Klä dig rätt för yoga!

Vilka kläder är bäst för yoga? Vad används gummiblocken till? Och vilken utrustning gör övningen till en ännu bättre upplevelse? Yogaexperten Sara Granstöm guidar dig i rätt riktning. Namaste!

Det finns inga regler för vad man ska ha på sig när man utövar yoga, på samma sätt som en fotbollsspelare förväntas ha benskydd. Att det är en fri sport är jättebra, men det gör det också lite svårare för dig att veta hur du förväntas klä dig. Det viktigaste rådet är att klä sig bekvämt.

- Som kvinna kan du bära allt från tighta leggings och sporttoppar till säckiga thaibyxor och löst sittande T-shirts. "Om den typ av yoga du utövar är mer aktiv kan det vara praktiskt att ha träningskläder som är lite tajta, eftersom kroppen behöver kunna röra sig fritt i alla riktningar", säger yogaläraren Sara Granström.
Män då?
- Killar brukar ha shorts och t-shirt. Du behöver inga skor under ett yogapass, du tränar barfota för att känna golvet och mattan under fotsulorna och kunna arbeta mer medvetet med alla delar av fötterna.
Förutom yogamattan, vilken utrustning kan du rekommendera?
- Personligen är jag förtjust i bomullsmattan som ofta läggs ovanpå gummimattan. Det är ett måste om man tränar på varmare platser och svettas mycket. Den fungerar också bra att rulla ihop och sitta på under andnings- eller meditationsövningar.
Ibland kan du hitta "yogablock", som ser ut som kork- eller gummiklossar i yogahallar. Vad kan jag använda dem till?
- Block är verktyg som kan hjälpa dig att linjera bättre anatomiskt, ge stöd i positionerna och göra det möjligt för dig att få ut mer av övningarna. De minskar också risken för skador. Eftersom människors kroppar ser olika ut och eftersom alla kommer till yogaträning i olika skeden av livet, är det viktigt att kunna anpassa yogapositionerna till olika förhållanden.