Fem skäl att meditera mer!

Om det fanns en medicin som skulle få dig att må bättre utan en enda biverkning, skulle du inte ta den? Vad väntar du på? Bli lyckligare med hjälp av meditation.


1. Du blir en bättre idrottare

Enligt en studie som publicerades i Scandinavian journal of medicine and science in sports har personer som mediterar en hjärnfunktion som liknar den hos elitidrottare. Att sitta tyst varje dag kommer inte att ge dig toppkondition, men det kan hjälpa dig att få samma mentala styrka som en elitidrottare. Dessutom kan det göra det lättare för dig att pressa dig själv under träning eftersom du har en högre smärttröskel. Detta beror på att hjärnan blir bättre på att kontrollera smärta och känslor. Enligt en studie som publicerades i Frontiers in human neuroscience upplevde deltagarna 40 % mindre smärta efter bara fyra 20-minuters meditationssessioner, så även om du är nybörjare på meditation kan du njuta av fördelarna. Kanske något att prova om du planerar att göra något extremt ansträngande, som att springa ett maraton eller ta dig igenom en burpee-utmaning.


2. Det kan frigöra dig från ditt beroende

Rökare som mediterar en halvtimme varje dag, tio dagar i rad, löper 60 procent mindre risk att ta en cigarett, visar amerikansk forskning. Rökarna deltog inte i studien för att bli av med sitt beroende och även om de sa att de rökte lika mycket som tidigare, visade andningstest att de rökte färre cigarrer än tidigare. Med andra ord hade de omedvetet minskat antalet cigarrer per dag. Pågående forskning vid University of Wisconsin visar att även alkoholister kan ha nytta av meditation, eftersom det hjälper dem att hantera de problem som fick dem att börja dricka.


3. Det sänker dina stressnivåer

Meditation får dig inte bara att känna dig lugnare, det är ett faktum att du faktiskt blir lugnare. Forskare vid University of California har funnit att kroppens kortisolnivåer sänks efter meditation, efter att ha studerat deltagare som deltog i en tre månader lång meditationsretreat. Men oroa dig inte. Även personer som bara fick tre dagars mindfulnessträning, uppdelad i 25-minuterspass där de fick lära sig att fokusera på andningen och nuet, kände sig lugnare när de ställdes inför en stressig uppgift, enligt en studie som publicerades i Psychoneuroendocrinology.


4. Hjälper dig att gå ner i vikt

För många människor är ett av de största hindren för att hålla vikten att man tappar karaktären när sötsuget sätter in. Nu har det visat sig att mindfulness och meditation kan hjälpa dig att göra hälsosammare matval. Som en bonus kan det också få dig att smaka bättre och uppskatta mat mer. En studie som genomfördes vid University of San Francisco visade att överviktiga kvinnor som fick lära sig att vara i nuet när de åt och meditera 30 minuter om dagen var mer benägna att gå ner i vikt än de som inte gjorde det.


5. Din kropp kommer att tacka dig

Det finns bevis för att meditation kan hjälpa dig att sova bättre, vara mer effektiv på jobbet, minska risken för återfall i cancer, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och kan underlätta själva upplevelsen av sjukdom. När kvinnor med bröstcancer mediterade (i kombination med konstterapi) förändrade deras stress- och ångestnivåerna i hjärnan, enligt en studie som publicerades i Stress and health. Mindfulnessträning har också visat sig hjälpa patienter med reumatoid artrit att hantera den stress och trötthet som följer med sjukdomen bättre än de som inte utövade mindfulness.