Hitta motivationen! Image

Hitta motivationen!

Du vill gärna äta lite bättre och träna lite mer – ändå blir det inte av. Känner du igen dig? Då behöver du hälsocoachen Karin Haglunds bästa motivationstips. Ditt nya, hälsosammare liv börjar nu!  

Vill du bli piggare, gladare, friskare och snyggare? Då vet du ju precis hur du ska göra. Äta bättre, sova ordentligt och träna regelbundet. Trots att det är glasklart kan det vara svårt att hoppa på tåget mot ett hälsosammare liv.

– Den största fördelen med att leva lite sundare är att du får mycket mer energi! Du får även bättre hälsa, stärkt immunförsvar, större chans att uppnå och bibehålla din idealvikt och som en bonus ser du yngre och vackrare ut än om du lever osunt. Du minskar också många sjukdomsrisker samt har större möjlighet att leva ett långt och friskt liv, säger Karin Haglund, som är hälsocoach, kostrådgivare, PT och författare. 

Hur ska jag göra för att “börja” med mitt nyttigare liv?

– Bara börja! Kanske låter det lite väl enkelt men många förstorar upp det gör ett hälsosamt liv till ett enormt projekt. De vill ändra allt på en gång, vilket är så övermäktigt att de skjuter upp det i stället för att börja. Mitt tips är att börja med träningen. Promenera, spring, dansa, styrketräna eller gör något annat du gillar, så ska du se att det kommer gå lättare och lättare när bollen väl är i rullning. Vill du hellre börja med kosten så lägger du till mer nyttig mat och minskar det som är onyttigt. Oavsett i vilken ände du börjar så brukar det ena påverka det andra, alltså börjar du träna regelbundet märker du snart att du också äter nyttigare och när du börjar lägga mer bra på tallriken så brukar det resultera i mer energi och lust att ta tag i träningen också. 

Vad är det viktigaste om jag vill börja bry mig mer om min hälsa?

– Maten, sömnen och motionen. Rör på dig! Öka ditt intag av grönsaker och växtbaserad kost samtidigt som du minskar socker och skräpmat. Drick tillräckligt med vatten. Se också till att få god sömn och tid för återhämtning. Gör gärna andningsövningar och försök minska din stressnivå. 

Om jag misslyckats flera gånger med att äta bättre och träna mer, hur får jag gnistan att faktiskt klara av det den här gången?

– Genom att se framåt i stället för bakåt. Sluta älta gamla misslyckanden och inse att i dag är en ny dag. Lär av dina tidigare misstag. Gick du kanske ut för hårt, hade ett “allt eller inget”-synsätt gällande kosten eller var det att du inte fick resultat tillräckligt snabbt? Glöm allt vad ”quick fix” heter och fokusera på att skapa dig en hälsosam livsstil nu och för alltid i stället. Belöna gärna varje steg i rätt riktning. Var snäll mot dig själv, små snedsteg är mer regel än undantag och om du hamnar lite fel så ta nya tag i stället för att gräva ned dig. 

Ibland är det lätt att starta, men svårt att fortsätta. Hur håller jag motivationen uppe? 

– När du bara kommit igång med ditt hälsosammare liv och börjar skönja alla härliga fördelar du får av att ta hand om dig kommer det att öka din motivation och ge dig mer inspiration och nyfikenhet att fortsätta din hälsoresa. Det är därför det är viktigt att du hittar en träningsform som du tycker är kul, annars är det lätt hänt du bara orkar hålla på med det under en kort period i stället för en del av din nya livsstil. 

Hur ska jag tänka gällande kosten?
– Precis likadant, det är viktigt att du hittar en kost som passar dig och som du både njuter av och mår bra av. Det är inte så troligt att du kommer vilja räkna kalorier eller energiprocent resten av livet. Att däremot äta en färggrann, god och ekologisk kost med bra råvaror är något som du kan hålla i längden. Boosta dig också med inspiration, läs hälsobloggar, ha förebilder och skaffa dig gärna en PT eller hälsocoach.

Kan du dela med dig av några knep på hur jag äter nyttigare utan att tänka på det?

– Fokusera på att lägga till mer bra saker på tallriken. Genom att lägga till mer bra så blir det automatiskt mindre av det som är mindre bra. Frossa i grönt och färggrann mat från växtriket – tänk helt enkelt att du vill ha mer färg på tallriken! Välj ekologiskt när du handlar och byt ut vanlig fika mot godare och nyttigare raw food-fika. Ha citron eller lime i ditt vatten och se till att dricka innan måltiderna i stället för till maten eller efter, det förbättrar matsmältningen. 

När är det läge att skaffa professionell hjälp? 

– Om du vet att du borde börja leva sundare men helt enkelt inte alls får till det själv. Det kan också vara ett bra läge om du vill ha få bättre resultat jämfört med mot vad du fått i dagsläget, fastän du gjort de ändringar du kan själv. En anledning är också om du vill få den bästa tänkbara hjälp med allt från kost och träning till nya mentala synsätt. Att skapa dig en hälsosam livsstil är en investering för ditt liv. Genom att få professionell hjälp kan du också lära dig massor av nya saker inom träning och kost som du har användning av för resten av livet och inte bara för att komma i dina favoritjeans. Fast det är ju en trevlig bonus! 

karin haglund

Mer av Karin Haglund hittar du här.