Hitta lugnet och styrkan med yoga Image

Hitta lugnet och styrkan med yoga

Stefan Ericsson bakom Instagramkontot @absolutstefan berättar hur han gick från supersäljare med konstant behov av yttre stimuli till megalugn yogi. 

SHOPPA HÄR: Allt du behöver inför yogapasset

Den som träffar Stefan Ericsson har svårt att tro att han har varit något annat än lugn och harmonisk. Han är själva sinnebilden för harmoni. Men för fem år sedan var han en ambitiös säljare som hängde mycket på gymmet och hade ett stort behov av konstant yttre stimuli. Han tränade mest för att bygga muskler och hade inte satt sin fot i en yogasal.

– Jag blev intresserad av den fysiska aspekten i yogan först. Sedan hittade jag en lärare som var så fin. Hon såg alla och hade så mycket kärlek i sitt hjärta. När jag såg hennes attityd till livet och alla runt omkring sig blev jag intresserad av den filosofiska biten, meditationen. Hur kan man vara så lugn och se alla på ett sådant fint sätt? berättar han.

Det som började som ett skönt avbrott från att lyfta skrot på gymmet ledde till bland annat en yogautbildning i Himalaya. I dag är yogan både en livsstil och hans heltidsjobb.  

– Det har dykt upp ett sorts lugn som jag kan förlita mig på. Det var verkligen tvärtom förut, men lugnet kom när jag började mer med yogan och meditationen. När det blev en rutin för mig, säger han och fortsätter:

– Det finns inget quick fix. Jag ägnade mycket tid åt att känna inåt och lyssna på min kropp. Det har varit min största lärdom, att bara kunna observera vad som dyker upp i kroppen och våga göra ingenting.  

Stefan Ericcson_2Stefan Ericsson ger klasser på Sats i Stockholm och på olika privata yogastudior. På sommaren håller han även yogalektioner ute på Sandhamn i Stockholms skärgård. Läs mer om honom HÄR

Yogan är inte enbart ett sätt att hitta ett inre lugn. Det är också fantastiskt bra för att mjuka upp stelheter, jobba med flexibiliteten och bygga upp din styrka. 

Stefan Ericsson är van vid att många som är “gym-starka” börjar darra under ett yogapass eftersom det handlar om en mer statisk styrka. Men, precis som han säger, så är livet både dynamiskt och statiskt. Det gäller därför att stärka din kropp både dynamiskt och statiskt, vilket yogan är bra för.

– Yoga är långsamhetens signatur. Deadliftar du 400 kilo sker något direkt. Yogan byggs upp långsamt. Man måste våga gå tillbaka och inte ta en rörelse fullt ut. De som är allra stelast tänker “Åh, nej vad jobbigt” men det är viktigt att det får ta tid, precis som med lugnet. Lyssna på kroppen! En dag är du längre ifrån och en dag är du närmare, säger han och fortsätter:

– Flexibilitet är beundransvärt, men styrka och flexibilitet tillsammans är det bästa.

Är du nyfiken på att mjuka upp kroppen med yoga? HÄR hittar du Stefan Ericssons 6 bästa övningar för dig med stela höfter.

LÄS MER: Sköna yogapasset för hela kroppen

LÄS MER: Det här händer när du börjar träna rörlighet