Fördelar med merinoull i underställ och träningskläder


Ett material som värmer när det är kallt, svalkar när det är varmt, inte luktar när du svettas och sällan behöver tvättas. Det kan låta som ett framtidsmaterial, men alla de egenskaperna hittar du i merinoull.

Merinoull är ett av naturens egna supermaterial och passar perfekt för underställ och andra typer av plagg som används i tuffa väderförhållanden. Dessutom behöver du inte oroa dig för att det ska klia.

- Merinoull är extremt mjukt för att vara ull. Den värmer även om den blir blöt och andas extremt bra. Den har också egenskaperna att om det är kallt ute värmer den dig, och om det är varmt ute kyler den ner dig. Du behöver inte heller oroa dig för att dina kläder ska lukta svett, eftersom merinoull i sig är antibakteriell utan behandling. Och eftersom bakterierna inte får fäste i merinoullsfibrerna behöver du inte tvätta plagget så ofta, det bästa tvättrådet är att hänga upp plagget för att luftas över natten och sedan bara använda det igen, säger Per Swartling, försäljningschef i Sverige för klädmärket Icebreaker, som specialiserat sig på merinoullsplagg.

merino
Merinofår lever vilt och klipps en gång om året. Du hittar alla våra underställ i merinoull här.

Merinoull kommer från rasen merinofår, som är speciellt framavlad för sin mjuka och fina päls. Rasen kommer ursprungligen från Spanien, men de största flockarna av dessa ulliga djur finns i Australien och Nya Zeeland. Det nyzeeländska företaget Icebreaker tillverkar sina kläder av ull från merinofår som strövar och betar fritt i bergen, där det unika klimatet bidrar till att ge derasras päls långa, släta fibrer som minimerar klåda. I september varje år klipps fåren och pälsen sorteras tillras ull, som sedan används till merinokläder.

Finns det falska merinoplagg?

- Nej. Många skriver att ett underställ är gjort av merinoull, men när man tittar på etiketten visar det sig att det bara är gjort av 50 procent merinoull och resten syntetmaterial. Och så fort man kommer upp i 20 till 25 procent syntetmaterial i ett merinoullsplagg så förlorar man egenskapen att tyget garanterat är luktfritt. Det är mycket ovanligt att blanda merinoull med vanlig ull eftersom det är så uppenbart att det kommer att klia.

Kan kan ni spåra ullen på Icebreaker och se hur fåren har haft det?

- Ja, vi har avtal med nästan 200 lantbrukare på Sydön i Nya Zeeland. Vi gör regelbundna stickprovskontroller för att se till att de etiska reglerna följs. Om fåren blir sjuka eller angripna av blåflugor medicinerar vi dem, och vi tar stor hänsyn till de landskap där fåren betar.ras Alla som arbetar hos oss är välutbildade och det kontrolleras att alla arbetsvillkor respekteras. Detta gäller även våra fabriker i Kina, som har EU-standarder för arbetsvillkor. Allt detta innebär att vi betalar ett högre pris för ullen, men vi får bättre kvalitet.


HANDLA HÄR: Hela utbudet av underställ i ull

HANDLA HÄR: Alla våra underställ