Så här väljer du den bästa löparskopassformen för dig.
Oavsett om du är en rutinerad löpare som kommer ut några gånger i veckan, en veteran som gillar längre utflykter eller bara är nybörjare. Att hitta rätt sko och passform för dig är det viktigaste att tänka på för att undvika smärta eller skador när du springer.
Löparskor är trots allt utformade med ett syfte i åtanke, att få dig att röra dig framåt och underlätta din förmåga att hålla takten. Även om det kan vara trevligt att hitta ett par med en riktigt tilltalande design, eller att hålla sig till sina favoritmärken. Att fokusera på hur skon passar är definitivt det viktigaste. Komfort först, och stil kommer i andra hand!
Här är några frågor som du bör ställa dig innan du börjar leta efter vad du ska köpa:
Vilken terräng kommer du att springa i?
Olika terräng kräver olika typer av stöd. För dig som springer på hårda underlag, t.ex. betong, är det bra att ha en sko med fullt stöd och dämpning både under framsulan och hälen. Löpning på mjukare underlag belastar däremot inte ligamenten lika mycket eftersom underlaget ger ett visst stöd, vilket innebär att du inte behöver en sko med lika mycket dämpning.
Vilka löpsteg har du?
När det gäller löparskor pratar man ofta om pronation, supination och neutrala löpsteg. Detta är termer som förklarar hur man trampar på marken. Pronation innebär att löparen landar på utsidan av hälen, rullar runt under steget och avslutar med tryck på insidan av framfoten. Supination innebär att löparens steg landar på utsidan av hälen och sedan håller trycket från steget på utsidan av foten genom hela steget. Löpare med neutrala steg har dock en subtil pronationsrörelse.
Vilka löpsteg har du?
Med tanke på att alla fötter är unika är detta en fråga du helst bör ställa till en expert som kan ta en närmare titt på dina fötter. Men du kan fortfarande använda detta som en allmän guide för att få en uppfattning om vilken sko du behöver.
Det bästa alternativet för ett neutralt fotvalv är en neutral sko med extra stöd på insidan.
Det bästa alternativet för ett lågt fotvalv är en pronationssko med hög stabilitet och stöd för rörlighet.
Det bästa alternativet för ett högt fotvalv är en väldämpad löparsko med bra flexibilitet som aktiverar ditt steg.
Hur ska en löparsko passa?
När du köper ett par nya löparskor vill du ha något som tar dig långt och som inte orsakar smärta. Du känner nu till olika löpsteg, vilket vanligtvis påverkar ditt val av skor när det gäller var stödet eller dämpningen finns. Vissa skor har mer stöd för insidan eller utsidan av foten. En studie som utfördes av The british journal of sports medicine visade dock att det bara finns en fråga som behöver besvaras innan du bestämmer dig - Är skorna bekväma? Benno Nigg, huvudförfattare till artikeln och professor i kinesiologi, menar att våra kroppar är utmärkta domare när det gäller att avgöra vilket par skor som kommer att bli våra nya favoritlöparkompisar.
Har du några skador?
Eftersom löpning belastar knän och andra kroppsdelar är det viktigt att tänka på vilken form din kropp är i när du väljer rätt sko för dig. Om du tidigare har haft benrelaterade skador kan det vara klokt att välja ett par skor med extra dämpning eller stöd för att undvika ytterligare smärta.
Hur vet jag hur länge mina löparskor håller?
Det varierar något beroende på vilken sko du väljer, men vanligtvis håller ett par löparskor i 500-700 kilometer. Skons stötdämpning försämras när skon används, vilket innebär att dämpningen blir mindre och mindre effektiv när skon används. Vissa studier tyder på att variation mellan två skor kan bidra till att ge varje enskild sko "vilotid" så att skummet kan återta sin form för optimal stötdämpning. Eftersom olika skum från olika tillverkare kan återfå sin ursprungliga styrka på olika sätt, kanske vissa modeller inte kan dra nytta av detta.
Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på min löparsko?
När det gäller skostorlek är det viktigt att köpa ett par som sitter tight runt foten men lämnar lite utrymme för dina toas. Lite extra utrymme framtill är bra, dels eftersom tårna lämnar märken vid varje steg när foten rullar framåt, och dels eftersom fotvalvet trycks ihop och ökar längden på dina fötter något under löprundan.