Jycken: Varför jag stretchar

Magnus "Jycken" Cedenblad är en av fem svenska fighters i UFC. Han är också en av alla som har gått med i rörelseutmaningen #stretchamore, som Sportamore magazine har tillsammans med @Naprapatjonas.

Varför stretchar du?

- Jag vill bli mer rörlig, en bättre idrottare och må bättre i min vardag. Därför lägger jag en halvtimme om dagen på stretching", säger Magnus "Jycken" Cedenblad.

Vad har det haft för effekt på dig?

- För några dagar sedan satt jag på huk för att montera ett Ikea-kök och det var inga problem alls. Förut kunde jag inte ens komma upp i knäböjsposition eftersom jag hade ont i knäna. Det var verkligen svårt att sitta så där! Jag har dåliga knän och har opererat dem sex eller sju gånger, men jag jobbade mig igenom smärtan och nu gör det mindre ont. Det är en balansgång hur mycket man tål, men jag lärde mig att känna igen bra smärta och dålig smärta och långsamt har det blivit mer rörligt och mindre smärtsamt.

Vad behöver du fokusera på när du stretchar?

- Jag har perfekt rörlighet i överkroppen, men är mycket stelare i underkroppen. Därför ger jag mycket kärlek till baksidan av mina lår, till exempel, där jag är väldigt stel. Jag hatar också den diagonala stretchen, den är riktigt jobbig!

Vilken stretch gillar du mest?

- Att hänga mycket har hjälpt mig enormt mycket. Nu har jag bättre handstyrka, vilket hjälper mig i brottningen. Jag får aldrig mjölksyra i underarmarna eller greppet och jag har ett mycket bättre klipp. Nu ska jag utveckla det och börja hänga i en hand.

Vad säger du till dem som har svårt att hitta en plats att hänga på?

- Gör det enkelt för dig! Titta på mig, jag hänger till och med på tunnelbanan!

jycken

"Jycken" har deltagit i Sportamores stretchutmaning i dubbel bemärkelse.