Guide: Hitta rätt dräkt för swimrun från Head Image

Guide: Hitta rätt dräkt för swimrun från Head

Swimruntrenden växer! Med rätt dräkt kan du både simma och springa snabbare och smidigare. Här får du veta allt du behöver för att klicka hem rätt swimrundräkt från Head. 

Allt fler upptäcker hur roligt och omväxlande det är att ägna sig åt swimrun. För att börja med sporten behöver du ha en swimrundräkt, ett par löparskor och en simmössa. 2013 lanserade Head världens första swimrundräkt och sedan dess har de utvecklat flera modeller för dig som vill kunna kombinera traillöpning med öppet vatten-simning. 

Guide till Heads swimrun-dräkter

Swimrun Rough

swimrunSwimrun Rough finns i både herrmodell och dammodell. Ordinarie pris 3 595 kronor. 

Vad: Den mest tåliga swimrundräkten! Dräkten är tillverkad i två millimeter tunn och flexibel neopren, som är nylonbeklädd på utsidan och insidan, vilket gör att den tål tuffare tag. Över bröstet och låren har dräkten tre millimeter tjocka paneler, som ger ökad flytkraft. Dräkten är försedd med dragkedja både fram och bak för att den enkelt ska kunna cabbas ned under löpningen. Den är även utrustad med två innerfickor, visselpipa och nylonöglor för att fästa tillbehör i. Du kan enkelt justera längden på ben och armar genom att klippa av dem.  

För vem: – När vi tog fram dräkten tänkte vi att den skulle vara en bra instegsdräkt för den som inte har lust att betala 5 000 kronor för en dräkt och sedan riskera att halka på en klippa och få en reva i den, eller springa genom terrängen och fastna i en gren. Men sedan insåg vi att även inbitna swimrunlöpare köpte den för att den är sjukt bra att springa i, säger Christian Lindeberg på Head. 

Swimrun Base

swimrunSwimrun Base finns i både dammodell och herrmodell. Ordinarie pris 5 195 kronor. 

Vad: Världens första serietillverkade swimrundräkt. Den är tillverkad i två millimeter tunn neopren som ger god rörlighet. På brösten och låren finns fyra millimeter tjocka paneler som ger extra flytkraft och dräkten är även förstärkt med nylonpaneler på insidan av låren, som minskar friktion och slitage under löpningen. Dräkten är försedd med dragkedja både fram och bak, visselpipa, två innerfickor och nylonöglor för att kunna fästa tillbehör i. Du kan enkelt justera ben och armar till önskvärd längd. 

För vem: – En dräkt för dig som vill ha en bra allround-dräkt och söker bra vattenläge och god rörlighet och smidighet. Swimrun Base har något mer regular fit och ger något mindre flythjälp jämfört med Swimrun Race-modellen, säger Christian Lindeberg på Head.  

Swinrun Race

swimrunSwimrun Race finns i herrmodell och dammodell, ordinarie pris 6 295 kronor. Dräkten finns även i en limiterad upplaga i herrmodell framtagen tillsammans med Ö till ö Racing Series, ordinarie pris 6 395 kronor. 

Vad: Swimrundräkt tillverkad i två millimeter neopren med glidyta, något som minskar motståndet i vattnet. Runt armar och axlar är tjockleken på neoprenet enbart 1,5 millimeter, vilket gör att du får maximal rörelseförmåga. Dräkten ger också god rörlighet i höftpartiet för att underlätta vid löpning. På bröstet finns paneler med fyra millimeter bubbelneopren och på låren finns paneler bestående av sex millimeter neopren. Panelerna gör att du får ett högre vattenläge. Även Race har två dragkedjor, en fram och en bak, två innerfickor, nylonpaneler på insidan av låren för förhindra friktion och slitage under löpningen samt nylonöglor och visselpipa. Dräkten kommer i full längd och du kan själv justera längden på armar och ben. 

För vem: – Swimrun Race riktar sig till dig som vill ha maximal hjälp med vattenläget och som vill ha mycket rörelsefrihet både när du simmar och springer, säger Christian Lindeberg på Head. 

Swimrun Aero

swimrunSwimrun Aero finns i dammodell hos Sportamore, ordinarie pris 5 595 kronor. 

Vad: Den senaste swimrundräkten från Head! Swimrun Aero är designad för att vara oerhört effektiv under löpningen. Bland annat därför har den endast en dragkedja, som är placerad framtill. 

– Swimrun går mot att bli en mer slimmad sport. Från att ha varit en sport där du kunde ha med dig både simfötter och flera sorters flythjälpmedel har nu allt fler enbart skor och paddlar. Många har även slutat ha simglasögon, allt för att minimera momenten som tar tid under loppet. Att Swimrun Aero enbart har en dragkedja fram gör att det går snabbare att bli redo för löpningen. När du drar ned den släpper trycket över bröstet och du får lättare att andas, säger Christian Lindeberg på Head. 

Överdelen av Swimrun Aero är tillverkad i två millimeter neopren med glidyta som minskar motståndet i vattnet när du simmar. Runt armarna och axelpartiet är neoprenet endast 1,5 millimeter, för att du ska få maximal rörelsefrihet. På bröstet finns paneler med fyra millimeter bubbelneopren som ger extra flytkraft i vattnet. Underdelen av Swimrun Aero består av två millimeter neopren med nylonbeklädd yta som gör den slitstark. Dragkedjan är utrustad med dragkedja. Dräkten är i 3/4 längd och kan justeras efter behov. 

För vem: – Swimrun Aero riktar sig till den mer erfarna swimrunatleten som vill vinna tid under loppet. Tanken är att du aldrig cabbar ned den, utan genom att du endast drar upp dragkedjan på dräktens framsida när du ska springa minimerar du tiden vid upp-och nedgång i vattnet. Eftersom dräkten inte har några flytpaneler på låren passar den en mer avancerad simmare som vill ha maximal rörlighet vid löpningen och även den som vill ha en slimmad dräkt för de kortare racen.

Så här justerar du längden på din swimrundräkt!


LÄS MER: Börja med swimrun!

LÄS MER: Så hittar du den perfekta utrustningen för swimrun

LÄS MER: Världsmästaren i swimrun: Så tränar jag