”Jag vill ha roligt när jag tränar” Image

"Jag vill ha roligt när jag tränar"

Sju svettiga frågor

När bloggaren Fanny Roethlisberger inte kommer på nya spännande recept hänger hon gärna på gymmet. Här är hennes ingredienser för ett starkt och hälsosamt liv!

roethlisberger
Fanny Roethlisberger delar med sig av sin tränings- och matfilosofi. Foto: Emma Crossland

Fanny Roethlisberger är receptkreatör, men hennes blogg är inte bara full med lockande recept utan även hel del träningsinspiration. Hon älskar att låta musklerna jobba i gymmet, och hennes entusiasm för att lyfta vikter och utveckla sin fysik är lyser igenom på bloggen. Bli smittad av hennes träningsglädje du med!

1. Hur ser din träning ut under en vecka?

- Jag tränar sex, sju gånger i veckan, och då blir det ungefär åtta till tio timmar styrketräning samt minst tre, fyra timmar rörlighetsträning av olika slag. De senaste månaderna har jag följt ett så kallat DUP-upplägg, vilket är en form av periodisering för styrketräning, och har kört de tre styrkelyftena marklyft, bänkpress och benböj tre gånger i veckan. Mellan de passen har jag kört kompletteringspass av olika slag. Jag ser det som mina 'lekpass' där jag kör favoriter som frivändningar, militärpressar, chins och dips. Ju tyngre mina styrkelyftspass blivit, desto mer har jag insett vikten av rörlighetsträning. Så sedan en tid tillbaka har jag lagt minst ett helt pass i veckan på just ren rörlighet, och då främst för höftböjare och bröstrygg. Skulderaktivering har jag numera också lagt in som ett helt eget pass.

2. Vad innebär hälsa för dig?

- Hälsa för mig är att hitta ett sätt där träning och mat, och då talar jag inte så mycket om mängden av de två, utan snarare om relationen man har till dem, får en att må bra. Hälsa för mig är att i stället för att jobba MOT kroppen hitta en träningsform och kosthållning där jag jobbar MED min kropp.

3. Du lagar otroligt mycket gott som du visar upp på din blogg. Kan du berätta lite om dina matvanor?

- Jag vill för det första alltid äta gott, det finns så mycket som smakar gott så jag tycker det känns som 'slöseri' att äta något jag inte gillar, någonsin. Jag vill att det jag äter ska ge min kropp byggstenar, både för hälsan och det allmänna välmåendet, men också för att jag ska kunna fortsätta prestera och framför allt allt ha roligt när jag tränar. Eftersom jag gillar sött och vill kunna äta det varje dag blev det helt enkelt så att jag började skapa egna godsaker som smakar sött men vars innehåll gynnar mig i stället för missgynnar mig rent prestations- och hälsomässigt. Genom att ha en näringsrik och vettig bas i kosten har jag gott om utrymme att äta de där "inte lika bra" grejerna också, vilket jag gör.

4. Om du bara fick göra tre övningar resten av livet, vilka skulle det bli och varför?

- Marklyft, bänkpress och benböj, ingen tvekan om saken! Förutom att de är fruktansvärt roliga, och det alltid finns utrymme att förbättra något, så är de basic. De känns helt enkelt som väldigt naturliga rörelser att göra, och hade jag fått välja två övningar till hade det blivit chins och dips.

5. Hur mår du efter ett riktigt svettigt träningspass?

- Då mår jag som bäst. Men jag brukar oftast behöva lite tid att bli människa igen och fascineras av de som kan gå vidare till jobb eller skola efter ett pass, det skulle jag aldrig kunna! Jag behöver äta, ha tyst runt omkring mig och ladda om innan jag är redo att ta mig an vare sig människor eller mentalt krävande uppgifter.

6. Hur mycket speglar du dig på gymmet?

- Så lite som möjligt. Jag använder speglarna för att se eventuella olikheter i kroppen mellan höger och vänster sida, och eftersom jag använder en del magnesium när jag lyfter tungt brukar jag kolla om jag är helt vit på olämpliga ställen, haha.

7. Hur ser dina träningsmål ut?

- Just nu vill jag ha roligt. Det låter galet klyschigt och som något man ska säga, men det är faktiskt så. Jag ägnar mig åt den träningsform som ger mig glädje, som får mig att känna mig starkt både fysiskt och psykiskt och det är de känslorna jag vill fortsätta uppleva. Om jag någon gång inte längre upplever det i styrketräning kommer jag sluta träna det. Jag har lite svårt för mål i form av siffror, vikter och prestationer utan vill att min träning ska handla om utveckling. Så jag får väl säga att mitt mål är att fortsätta tycka om träningen så himla mycket som jag gör idag, lyckas jag med det resten av livet är jag mer än nöjd!

roethlisberger
Fanny Roethlisberger är grym på att lyfta vikter och under hennes styrkelyftspass har hon ett par lyftarskor i modellen Adidas power perfect II. "Annars är det hundra procent Nike för min del. Dels för att Nikes skor alltid passar mina fötter, men också för att jag tycker att de har galet snygga skor!", säger hon. Foto: Privat

FAKTA

Namn: Fanny Roethlisberger.

Ålder: 23 år.

Bor: Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala.

Familj: Jag bor själv men har min familj på mammas sida i samma stad (mamma + man, samt yngre bror) och andra halvan boendes i Schweiz.

Gör: Hälsoentreprenör, receptkreatör, bloggare, samt tar en del design- och fotouppdrag. Har även skrivit tre e-böcker fulla med goda recept som du hittar HÄR.

Få mer tränings- och matinspiration på hennes blogg HÄR och följ henne på Instagram @roethlisbergerphoto.