Får du inga resultat av träningen? Image

Får du inga resultat av träningen?

Patrick Rapp åker snart till Barcelona som en av tio finalister i "PT-VM". Här är hans bästa tips till dig som inte kommer någon vart med din träning.

Det är bara två veckor kvar till Patrick Rapp åker till Barcelona och finalen av Life fitness tävling Personal trainers to watch. En världsomspännande tävling där över 1 000 personliga tränare från 49 länder var nominerade från början, men där bara tio nu återstår.

- Jag blev nominerad av en av mina klienter. Efter det fick jag skriva ett brev där jag presenterade mig och mina arbetsmetoder. Nästa steg var att spela in en träningsvideo på två minuter och den tog mig till final, säger Patrick Rapp.

I finalen ska deltagarna leda ett träningspass på cirka 15 minuter framför en jury. Vad som väntar mer vet han inte.

- Det har de inte berättat men jag vet att allt ska ske på engelska så den måste jag slipa på inför resan.

Patrick Rapp har arbetat som personlig tränare i drygt tre år. På en vecka möter han över 20 olika klienter som alla har olika mål med sin träning. Allt i från mannen som vill slå 50 meter längre på golfbanan till kvinnan som vill springa maraton under tre timmar.

- Hon som nominerade mig till tävlingen har haft problem att gå och vill kunna göra det obehindrat. Vi upptäckte att hon gillade att boxas så genom det har vi jobbat för att få igång hennes kropp. Jag arbetar med alla olika typer av människor med olika problem, mål och förutsättningar, det är väldigt roligt.

Alla som drar på sig träningskläderna vill få ut resultat av sitt slit men alla lyckas inte. En stor del av Patrick Rapps arbete handlar om att ge sina klienter verktygen så de kan nå sina mål.

- Vissa kommer till mig med en kravlista på vad de vill nå för resultat. Det tycker jag är kul, träningen blir ju direkt mer mätbar. Sedan handlar det om för mig att ta hand om förutsättningar som personen har. Höja eller sänka ribban och motivera lite extra när det krävs.

Den stora nyckeln till att lyckas med sin träning är, enligt Patrik Rapp, att hitta träning som du tycker är rolig. Men du kan också jobba i en mindre skala för att nå resultat.

- Många går i fällan att de gör lite si och lite så. En benövning där, lite rygg och en omgång mage. Då blir också resultaten si och så. Vill du ha specifika resultat måste du träna specifikt. Säg inte bara gå ner i vikt, säg tre kilo eller vad det kan tänkas vara. Sortera ut vad du vill och jobba mot det.

Sedan gäller det att hitta den viktiga balansen så att det inte slår över.

- Många har rätt ambitionsnivå men har nästan läst för mycket, sett för många videor och har en enorm bank med övningar. Då kan det också bli svårt att sortera ut och göra rätt. Sätt små delmål som du kan nå och börja där.