då?

-Att stå i boxningsringen är en unik känsla, i ringen är det bara du, mostståndaren och adrenalinet. Du kanske förlorar en match, precis som du kan göra i pingis, men boxningen adderar något mer, du besegrarras också på ett djupare plan, du ligger på backen. Det är svårt att beskriva men enormt speciellt.

Tio svåraste sporterna enligt ESPN:s panel

1.Boxning

2.Ishockey

3.Amerikansk fotboll

4.Basket

5.Brottning

6.Kampsport

7.Tennis

8.Gymnastik

9.Baseboll

10.Fotboll