Guide: Korrekt påklædning til sejlads Image

Guide: Korrekt påklædning til sejlads

Är det på tide att kaste los och begive sig ud på vandet? Gör sejlturen endnu mere behagelig ved at være klædt på i det rette tøj. Här är guiden som håller dig på rette kurs!

seglingDet kan stille store krav til ens påklædning og dets funktioner at være ude på åbent hav.

Den som är på väg ut kan snabbt byta från sol och mild brise till mörka skyar och blæst, och därför kan det vara sällsynt att vara väl förberedd på lite av hvert.

Det viktigaste du ska tänka på, när du ska vara till sjöss, är att tänka på att klæde dig indenfra og ud. Det vil sige at du gerne må tage flere lag af tøj på som er lavet af funktionsmateriale, da det leder fugten bort fra kroppen og dermed lader den ånde.

Lag-på-lag-princippet för dig som kan lide båd-livet

Första lag:

Nærmest huden er det bedst at have undertøj som transporterer fugten væk fra kroppen. Polyester och ull är bra material här.

Andet lag:

Som med andra lag, är det skønt at have en funktionstrøje i fx polyester eller fleece på som gør, at du holder varmen. Det finns också fleecebukser som varierar och därför kan det vara en glimrande kombination med tröjor.

Tredje lag:

Ytterst bör du ha ett lager som skyddar mot vatten och vind. Der findes alt fra enklere sejlerjakker til rigtigt sejlertøj. Klæd dig efter de behov, som du kommer til at have.

Vad skiljer en seglarjacka från en normal jacka?

Normalt är en seglarjacka 100 procent vind- och vattentät och har bland annat hättor som kan justeras, fleecefor ved håndleddet og kanaler i stoffet som sørger for at lede vandet væk. Ofta är dessa lavet i farveglade farver, så man kan blive set uden problemer ude på det åbne vand.

När du är ute på havet och der är uvejr, så har du sällan nogen steder at søge ly og det kan derfor være betryggende at have pålideligt tøj på. Visse sejler- og regntøj beskytter bedre end andet og dets modstandskraft mod vand måles i vandsøjler.

För vandsøjler bestemmer hvor tæt et tekstil er og dermed hvor godt det modstår vandet. Målingen av detta är standardiserad (ISO 881:1981/EN20811 Hydrostatic pressure test) och den genomförs på följande sätt:

Stoffet som skall testas fastgøres under et rør. Røret fyldes med vand og når vandet begynder at lække igennem stoffet, måles højden på vandet i røret og dermed afgøres antallet af tøjets vandsøjler.

For at stoffet skal kunne klassificeres som vandtæt, skal vandet i røret overstige 2 000 millimeter. At et stof har vandsøjler 2 000 millimeter garanterer dog ikke, at det kommer til at holde dig tør i al evighed, hvis du begiver dig ud i hårdt regnvej. Stof som udsættes for tryk og belastning, eksempelvis hvis du ofte sidder på knæ, har en endnu lavere modstandskraft overfor vand.


vattentätHold udkig efter tøj med svejsede sømme. Då sømmene er ekstra udsatte kan de være svejset på på indersiden og på den måde minimere at vandet trænger igennem.

Vill du ha kläder som är extra vattentäta?

Sigt efter tøj med membran. Det är et tyndt lag som sidder i tøjet og gør det vand- og vindtæt. Det finns olika leverantörer av membran, och de vanligaste är Gore-tex och Dermizax. En membran har ofte et virkelig høyt antall av vandsøjler, enkelte har op til 45 000 millimeter.

Husk at imprægnere dit sejlertøj i ny og næ

Selv sejlertøj som er vandtæt behøver imprægnering sommetider, da ydersiden bliver slidt af anvendelse, og selvom tøjet eksempelvis har en Gore-Tex membran, kan stoffet på ydersiden stadig blive våd. Imprægneres tøjet regelbundet, så rinder vandet lettere af tøjets ydre overflade og bliver ikke helt så tungt, som det ellers kan blive.

Beskyt huvudet med en hue!

Huvudet är en känslig kroppsdel som ger mycket värme. När det är kallt, skyddar en hue dit huvud mod kulde og sørger også for at du ikke fryser så nemt som ellers. På kølige sommeraftner kan det være behageligt med en tyndere hue i funktionsmateriale.

Sejlersko ger ett bra greb

Sejlersko har ofta en anti-slip sål som säkerställer dig et godt greb, selv på våde underlag. Den traditionella sejlersko är i skin eller ruskind och har læderremme til snøring.

flytväst

Glem inte redningsvesten!

Sørg for at købe en redningsvest som er tilpasset til din kropsvægt. Skal du købe en redningsvest til andre end dig selv, så er det vigtigt at du først kontrollerer, hvor meget netop den person vejer.

Ska du köpa räddningsutrustning till barn? Läs artikeln här.