Hjälp, jag tränar men får inga resultat! Image

Hjälp, jag tränar men får inga resultat!

Du tränar regelbundet och äter hälsosamt men får inte de resultat du hoppas på? Känns det igen? Pt:n reder ut vad det kan bero på. 

Kommer inte resultaten i den takt du hoppas på kanske du börjar undra om du svettas förgäves och undviker sötsaker helt i onödan. Men ge inte upp! Du kanske bara har gått i några vanliga träningsfällor?

Martin Löwgren är personlig tränare, kostrådgivare och naprapat och bloggar HÄR. Han vet hur du kommer tillrätta med några vanliga misstag kring träning och kost. 

Jag har fått muskler på benen men min mage sackar efter, hur gör jag för att den ska bli platt och vältränad? 

– Magen, precis som annan muskulatur, behöver träning men även vila. Alltför många tror magen kan tränas varje dag men detta är felaktigt. Den behöver chans till återhämtning också, säger Martin Löwgren.

Vilka övningar är bra att göra för att få en stark core?

– Du bör blanda statiska övningar med dynamiska och plyometriska övningar. Bra övningar är crunches på pilatesboll, plankan i TRX, brutalbänk och hängande benlyft.

Hur mycket hänger synliga magrutor på kosten? 

– Hur tydliga magmuskler du har och hur väl de syns styrs uteslutande av din fettprocent och jag brukar säga att 90 procent av en människans fettprocent styrs av kosten, så ja, det hänger mycket på kosten.

Finns det något jag bör testa att utesluta i min kost för att få väldefinierade magmuskler?

– Nja, men du kan testa att dra ned på saker som kanske gör din magen svullen som laktos, gluten, ägg med mera, men i övrigt så brukar tung träning och rätt kost fungera väldigt bra.

Jag vill gå ned i vikt och tränar regelbundet och tycker att jag äter nyttigt och hälsosamt men siffran på vågen ändrar sig inte. Vad kan det bero på?  

– Går du inte ned i vikt så äter du helt enkelt för många kalorier. Det är inte svårare än så. Att äta hälsosamt säger ingenting om kalorimängden du får i dig, och eftersom du inte går ned i vikt betyder det att du äter mer kalorier än din kropp hinner förbruka. Och glöm inte att muskler väger mer än fett! 

Har du tips på bra riktlinjer för kosten så att jag kan äta på ett sätt som ger resultat? 

– Det viktigaste av allt är att ligga på kalori– och energiunderskott. Hur du skapar kalori– och energiunderskottet är inte lika intressant. Du kan minska portionerna, öka träningsmängden eller testa att göra båda samtidigt.

Vilka fem övningar tycker du är bäst att göra för att bygga muskler? 

– Basövningarna knäböj, marklyft, bänkpress, chins och militärpress. Bygg träningen runt dessa och fyll på med två, tre övningar till.

LÄS MER: Olga Rönnberg: Därför får du inga resultat

martin löwgrenMartin Löwgren hittar du på Instagram under användarnamnet @theaxon. Foto: Privat

LÄS MER: PT:n Li Åwall: Så får du resultat på gymmet