Här är Nike-skon som var med och slog världsrekord i maraton Image

Här är Nike-skon som var med och slog världsrekord i maraton

Den 12 oktober gick Eliud Kipchoge till historien. Han blev nämligen först i världen att springa ett maraton under två timmar, och han gjorde det i ett par Nike-löparskor.
- Jag har visat att ingen människa har gränser, säger Kipchoge i en intervju

Det var i Wien, Österrike som Kenyanen Eliud Kipchoge den 12 oktober 2019 slog rekord under ett maraton. På tiden 1.59.40,2 sprang han över mållinjen och blev därmed snabbast i världen att springa ett maraton för herrar. Till sin hjälp hade han 41 medlöpare som såg till att han höll farten, samt en bil som med laserpekare i marken hela tiden visade tidsgränsen. Hela loppet var format för att Kipchoge skulle kunna slå rekordet, och tillsammans med Nike har rekordhållaren länge varit med och utvecklat Nikes löparskor.

- Jag mår bra, jag har skapat historia och visat att ingen människa har gränser, sa Eliud Kipchoge i Eurosports sändning när loppet var klart.
Eliud Kipchoge Vaporfly Next
Eliud Kipchoge i sina specialskor från Nike. På Sportamore hittar du en variant av världsmästarens löparskor, Nike Zoom Fly 3.

Variant av rekordskorna finns på Sportamore

På sina fötter hade Eliud Kipchoge under loppet en specialvariant av ett par Nike Vaporfly Next%, som med specialutformade sulor gav Kenyanen det han behövde för att slå rekordet. Enligt uppgift ska skorna hjälpa löparen att prestera upp till 4% bättre med skorna på fötterna. Mer dämpning under foten och en lättare ovandel ger otrolig energiåtergivning i steget. På Sportamore hittar du en variant av rekord-skorna, nämligen Nike Zoom Fly 3. Det som gör Zoom Fly 3 unik är vad som finns i mellansulan.

- I Zoom Fly har vi monterat en kolfiberplatta i mellansulan för att ge en snabbare upplevelse. Tack vare den nya funktionen får du en extremt styv konstruktion samtidigt som känslan av att pressas framåt är konstant när du springer. På så sätt sticker Zoom Fly ut bland våra löparskor, säger Nils Spetz, produktexpert på Nike, och fortsätter:

- Zoom Fly 3 har även fått en ny ovandel som väger mindre än tidigare versioner, utan att tumma på stabilitet och stöd.

HÄR hittar du Nike Zoom Fly 3.

SHOPPA HÄR: Alla löparskor från Nike

LÄS MER: Skillnaderna mellan Nikes löparskor