Klä ditt barn för vinterlek

Att klä dina barn rätt för utomhusaktiviteter är en vetenskap - och kan vara dyrt. Mammabloggaren Knivlisa lär dig hur du klär dina barn lager för lager, utan att spendera hundratals kronor.



Att leka i snön är det roligaste som finns, men bara om barnen håller sig varma och torra. En bra utgångspunkt är den så kallade trelagersprincipen. Det innebär att barnen har ett underställ närmast kroppen, helst av polyester som transporterar bort fukt från kroppen. Undvik bomull, eftersom det absorberar fukt och gör att barnen fryser.

Det andra lagret är ett eller flera luftiga värmeplagg, t.ex. fleece, som släpper ut fukt men isolerar värmen. On Utöver detta behövs ett skalplagg, t.ex. en overall, en mössa och en halsduk, för att stå emot vind, regn och snö.

Flera lager håller ditt barn varmt eftersom det är luften mellan plaggen, inte plaggen i sig, som håller dem varma. Det är också praktiskt, eftersom det är lätt att ta av kläderna om barnet blir för varmt. Den enda nackdelen, som alla småbarnsföräldrar känner till, är att det kan vara väldigt dyrt. Kvalitetskläder är inte billiga, särskilt som barn växer ur sina kläder snabbt.

Mammabloggaren Lisa "Knivlisa" Eriksson är expert på att hålla sina barns klädkonto till ett minimum, utan att kompromissa med kvaliteten.

- "Från början trodde jag att lager på lager-principen var en tråkig och omständlig I-landstrend. Sedan började jag använda den själv och förstod poängen. Man kan klä sig för kyla utan att behöva köpa en varm vinterjacka, en halvvarm vinterjacka och en pytteliten varm vinterjacka. Jag brukar märka att min treåring är varm genom att ta av honom mössan. Då vet jag att det är dags att ta av en tröja istället", säger Knivlisa.
Hur gör man för att hålla nere kostnaden för barnkläder?

- Ärva och sälj på loppis. Köp inte mer än du behöver. Du behöver inte tre lager högteknologisk fleece, det räcker med vanliga kläder och en tjock tröja. Sedan kan du hoppa över varannan storlek, det spelar ingen roll om kläderna är lite för stora.

Vilka ytterkläder behöver du köpa till barnen?

- Underkläder och skalkläder är mina absoluta favoritplagg. Du kan bära dem året runt. Men som förälder behöver det ibland gå snabbt, och barnen gillar också när det går snabbt att klä på sig, då måste jag säga att fodrade regnkläder är fantastiska i alla former av kallt blött väder, det vill säga i Sverige. Overaller är också väldigt smidiga och det bästa de kan ha på sig, speciellt om man bara ska vara ute en stund.

Vilka plagg är helt onödiga?

- Jag har aldrig lyckats få dem att ha huvor, men det finns barn som fattar. Fingerhandskar får jag aldrig till, det tar hundra år innan de sitter på rätt fingrar och sedan åker de av nästa dag.

Vad är ett vanligt barnklädesmisstag att göra som förälder?

- En sak jag ofta gör är att sätta vantarna på utsidan av jackärmen. Det slutar med att vanten åker av och försvinner för alltid i en snödriva. Du bör ta på dig vantarna före jackan. Barnens strumpor är ofta lite blöta eftersom de häller ut saker på golvet och ställer till med oreda. Sedan börjar de frysa om fötterna när de är ute. Den förnuftiga föräldern tar på sig ett par ullfrottésockor innan man går ut, men det har jag nog bara lyckats med en gång.

Vi har ett brett sortiment av bland annat jackor, handskar och halsdukar.

knivlisa"Knivlisa" med barnen Harry och Sixten.