Kan jag løbe med hoste?
Det är frågan med stort S: Kan man løbetræne på trods af hoste?
I dag arbetar svenske Björn Ekholm som professor i fysiologi vid Skolen for Gymnastik og Sport i Stockholm. I ryggen har han bland annat 34 genomförda maratonlopp, en pallplacering i Vasaloppet och en placering som både svensk och nordisk mästare i orienteringslopp. Her er hans vurdering af at træne når man hoster, har ondt i halsen, feber og en generel nedsættelse af ens helsetilstand.
SHOP HER: Här hittar du alla våra løbesko
Att springa när man är sjuk
Kan man løbe med hoste?
- Jag säger normalt, att du aldrig ska träna, om du är sjuk. Men det är egentligen inte den svåraste saken. Det svåraste är att veta, om du kan gå ut och springa, när du är mellan att vara sund och syg, som när du bara har en liten värd, säger Björn Ekholm och fortsätter:
- Min holdning er, at hvis du er en motionist, og ikke er atlet, så bør du afstå fra al intensiv udholdenhedstræning, når du hoster.
Är det annorlunda om jag är en atlet?
- Hvis du er en konkurrenceatlet og har et mål, du sigter mod, skal du normalt træne hver dag. Hvis du derefter hoster eller på anden måde føler, at kroppen føles den mindste smule forkert, som at hoste fx ikke burde være der, kan du prøve at tilpasse øvelsen.
På vilket sätt?
- Du skal ikke løbe eller køre tunge udholdenhedsøvelser den dag, men mobilitetstræning, spænding eller styrke kan gå godt. De fleste atleter er gode til at føle sig sådan, når de vågner op om morgenen. Det är dock inte något som normala motionärer känner till, så därför kan det vara en god idé att avstå från fx at løbe, hvis man hoster.
Och vad med ondt i halsen och feberen?
- Feber är fullstændigt udelukket, men ondt i halsen er et spørgsmål om, hvorvidt det er en lille krillen i halsen eller om det er værre. Hvis det er bakterier, dvs. at du er rød i halsen, skal du afstå fra træningen. Den hårde ting er, når du ikke er rød i halsen og ikke har feber, men føler dig sløv med let ondt i halsen. Derefter kan det skyldes vira, som er ret uskadelig, så længe det er mildt.
Vad händer om jag ignorerar min värd och låter honom gå eller ändå går?
- Så har övelsen ingen effekt, och du kan också forværre tilstanden. Tag det hellere roligt en dag, især hvis du har en konkurrence en dag eller to senere. Det är mycket viktigt att lyssna till kroppen.
Hur snabbt efter att ha varit sjuk kan jag börja träna igen?
- Om du verkligen har varit sjuk, till exempel om du har haft influensa, ska du vila i ganska lång tid, eftersom sjukdomen kan stanna kvar i kroppen längre än symptomen gör. Så skulle du kanske inte träna före slutet av ugen, om du var sjuk på måndag.
Lär dig lyssna på din kropp
- Hoste? Att gå ut och springa är kanske inte den bästa idén, medan andra mindre intensiva träningspas fungerar muligvis.
- Feber? Træn IKKE. Det är ett tecken på en allvarlig infektion eller bakterier.
- Kriller i halsen? Just intensiteten. Du ska inte träna med hög intensitet.
- Halssmerter med rödme i halsen? Træn IKKE. Det är ofta ett tecken på bakterier eller mer allvarliga virusinfektioner.
- Generel utilpashed: Just intensiteten af træningen. Udholdenhedstræning med høj intensitet er ikke det rette lige nu!
- Løbende næse? Det är okej att träna fx spænding, styrketræning eller mobilitet. Det är dock inte det rätta tillfället att gå ut och springa längre avstande.
SHOP HER: Alla våra løbesko
Björn Ekholm har fullständigt styr på det här med fysisk anstrengelse, när du är syg - han är både professor i fysiologi och har en fortid som en eliteatlet.
LÆS MERE: Kan jag træne, hvis jeg er forkølet?