Expertens bästa tips för att bränna fett Image

Expertens bästa tips för att bränna fett

Du behöver inte gå på någon galen diet eller träna som en tok om du vill gå ner i vikt - 12 000 steg om dagen är allt du behöver. Hälsogurun Martin Bach delar med sig av sina bästa tips för att maxa förbränningen.

Martin Bach är en av Sveriges mest välrenommerade personliga tränare och hjälper såväl elitidrottare att maximera sin träning som otränade privatpersoner att komma i bättre form.

SHOPPA HÄR: Träningskläderna som tar dig till nya höjder

Det senare ligger honom extra varmt om hjärtat och han har en lång erfarenhet av att pusha klienter att vinka hej då till onödiga kilon. För att du ska nå dina mål är det viktigt att du skaffar dig tydliga mål, det kommer att hjälpa dig när motivationen tryter.

- Det är viktigt att hitta så många mätpunkter som möjligt, att du skaffar mål och delmål på vägen. Och fokusera inte bara på vikten. Konditionen kommer bli bättre och midjemåttet kanske minskar mer än vågen visar. Se till helhetsbilden, säger Martin Bach.

fett
Stirra dig inte blind på vågen om ditt mål är att tappa kilon. Känn i stället efter hur kroppen känns och om kläderna sitter annorlunda.

Vad är då det viktigaste att tänka på om du har bestämt dig för att gå ner i vikt?

- Ta reda på vad som ger resultat och ta hjälp av någon som vet hur man gör. Du ska inte behöva må dåligt bara för att du ska gå ner i vikt. Gör du det är sannolikheten stor att du inte kan behålla din nya livsstil. Men du kommer behöva kämpa. Är du inte beredd att göra jobbet kommer det inte att gå vägen. Arbetar du på, när dina delmål och får resultat så kommer motivationen för att fortsätta hela vägen garanterat att finnas där.

Martin Bach passar också på att avliva en seglivad myt om viktminskning.

- Det är att det skulle vara bättre för fettförbränningen att träna på morgonen. Du kan få samma effekt på kvällen om du inte ätit på flera timmar. Det är absolut inte meningslöst att gå på kvällen. Dessutom är all träning som blir av bra!

Maxa förbränningen

Martin Bachs fyra grundpelare för att gå ner i vikt:

1. Gå 12 000 steg om dagen

- Det här är oerhört viktigt, det handlar om att ha en förbränning hela dagen, helst varje dag. Vill du bli av med fett räcker det inte att sitta på spinningcykeln några gånger i veckan och sedan vara still resten av tiden. En person som har ett stillasittande arbete och åker buss eller bil till jobbet går ungefär 3 000-5 000 steg om dagen. Det räcker inte. Fram med stegräknaren, den finns i klockor, aktivitetsband och säkert i din telefon, och börja räkna. Vardagsmotionen är ovärderlig.


2. Träna intervaller

- Vill du öka förbränningen i din träning är intervaller svaret. Och arbeta med aktiv vila. Det är då det förbränns som mest. Riktmärket är att relationen arbete/vila ska vara 1:3, det vill säga, spring en minut och powerwalka i tre. Intervaller är fettförbränning och konditionsträning i en perfekt kombination.


3. Räkna plus och minus

- Bara för att du äter nyttigt går du inte ner i vikt utan du måste äta mindre och förbränna mer. Jag ber inte mina klienter att väga sin mat eller räkna kalorier, men du måste vara nyfiken och veta vad du stoppar i dig. Överslagsräkna och var medveten om hur du ska äta men krångla inte till det för mycket.


4. Ta hjälp av tillskott

- När du ändrar din kost och ökar din träning kommer du att känna dig trött. Då ska du se till att få i dig energi som inte är kalorier och som ger en positiv effekt, men utan bieffekter. Koffein är ett exempel.

martinbach
På Martin Bach hemsida kan du läsa mer om hans syn på träning och hälsa.