Är knebeskyttelse bra eller dåligt?
Har du vondt i knærne? Då kan knäskydd vara en god lösning. Men bruker du dem feil blir problemene verre. Vi hjälper dig på rätt väg.
Det finnes ikke mange vektløftere som gjør dype knebøy uten knebeskyttelse. De tilfører varme og stabilitet, noe mange syns er behagelig. Takket være at de gir ekstra støtte kan løftere også laste på mer vekt på stangen, ettersom de får hjelp av beskyttelsen. Men knebeskyttelse løser ingen bakenforliggende årsaker til smerte, og kan faktisk også begrense deg i dine bevegelser.
En ny studie publicerad i The Journal of strength and conditioning research visar att knebøy med knebeskyttelse aktiverer framsiden av lårene 20 prosent mindre. Det kommer av att beskyttelsen "tar över" och gör jobben för deg. Mindre muskelaktivering gör treningen mindre effektiv, både när det gäller muskelvekst og fettforbrenning.
Over lengre tid skulle det også føre til dårligere stabilitet, ettersom kroppen ikke trenger å jobbe like hardt. Da øker skaderisikoen i stedet for å redusere. Är du en stor fan av knäskydd bör du inte alltid ha dem på deg, og variere øvelsene slik at du opprettholder stabiliteten i kneleddene.
Alexander Schultzberg är leg. kiropraktor på Kiropraktorkedjan. Han sier at man ikke kan dra alle beskyttelser over en kam, ettersom de kan se veldig ulike ut og ha mange forskjellige bruksområder.
- De kan fungera som skydd mot ytre vold ved kontaktsporter, som stabiliserende beskyttelse ved befintlig skade i kneet under en rehabiliteringsperiode eller som permanent støtte ved alvorligere, komplekse skader. Det viktigaste är att välja rätt skydd för det specifika syftet eller problemet, säger Alexander Schultzberg.
Vem rekommenderar dig att använda knäskydd?
- Vi anbefaler knebeskyttelse når det handler om lavgradige, diffuse og periodevis tilbakekommende smerter eller problemer rundt kneet, uansett idrettslig nivå. Er du toppidrettsutøver synes jeg at du bør oppsøke årsaken til smerten og behandle den, før det går over til å bli et alvorlig problem som begrenser din idrettslige utvikling.
Kan knebeskyttelse noen gang være en dårlig idé?
- Ved utholdenhetsidrett, som langdistanseløping, er det tenkbart at den mekaniske motstanden i knebeskyttelsen kan forandre biomekanikken i kneet. På denna sätt belastas muskler på fel sätt, det vi si at kneet også får jobbe mot materialet i knebeskyttelsen.
När ska jag använda knebeskyttelsen?
- Generelt anbefaler vi at du bare bruker knebeskyttelse før og under prestasjon, og ikke under hverdagslig aktivitet. Om det är möjligt skall du undvika att bli beroende av en passiv støtte og i stedet trene opp de musklene som aktiviteten stiller krav på.
Hur ska jag använda knäskydd?
- Ta gärna på knebeskyttelsen før oppvarmingen, for å få maksimal effekt av varme og sirkulasjon allerede fra starten av en treningsøkt.
Har knäskydd någon reell effekt?
- Forskningen på knebeskyttelse er en anelse begrenset, men ut ifra erfaring har vi på Kiropraktorkedjan sett positive effekter ved bruk av knebeskyttelse. Selvfølgelig varierer effekten avhengig av individ, grunnen til problemet samt modellen på knebeskytteren.
Olika typer av knäskydd
Kontaktskydd/pads - hårda eller mjuka
Brukes for å beskytte mot direkte kontakt mot kneet når du for eksempel spiller volleyball, er keeper i innebandy eller går på rulleskøyter. De skyddar för att förhindra sår och skador.
Varmende neoprenbeskyttelse
Gir en liten stabiliserende effekt, først og fremst for kneskålens bevegelse. De varmer och ger en viss støtdemping och kan vara bra om du lider av stive og verkende knær, eller mén etter en gammel men lindret skade. Det kan också vara bra eftersom den guidar kneskålen i riktig riktning över kneet. Kompresjonen kan eventuellt ha en positiv effekt på sirkulasjonen.
Ortoser
Beskyttelse med skinner som skal utformes, testes og anbefales av en medisinsk fagperson, som lege, kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut. De brukes ved større skader på kneet under en rehabiliteringsfase eller permanent ved kraftig skade med gjenværende instabilitet i kneet. Du bør tross det i størst mulig grad unngå å gjøre deg avhengig av en passiv støtte.
Bandasje
Brukes i hovedsak av seriøse vektløftere, ved for eksempel knebøy, for å stabilisere kneleddene samt få hjelp i det spesifikke momentet. Ingenting du ska bruke rutinemessig.
Patella band
Kan med fordel brukes ved diagnoser som hopperkne og Mb. Ogood-Schlatter. Den sistnämnda kallas ofta bara för "schlatter", och är en överbelastningsskada med smärta på framsidan, nedan kneskålen. Rammes ofte yngre tenåringer som trener idrett, da musklene utvikles raskere enn "ankeret" i leggen, og en overbelastning eller irritasjon skjer i området. Kroppen bygger da ankeret sterkere og derfor kan man ofte se en knøl under kneskålen hos de som er eller har vært rammet.
Sammenstilling gjort av kiropraktorene Johan Andreasson, Daniel Hansson og Alexander Schultzberg ved Kiropraktorkedjan i Göteborg.
Sportamores utvalg av knebeskyttere finner du her.