"Jag tränar för att jag älskar min kropp"

Sju svettiga frågor

Emma Om två veckor ska Igelström genomföra sitt första triathlon, Ironman i Kalmar. De andra deltagarna kommer att få se upp under loppet - hon beskriver sig själv som en "extrem tävlingsmänniska" och "en jävel på långa distanser".

Emma Igelström, 35, har haft en framgångsrik karriär som simmare och vunnit inte mindre än fyra VM-guld, ett VM-silver, 12 EM-guld, två EM-silver och tre EM-brons. Hon var också den första kvinnan någonsin att bryta drömgränsen på 30 sekunder på 50 meter bröstsim. Men sedan hon slutade simma har hon inte haft något träningsmål. Förrän nu. On Den 15 augusti står hon på startlinjen i Kalmar för att genomföra sin första Ironman.

Hur mycket tävlingsmänniska är du?

- Jag är en extrem tävlingsmänniska men inte en dålig förlorare. Jag låter inte längre prestationen diktera hur jag mår. Idag låter jag glädjen över att nå mina mål styra, inte rädslan för att misslyckas", säger Emma Igelström, som bloggar HÄR.

Men om du är en extremt tävlingsinriktad person måste du väl ha gjort något anmärkningsvärt efter en förlust någon gång?

- Haha, jag har alltid tagit förluster. Jag vet att min tränare alltid gav mig en stunds ensamtid efter ett dåligt lopp. Efter en förlust tar jag mig upp snabbt och har förmågan att vända de dåliga erfarenheterna till revansch.

Många människor gillar inte att tävla eftersom de inte kan hantera pressen på sig själva ochras förväntningar. Hur ska jag hitta glädjen i att tävla om jag inte har den naturligt?

- Tävla inte om du inte vill. Det finns ingen status i att du ska ställa upp i tävlingar och så vidare. Jag försöker se varje lopp som en upplevelse och en utmaning snarare än en tävling. Att våga utmana sig själv är häftigt. Du är en vinnare oavsett vad.

Hur tränar du?

- Jag tränar med glädje och känsla. Dessutom ser jag träningen som en helhet. Det är inte bara kroppen som behöver tränas, utan även sinnet och hjärtat. Jag tränar för att jag älskar min kropp, inte för att jag hatar den.

Vad gör du när din motivation att träna är låg?

- Först och främst bryr jag mig inte om att bli stressad över bristande motivation. Om vi stressar och pressar oss själva att göra saker, kommer vi definitivt inte att ha glädjen. Glädje är det viktigaste för att få hållbarhet och livslängd i träningen. Hitta det du brinner för och våga testa nya saker. Alltför många av oss tränar saker som vi egentligen inte tycker är roliga bara för att vi "borde" göra det. All träning som blir av är bra träning, den som inte blir av ger ingenting, förutom möjligen dåligt samvete.

Vilken sport, förutom simning, är du oväntat grym på?

- Jag blir överraskad varje dag av vad mitt huvud och min kropp kan göra. Jag är en jävel på långa distanser. Ju mer mitt huvud och min kropp utmanas, desto bättre. Jag kommer aldrig att bli bäst på någon sport igen, men jag känner mig mer fantastisk idag än jag gjorde under min simkarriär. Varje ny sak jag provar och varje liten utveckling i mig själv gör att jag känner mig mer bekväm med mig själv nu.

Vilken är din favoritlåt att träna till just nu?

- Just nu lyssnar jag faktiskt på sommarprat under min träning. Annars gillar jag att träna till heavy house, vilket innebär att jag inte behöver tänka och kan fokusera på att bara göra.

Emma Igelströms favoritfrukost

- Jag älskar frukost! Just nu äter jag grekisk yoghurt med honung och valnötter. Jag äter också ett ägg.

greek yoghurt