Guide: Så köper du rätt galonbyxor till ditt barn

Storlek, tekniska detaljer och om du ska ha foder i ditt barns fläta eller inte? Här är svaren som guidar dig till rätt köp.

galon
En av de stora fördelarna med galon är att det är ett så lättskött material, torka bort eventuell smuts med en trasa och häng sedan plagget på tork. Foto: Pressbild / Didriksons

Eftersom galonkläder är skalplagg som barnet kan ha ovanpå en jacka och täckbyxor eller ovanpå ett mellanlager är det smart att köpa en lite större storlek för att förlänga livslängden på plagget.

- Galonplagg blir automatiskt något överdimensionerade. Det beror på att plaggets sömmar är svetsade och det begränsar möjligheterna att göra vinklar på plaggets form. De svetsade sömmarna är vattentäta men tillåter inte plaggen att ha den extremt goda rörelsefriheten, så det är också bra att köpa plagg i en något större storlek, säger Ulf Bourghardt, brand manager på Didriksons.

Vilka detaljer är viktiga?

- On i byxor ska det finnas fotband som håller benen på plats över gummistövlarna. Över- och underdelar ska vara reflekterande och huvan ska vara avtagbar med tryckknappar för säkerhets skull.

Ska jag köpa ofodrade galoscher eller fleecefodrade galoscher?

- Det beror på. Det ena utesluter inte det andra, och en fleecefodrad galosch är självklart varmare och något du vill ha tidigt på hösten och våren. Men om du köper en ofodrad galosch kan du använda den året runt beroende på vad du har som mellanlager och den kommer därför att vara mer användbar.

Hur många uppsättningar galoscher ska jag ha?

- Du kan hålla det enkelt och ha ett par galoscher i barnkammaren som alltid hänger där. Sedan kan du välja om du vill ha en uppsättning galoscher och en galoschjacka hemma eller om du väljer att ta med galoscherna hem från förskolan på helgen.

Klänningen är trasig, kan jag laga den?

- Ja, det kan du. Vi tillhandahåller ett reparationskit som du köper av oss. Det består av en film som du lägger ovanpå revan och sedan stryker fast på plagget. Du ska absolut inte sy i flätan då den kommer att läcka.

LÄS MER: Varför ska du köpa galonregnkläder till ditt barn?