Dette er den sunneste melken Image

Detta är den soligaste melken


Å velge bort kumelk er trendy og blir sett på som bedre for helsen og planeten. Men vilket melkealternativ är bäst, och är det verkligen bättre för alla att dricka plantemelk?

Om du inte redan är en av dem som har kjøleskapet fylt opp av mandelmelk, så har du säkert minst en person i omgangskretsen din som velger bort kumelk. En havrelatte eller en chiapudding av kokosmelk är inte bara trendigt. Mange hevder at du gjør både klimaet og helsen din en tjeneste ved at du velger plantebaserte alternativer til vanlig melk. Men är det verkligen så mycket sunnare?

- Jeg vil si at det kommer an på hva du mener med sunnere. Allmänt sett är det svårt att säga. Derimot verkar det som att man kan koppla kumelk till betennelser i några situationer. Har man en inflammatorisk sjukdom eller inflammatoriske vanskeligheter kan det være verdt å trappe ned eller ta bort kumelk helt. Men det finnes ikke tilstrekkelig belegg for at alle skal slutte med meieriprodukter, sier ernæringsfysiologen Kristina Andersson.

I følge henne finnes det ingen belegg for at alle må slutte med kumelk, men hun synes heller ikke at voksne mennesker skal drikke melk som drikke - dersom du ikke må gå opp i vekt eller du av en eller annen grunn må få i deg melk.

Tar du bare en skvett melk i kaffen noen ganger om dagen får du i deg en så liten mengde at valget ditt faktisk ikke spiller noen stor rolle, i følge Kristina Andersson.

- Det är jo det vi gör mye som spiller en rolle. Om jag tar en matskje melk av gangen i kaffen kommer ikke det til å gjøre noen stor forskjell på klimaet om jeg slutter med. Føler du deg ikke bra av meieriprodukter, da synes jeg du skal bruke det som er best.

Kristina AnderssonKristina Andersson har skrivit många böcker om kost och hälsa. En av de senaste heter Eat Clean og handler om hvordan du får mer næring og mindre søppel i maten. Foto: Bianca Brandon-Cox/Massolit.

Plantebaserte melkealternativer er heller ikke alltid det mest klimasmarte valget. Kristina Andersson tar mandelmelk som ett exempel, en drink som är väldigt trendig just nu.

- Man må spørre om det er smart å ta søtmandel, som er kjent for at det går mye vann til dyrking, og dyrking i California hvor det er vannmangel og deretter frakte det hit. Ser man på innholdet er det kanskje to prosent mandel og resten vann. Da har vi altså transportert vann over lange strekninger, sier hun og fortsetter:

- Det inneholder ingen næring. Det man gör är att berike mandeldrikken med klassiske melkenæringsstoffer som kalsium og B12. Ut av et næringsperspektiv er det ingen drikke som er så næringsrik som melk.

Dersom du skal drikke noe av klimatiske grunner skal du satse på vann, men om du ser på både helse- og klima aspekt er havredrikke det beste valget i melkejungelen.

- Det är inte så mycket vatten i det och mer näring i havre från grunnen av. I og med at det er laget av havre inneholder det betaglukaner, en type fiber som er bra for magen og tarmen, men som også kan senke kolestrolnivået og stabilisere blodsukkeret.

LES MER: När blir sunn mat usunn?
LES MER:
Veggiemat til livsnytere